PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619808
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Zdaje sobie sprawę, że pisząc to od razu zostanę "zaatakowany" przez wielu zagorzałych fanów jego twórczości, ale fakty są nieubłagane - Tarantino od 14 lat (od "Jackie Brown"), poza udziałem w "Sin City" nie zrobił nic co godne byłoby uwagi. W zasadzie wszystkie jego późniejsze dzieła to powielanie znanych już wcześniej schematów i przez siebie wykreowanych form, którym bardzo dużo brakowało do świeżości oraz klimatu "pierwszych" obrazów tego twórcy. Podobnie jest teraz - film nie posiada zupełnie klimatu, jest dość nudnawy, wiele scen jest dość sztucznych i niepotrzebnych. Do tego zupełnie niepasujące do konwencji "wstawki" w starym stylu Tarantino zupełnie psują odbiór. Tak jak wielu przede mną piszących zupełnie nie wiem na czym polega fenomen tego filmu - chyba tylko na mocno już przereklamowanym nazwisku reżysera i na tym, że dostał kilka nagród, więc pewnie nie wypada pisać o nim źle....
Myślę, że po tych wielu latach posuchy Tarantino powinien dać sobie już spokój z reżyserią, a swoje scenariusze powinien raczej przekazywać reżyserom o dużo świeższym spojrzeniu na świat, jak i na samą sztukę filmową....
4/10