PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619712
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Jedyne czego brakuje mi w tym, filmie a co chciałabym zobaczyć to jak Bękarty zabijają Frederika
Zollera, bo w końcu on wykończył tylu aliantów, że to naprawdę Bękarty powinny się na nim
zemścić

ocenił(a) film na 9
ussia4

Ruscy to nie prawdziwi alianci.

ocenił(a) film na 10
Zuy_pan_muzgodestroktor

ale przecież tam nie ma Ruskich

ocenił(a) film na 9
ussia4

Przecież Zoller mówił że to było na froncie wschodnim, w Rosji i zabijał ruskich.

ocenił(a) film na 10
Zuy_pan_muzgodestroktor

we Włoszech a nie w Rosji

ocenił(a) film na 8
ussia4

Jestem pewien, że to było w Rosji i Zoller zabił ruskich. Jestem świeżo po seansie więc wiem co mówię.

ocenił(a) film na 10
piotrowski1d

właśnie to sprawdziłam i w scenie, w której Frderick wchodzi do projektorni Emmanuel mówi "Nie jestem mężczyzną, któremu mówi się "odejdź", we Włoszech jest 300 trupów, które by to potwierdziły, gdyby mogły."

użytkownik usunięty
piotrowski1d

W polskich napisach latających po sieci jest błąd - za pierwszym razem Zoller mówi o "żołnierzach wroga" a nie Rosjanach, w rozmowie z Shosanną w kinie faktycznie mówi, że we Włoszech leży 300 ciał. Błąd tłumacza-amatora. Zapewne chodzi tu o inwazję wojsk alianckich na południowe Włochy, a nie walki na froncie wschodnim.

ocenił(a) film na 10
piotrowski1d

To było we Włoszech, zabijał Amerykanów, na 100%.

ocenił(a) film na 10
Zuy_pan_muzgodestroktor

Nie Ruskich a Amerykanów

ocenił(a) film na 8
Thrasher_09

Oczywiście, chodziło o Amerykanów, mówi o tym w którejś sekwencji.

ocenił(a) film na 9
Zuy_pan_muzgodestroktor

On walczył tam z Amerykanami co widać w "Dumie narodu" . Wskazują na to m.in mundury oraz uzbrojenie ( karabin M1 Garand itp.)
Ja też miałem wersję źle przetłumaczoną (gdzie Zoller mówił o Ruskach) i z początku myślałem że QT popełnił gafę (a raczej Eli Roth bo on ponoć kręcił Dumę) dając tam aliantów.

ocenił(a) film na 9
Filipt15

Duma Narodów to był film propagandowy, to nie musiało być zgodne z rzeczywistością, dlatego jakoś mi nie przeszkadzały amerykańskie mundury w filmie, mimo że Zoller mówił o Rosji.

ocenił(a) film na 10
ussia4

"Z tej odległości strzelam jak szeregowy Zoller"

ocenił(a) film na 6
ussia4

przecież zabiła go Shoshana w kinie, on ją niestety również

ocenił(a) film na 10
milkas1

ale Shoshana nie była jednym z Bękartów jeżeli myślimy o jednostce amerykańskiej armii a jak to właśnie miałam na myśli

ocenił(a) film na 10
ussia4

Raczej bohater wojenny ma taką ochronę że nie podeszliby pod niego na 500m - Łaził obok Gebbelsa a ten miał całą armie za ochronę.

kubixer11

To w takim razie musiał mieć większą ochronę niż Hitler, którego jakimś sposobem zabili.
Zresztą Zoller przecież nie miał żadnej ochrony. Goebbels miał, ale przecież nie łazili ze sobą wszędzie.

ocenił(a) film na 10
NickError

To był chyba w paryżu ? A tam cała armia stała.

kubixer11

No tak, ale właśnie Hitlera zabili w też w Paryżu, a ochronę miał raczej większą, niż Zoller.
Poza tym to jest Tarantino. Jakby chciał, to uśmierciłby go na Księżycu (bo Niemcy zrobiliby program Apollo i Hitler poleciałby na inspekcję bazy kosmicznej bazy wojskowej). I tak wszyscy by się jarali. Jak chcesz szukać ścisłości historycznych w jego filmie, to po prostu odpuść:)

ocenił(a) film na 8
ussia4

a co to ma do rzeczy

ocenił(a) film na 10
DonVitoCorleone

to byłaby po prostu taka symboliczna kara za zabicie tylu aliantów

ocenił(a) film na 8
ussia4

...

ussia4

Symboliczna? Nie dosłowna?
Zresztą wtedy nie byłoby świetnej sceny z Shosanną. Moment, kiedy dostaje kulkę od rannego Zollera jest bezcenny.

ocenił(a) film na 10
ussia4

Fredrik nic nie zrobił żydom - Więc niczym im nie podpadł.

ocenił(a) film na 10
kubixer11

ale przecież w swoim przemówieniu na początku Aldo mówi że zabiją "any and every sumbitch we find wearin nazi uniform they're gonna die"

ocenił(a) film na 10
ussia4

Ale nawet jeśli - Zabicie patrolu ma sens. Wybicie przywódców ma sens - Co im by było po zabiciu bohatera ? Mniejsze morale ? Akcja działa się w 44 (chyba) więc morale Niemców było doszczętnie niskie.

ocenił(a) film na 10
kubixer11

myślę że mogłoby chodzić o symbolikę skoro on był ich bohaterem to oni chcieli go zabić

ocenił(a) film na 10
ussia4

Nie był im potrzebny kiedy mieli plan na Hitlera - Kiedy załatwili by Fredrik-a we Francji przed Hitlerem, to Hitler i jego elita zostaliby ewakuowani a w Niemczech, nic by nie zdziałali.