PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619712
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

.. więc chyba jednak nie zakłamuje on faktów historycznych prawda? Tym bardziej, że facet sam powiedział "byle gówna wam nie polecam"

ocenił(a) film na 9
kupmichleb

Oczywiście, że nie zakłamuje. Tarantino idealnie oddał prawdziwe zakończenie wojny.
A na serio, historyk nie musi oglądać tylko prawdy historycznej zwłaszcza, że sam najlepiej potrafi odróżnić ją od kłamstwa.

ocenił(a) film na 7
kupmichleb

Po prostu wie co dobre zapytaj się o Pulp Fiction ... też poleci :D

ocenił(a) film na 10
kupmichleb

Film bardzo realistycznie pokazuje ostatnie chwile życia Fuhrera, a co za tym idzie pozostaje w opozycji do takich produkcji jak Upadek, które opierają się wyłącznie na fikcji literackiej. Ja również polecam wszystkim gimnazjalistom dzieło Tarantino jako swoiste preludium w nauczaniu historii XX wieku. Jestem pewny, że niejednemu z Was pomoże to na teście gimnazjalnym.

ocenił(a) film na 7
davidovy4

gdybyś dokładnie oglądał film to wpadłbyś na to że Hitler jako człowiek o ponadprzeciętnym ilorazie inteligencji nie poszedł by do malutkiej sali kinowej na dodatek w wrogim kraju i to w jednym pomieszczeniu z najważniejszymi osobami III Rzeszy, wszyscy ludzie typu Hitler, Stalin... mieli swoich sobowtórów, mam nadzieję, że teraz domyślasz się kto był w sali kinowej? Filmy historyczne wymagają też własnej interpretacji na podstawie własnej wiedzy historycznej, którą nie wiem czy wypowiadający się tu panowie posiadają...

ocenił(a) film na 9
kupmichleb

Jak w wypowiedzi davidovy4 czuć sarkazm z daleka tak nie wiem już czy Ty na serio traktujesz Bękartów jako film historyczny.

ocenił(a) film na 10
kupmichleb

Masz rację. Poza tym - tak z innej beczki - szkoda, że ludzie, którzy dokładnie oglądają wiadomości nie wpadli na to, że Lech Kaczyński jako człowiek o ponadprzeciętnym ilorazie inteligencji nie wsiadł by do starutkiego samolotu na dodatek wyprodukowanego we wrogim kraju i to w jednej kabinie z najważniejszymi osobami w IV Rzeczpospolitej, wszyscy ludzie typu Kaczyński, Stalin... mieli swoich sobowtórów, mam nadzieję, że teraz domyślasz się kto był na pokładzie Tupolewa?

użytkownik usunięty
davidovy4

Więc ci dwaj to nie byli bliźniacy...