Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 622 tys. ocen
8,0 10 1 622379
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

kolejna amerykanska produkcja oplywajaca w pierdoly o zolnierzach USA. Prawda jest taka ze ameerykance ciagle mieli pelno w porach na kazdych frontach i gdzie tylko mogli wyslugiali sie innymi wysylajac transporty z bronia. Kazdy kto choc troche zaznajomił sie z historia doskonale wie ze najwiecej takich misji wykonywali polscy- spadrochorniarze-komandosi-znani jako cichociemni. Ponadto zygac mi sie chcce widzac chorelnych sprzedajnych zabojadów ktorzy chełpili sie swoim ruchem oporu a podczas wojny stworzyli kolaborujacy z niemcami rzad w Vichy by pozniej razem a angolami juz jako zwyciezcy wypiac sie na panstwo polskie

ocenił(a) film na 9
444

To nie będzie film historyczny. To tylko film o zabijaniu ludzi w otoczniu II wojny światowej. Zero prawdy historycznej. Czysta zabawa. Przeczytaj scenariusz,a potem się wypowiadaj.

ocenił(a) film na 8
444

Idź teraz popłacz w temacie Władcy Pierścieni, PszeCieSH Orkofie nie istniejom...

ocenił(a) film na 9
Awgwa

Właśnie "Bękarty" będą taka samą bajką jak "Władca". Więc niema sensu pisać o historii.

Adick

Tylko, że później amerykanie myślą, że taka była historia...

Meru0

A niech sobie tak myślą ;). Nam też przecież wciskają jacy to Polacy byli bohaterscy na wojnie, a przecież nie wiadomo ile z tego jest prawdą, a ile patriotycznym mitem.

ocenił(a) film na 9
Goku

http://www.youtube.com/watch?v=5TOlvtqeLPg

ocenił(a) film na 9
Meru0

Haha, to wyjątki. Ludzie, ależ wszyscy wierzą mediom i internetowi xP
Naprawdę, znam paru amerykańców i wierzcie mi, że tylko parę procent populacji (parę procent, tak ogromnej populacji to naprawdę mało <ok >) to takie głupole, które myślą, że Australia to Francja i że w Termopilach walczyły mutanty.

ocenił(a) film na 10
Zdenio

co do tych paru procent bym sie nie zgodzil. Chociazby to, ze zaledwie 3% amerykan czyta ksiazki. Tak wiec, ze w Polsce wcale tez nie kazdy jest super inteligentem, ale jednak oni nie maja skad indziej czerpac wiedzy jak z telewizji czy internetu

ocenił(a) film na 10
Meru0

haha racja, niestety większości amerykanów rozumy sa bardzo malutkie, oni nawet myślą, że Poland to jakas wyspa, kojarzy im sie z ang. pole ,bigunem. wiem z autopsji, bo tak reagowali Ci, którzy pytali sie mnie skąd jestem gdy byłam w usa na "work & travel" :)choć fakt, bardzo mili i otwarci ludzie.

aquarella

http://www.youtube.com/watch?v=0i4GZzNj4Rk
ten film obrazuje, że jednak wiedza Amerykanów jest malutka (ofc nie wszystkich).

ocenił(a) film na 10
stiffmeister

buahahaha!!!!!!!! świetny filmik, a poza tym wiekszość myśli, że Europa to kraj. na pewno wyjątki są, bo jak widać z filmu, to ta głupia wiekszosc zajmuje sie tylko jednym - jedzeniem, co 50 m inny fast food. Ci, którzy juz sa tak grubi,ze nie chce im sie chodzić jeżdża po ulicach specjalnymi wózkami zdalnie sterowanymi.Jednak po wjechaniu do restauracji potrafia z niego zsiaść, podejść do baru i nałożyć sobie pare konkretnych porcji żarcia na kilka talerzy. zaobserowawne z autopsji:D

ocenił(a) film na 9
444

Wszystko fajnie, tylko ten film nie będzie o żołnierzach amerykańskich, tylko o grupie żydowskich komandosów zabijających Niemców.

