Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 623 tys. ocen
8,0 10 1 622520
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Jest to maly ranking, w ktorym chodzi o to, zeby podzielic sie swoim odczuciami na temat filmu z innymi. W dalszej czesci postu znajduja sie spojlery.

Ktora ze scen uwazacie za:
a) najsmieszniejsza
b) najbrutalniejsza
c) najbardziej wzruszajaca
d) najbardziej klimatyczna

Moje odczucia:
a) Kiedy Aldo Raine, Donny i Omar udawali Wlochow i mieli okropne akcenty jak rozmawiali z Landa, zaraz potem morderstwa Stiglitza
b) Kiedy Landa udusil Bridget Von Hammersmark (wedlug mnie jedyna scena przemocy w filmie ktora byla powazna i malo wzruszajaca zarazem)
c) Kiedy Shosannie robi sie szkoda Fredericka, ktorego przed chwila zastrzelila,odwracab go, a on ja ostatkiem sil zabija
d) Kiedy Landa przesluchuje farmera i po jakims czasie ten zmuszony jest mu powiedziec, gdzie znajduje sie rodzina Dreyfusow

A jakie sa wasze odczucia?

ocenił(a) film na 10
Youjusz

Prawie identycznie, jednak w punkcie c) dałbym biegnąca zakrwawioną Shosanne z początku filmu, chwile po śmierci najbliższych

użytkownik usunięty
Youjusz

a) Zdecydowanie włoski akcent w filmie
b) Scena poprzedzająca pokazywanie palcem na mapie miejsca ukrycia nazistów
c) I jednocześnie najbardziej zaskakująca - zsena w barze i jej zakończenie z przyszłym ojcem, jego zaufanie
d) Ostatnia, ta z arcydziełem :D

POZDRAWIAM !

ocenił(a) film na 8
Youjusz

co to znaczy "najbardziej klimatyczna" ?

śmiesznych scen było dużo, nie wiem ktorej bym przyznała 1 miejsce.
brutalnych scen też było sporo, najbardziej zaskakująca była ta strzelanina w barze, ale jeżeli chodzi o brutalność to rozwalanie głowek kijem bejsbolowym.
wzruszających scen nie zarejestrowałam, smutna była oczywiscie egzekucja rodziny Shoshanny, ale "smutna" i "wzruszająca" to dwie inne sprawy.