PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619895
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Czy znajdzie sie osoba ktora moglaby wytlumaczyc mi fenomen tego filmu?
Chcialbym zrozumiec ten film chociaz po czesci zanim wystawie jakakolwiek ocene. Dialogi, scenariusz, gra aktorska?
Prosze o wszystkie sensowne odpowiedzi. Dlaczego bardzo wiele osob ocenia ten film na 10? Dlaczgo okreslaja go mianem arcydziela? Z góry dzieki za wszystkie wypowiedzi. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
modrzew94

dla mnie nie jest na 10 film moim zdaniem najwyżej na 9. Scenariusz+ reżyseria + muzyka + aktorstwo jest na wysokim poziomie. Najbardziej aktorstwo. Jako hołd dla westernow i filmów wojennych z lat 60,70,80 wypada wręcz znakomicie. Szkoda tylko, że Himmlera zabrakło na premierze kinowej, bo ten zamach sensu nie ma w takiej sytuacji. SS umocniło by wtedy władze i najwyżej podpisalo pokój z zachodem (mało prawdopodobne) a z sowietami walczyli dalej.

ocenił(a) film na 8
polizeifurreich

zgadzam się! Nie wiadomo jakby było z zachodem ale Himmler przejąłby władze na pewno! Goering nie stanowiłby problemu. Postać Reichsfuhrera SS ubarwiliby tu dodatkowo scenariusz.

Gruss!

ocenił(a) film na 10
modrzew94

Odpowiedź jest prosta

Bękarty to wręcz genialne przeniesienie konwencji "Spaghetti westernu" w czasy drugiej wojny (miłośnicy gatunku poczują sie jak w domu). To w gruncie rzeczy nowość a ludzie kochają nowości. Muzyka jest wyśmienicie wybrana. Scenariusz jest jak przystało właśnie na ten gatunek, ma pełno zwrotów w zachowaniach bohaterów itp. Genialne Dialogi, świetnie odegrane role (zwłaszcza Landa). Pomaga mu też świetna oprawa wizualna, kolory, zabawy z widzem, ukryte smaczki. Dodatkowo wszystko napędza to ze jest to film Tarantino, który ostatnio stał się bardzo popularny i wręcz uznawany za "bożka filmowego" przez wielu młodych w gruncie rzeczy nierozumiejących jego filmów ludzi. Ja osobiście dałem 9/10. No i jest jeden fakt, który zawsze cechował filmy Tarantino, odbiór na wielu płaszczyznach. Zwykły kowalski zobaczy tu "fajną" akcję, niezłe teksty i zabawę a ludzie bardziej obeznani z kinem dostrzega tu liczne nawiązania, kunszt i masę rzeczy, których "zwykły Kowalski" nawet nie myśli dostrzec.

Od masz odp. na pytanie skąd ten fenomen.

szczepan600

Dzieki wielkie, obejrze film jeszcze raz majac w pamieci twoja odpowiedz. Potem wystawie ocene. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
modrzew94

jeżeli jakiś film powoduje, że zaczynam darzyć sympatią aktora, za którym wcześniej nie przepadałem(w tym wypadku nawet dwóch), to bez wątpienia jest to fenomen.