Nie ma to jak wiedzieć o czym będzie fil zanim się zacznie pisać głupoty.

ocenił(a) film na 9
Coen_3

Żyd też Amerykanin, chyba, że się mylę. Nie zrozumiem nigdy, czemu Żyd to zawsze osobna narodowość. Moja praprababka pochodziła z Ukrainy - więc ja jestem Ukraińcem?

ocenił(a) film na 8
444

Wystarczyło spojrzeć na reżysera by nie gadać takich głupot.

ocenił(a) film na 7
kajt_sweb

nie o zydowksich komandosach tylko amerykaskich zydach jezeli chodzi o scislosc, czyli w zasadzie amerykanach. Ten kraj jest wielonarodowosciwy i smiesza mnie wypowiedzi USa na temat ich nacjonalistycznego podjescia do zycia itp w momencie kiedy czarny prezydent przemawia do swoich bialych, zoltych i czerwonych "rodakow"...

ocenił(a) film na 9
444

Chłopie, Ty nie widzisz, że pierdoły prawisz? Ten film nie pokazuje bohaterskich Amerykanów, tylko oddziału Żydów, którzy próbują uniknąć kary ;| To jest takie bohaterstwo i niesamowitość? Poza tym, Żydzi to JEST osobny "naród wywodzący się od plemion semickich, zamieszkujących Palestynę, określanych jako Hebrajczycy albo Izraelici, posługujący się początkowo językiem hebrajskim. Pierwotnie wchodzili oni prawdopodobnie w skład grupy Habiru, którą w II tysiącleciu p.n.e. tworzyły ludy przybyłe do Syropalestyny z obszarów Mezopotamii. Uważa się, iż termin Hebrajczycy pochodzi właśnie od nazwy Habiru. Podstawą tożsamości narodu żydowskiego była religia narodowa – judaizm oraz kultura żydowska." (cytat z Wikipedii). A idąc Twoim tokiem myślenia, tamci Żydzi są Amerykanami bo mieszkają w Ameryce/służą w amerykańskiej armii, więc Polacy w Anglii, są tak naprawde angielskimi Polakami, czyli w zasadzie Anglikami. Anglik mieszkający/pracujący w Polsce jest polskim Anglikiem, czyli w zasadzie Polakiem. Jeśli ja pracuję dla niemieckiej firmy to jestem już niemieckim Polakiem, czyli w zasadzie Niemcem?

ocenił(a) film na 9
444

No jasne, bo w okopach bohaterami byli tylko Janek i Szarik, a hamerykańce to w ogóle głupi są bo nie wiedzą gdzie Bolanda się znajduje w dodatku piją colę. My poloki to najlepsze som i takie z nas kozaki, że hej.

ocenił(a) film na 9
FelasPol

To nie jest film historyczny kolego.

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

jak już wcześniej zostało napisane, najlepiej najpierw spojrzec na reżysera. Quentin jest znany z krytycyzymu i czarnego humoru. nakręca filmy często stawiając główny wątek z ośmieszającej dla niego pozycji. w tym przypadku hitlera i nazistów. i postanowił ich ośmieszyc w sposób znany dla filmów klasy B. wziąźc grupkę śmiałków, stworzyc plan i a nóz się uda. Quentin jest reżyserem kina postmodernistycznego i filmy mają w sobie zdystansowany stosunek do awangardy. Postmodernizm może być również rozumiany jako sprzeciw wobec koncepcji racjonalnego charakteru kultury i jej liniowego rozwoju. i nye martw się, Quentin jako młodzieniec interesował się historią, ale poprzez swoje filmy odrzuca dotychczasowe style i kreuje widza w jego własny świat.

ocenił(a) film na 9
Finalny_Odbiorca

Wiem. Wpisuję się ton nadany przez autora wątku.