PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619850
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

FILM ZNAKOMITY

ocenił(a) film na 10

Nie potrafię stwerdzić, czy ujmą dla mojej inteligencji jest fakt, iż Bękarty Wojny to mój pierwszy film Quentin'a Tarantino, ale fakt pozostaje faktem: film mnie oczarował, zachwycił i dawno nie oglądałam tak dobrego filmu. Z filmami tego rezysera nie miałam styczności z racji tego, że nie znoszę wręcz filmów przesyconych zbędnym okrucieństwem, który ma jedynie bawić oko widza; po prostu nie mój typ reżysera. Ale Bękarty Wojny to mistrzostwo; świetnie zarysowane postacie (i aktorzy!), równowaga między wagą postaci żeńskich i męskich (męczące są te ciągłe wojenne filmy z bohaterami i płaczliwymi, potulnymi kobietami), rewelacyjne dialogi (ale nie naciągane) i fantazyjność kamery (przedstawienie niektórych scen to czysta poezja); jedyny niewielki defekt to muzyka; w niektórych scenach zbyt współczesna, ale jednak nadawała niepowtarzalnego charakteru filmowi. Pierwszy film od wielu miesięcy, który w ani jednej sekundzie nie był nudny, się nie przeciągał, a zdarzało się to filmom, które są wysoko w moim osobistym rankingu. Nie można mi zarzucić owczego pędu, jako bym łykała kazdy półprodukt genialnego reżysera z racji tego, iż po po prostu nie oglądałam filmów Tarantino :) Aaaach, więcej takich filmów!

ocenił(a) film na 8
laarwa

Wczoraj obejrzałam ten film pierwszy raz i sądzę, że to także mój pierwszy film Tarantino. Mam identyczne odczucia jak Ty! Jedynie muzyka nie podrasowała mi oraz te dziwne napisy imion w trakcie filmu, reszta była po prostu rewelacyjna. Zgadzam się z Tobą w 100%! Jestem pod wrażeniem wyrazistości tych postaci. A Diane Kruger? Mistrzostwo!

ocenił(a) film na 8
Marami7

Możliwe, że nie wiało nudą, aczkolwiek po zakończeniu miałam pewien nie dosyt.