Na premierze Frederick Zoller pojawia się w białej marynarce mundurowej.
Był szeregowcem wemachtu więc raczej mu biały ubiór nie przysługiwał.
Zresztą chyba tylko Goering w takiej chodził.
Ktoś wie coś na ten temat ?
Nie próbuj szukać w tym filmie historii.
Tanie, podrzędne, semickie kino klasy Z. Gówno dla mas.
Tak, bo Tarantino na pewno szczególnie chodziło o pokazanie prawdy historycznej...
Ale ja nie szukam historii bo od tej strony ten film to stek bzdur.
Zaciekawił mnie jedynie ten mundur i dlatego zadałem pytanie.
A kto kaze szukac historii, jak to jest fikcja literacka, alternatywna wersja historii. Oglądałeś ten film i myślałeś ze to biografia Hitlera, haha.
Film bardzo dobry zasłużone Oscary 9/10.
Mundur, jak i cała reszta to czysta fikcja literacka. To jeden fakt.
Może i nawet nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby film był dobry. Takie a nie inne przedstawienie żydów i Niemców trąci tanią propagandą jeszcze fajniejszą niż w filmach wspominanej Leni Riefenstahl, tyle że z zamienionymi stronami.
Dałem 6/10 za Waltza (zasłużony Oscar!) i świetne operowanie językami (bandżorno i te sprawy). Cała reszta, jak i samo założenie filmu są zwyczajnie głupie. Oddział swobodnie operujący na tyłach wroga i wypuszczający schwytanych? Nazistowski spęd w Paryżu w czerwcu 44', jedna żydówka wykiwująca najlepszych oficerów SS i Gestapo...
Sorry, dla mnie jako studenta historii to dyskwalifikuje film.
nie spodziewałem się broń Boże dokumentu :) W końcu to Tarantino. Ale choćby pozornego zdrowego rozsądku.
To tak jakby ktoś nakręcił film o Bitwie pod Grunwaldem, w którym Jagiełło umiera dzień przed bitwą bo bohaterski krzyżacki rycerz zakradł się do jego padołu i włożył dwa nagie miecze w tyłek...
gdyby to traktowac jako komedie to kto wie :). bo wlasnie bekerat i tarantino to komedia, rozrywka, nic wiecej
Sam sobie odpowiedziałeś - to Tarantino. Ja osobiście myślę,że ten gość celowo nie robi dobrych filmów,a cały jego urok polega na świetnej szmirze,której jest mistrzem.
Miałem zakładać dokładnie taki sam temat, bo też mnie to zaciekawiło, ale jak widzę nikt nie jest skory do pomocy, więc sam poszperałem: http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=84&t=129367