PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619895
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Realia II wojny światowej ukazane poprzez groteske, chyba pierwszy taki film w historii kina. Zakończenie mistrzowskie (chyba każdy oprócz niemców był nim zachwycony), ukazanie spektakularnej zemsty skrzywdzonych narodów było bardzo trafnym pomysłem. Jak dla mnie jest to film ku pokrzepieniu serc :) Ukłony wobec Tarantino, zachwycił mnie tym filmem.

ocenił(a) film na 10
klaudiagol

Może cię to zdziwi ale właśnie Niemcy odbierają ten film bardzo pozytywnie :-) Sam Tarantino opowiadając o Premierze w Niemczech mówił, że był zaskoczony, że ludzie się śmiali i dobrze bawili. Być może pierwszy film o II WŚ który Niemcy oglądają bez "poczucia winy" co Tarantino odczytuje jako "Wielki sukces".

użytkownik usunięty
szczepan600

Film rewelacyjny- bezapelacyjnie ale przy tym takze mocno pokręcony jak sam Tarantino :) warto podejść do niego z dystansem, dac sie wciągnąc w swiat specyficznego humoru rezysera i niecodziennego podejscia do tragicznych przeciez wydarzen drugiej wojny. Niekonwencjonalne, mocne kino dla koneserów takiej twórczości- niektorych moze jednak nieco razic. Pozdrawiam fanow BW;)