Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 622 tys. ocen
8,0 10 1 622450
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Kategoria wiekowa

użytkownik usunięty

Wiecie jaka kategorie wiekowa ten film będzie mial w Polsce?
(sorry za brak polskich znakow)

ocenił(a) film na 10

No, na pewno nie bedzie bez ograniczen ani od 12 lat... bedzie albo od 15 (w co raczej watpie) lub od 18 (bardziej prawdopodobne). Ale nie martwta sie (jesli maz mniej niz 18). Ja mam 14 lat (tez jestem maniak Tarantino, ale spoko ogladam z rodzicami), a w 2007 bylem w kinie na "Death Proof" i "Planet Terror". Jak jestes z kims starszym to na wszystko wpuszcza, problem moze byc tu gdzie jestem, bo tu sa bardziej restrekcyjni...

ocenił(a) film na 10

Na 100 procent dostanie "R", czyli u nas "18"

ocenił(a) film na 10
frankycastle

"Blues Brothers" dostali R, u nas bylo od 12 lat. "Silent Hill" dostalo R, u nas bylo od 15 lat. To zalezy. O ile w USA daja kategorie i jej sie trzymaja, u nas to zalezy od kina - jak bylem na "Death Proof" to w jednym kinie byl od 15 lat, w innym od 18. Poza tym, w USA ten film moze dostac jeszcze MC-17 (w co watpie...).
Ale jak mnie nie wpuszcza to walne kasjerke kijem baseballowym i oskalpuje kierownika kina...

Youjusz

Prawdę mowiac w Polsce zawsze był problem z rozporzadzaniem kategorii wiekowych dla danej projekcje. Jak ktoś już wspomniał, Death Proof w jednym kinie (silverscreen) był od 15 roku życia, a w drugim (cinem city) od 18. Także sądze, że jeżeli ufać informacjom na temat brutalności filmu, to z pewnością dostanie on kategrie R. Bo szczerze wątpie, aby w "Bękartach Wojny" ukazało się typowe dla Tarantino "ostre słownictwo", no napewno nie w takim stopniu jak w "Pulp Fiction" czy "Death Proof" itp.

użytkownik usunięty
Black_Smog

W USA jest przecież osobna agencja która "rozdaje" ograniczenia wiekowe

No rozdaje, ale pewnie w każdym kraju bierze sie za to ktos inny (przynajmniej takie jest moje odczucie). Bo skoro by było tak jak mówisz to Death Proof nie byłby puszczanu w dwóch różnych kinach z inną kategorią wiekową.

użytkownik usunięty
Black_Smog

No tak, oni przyznają kategorie wiekowe ,ale tylko w stanach ,
chyba zostałem źle zrozumiany :)
zresztą w Polsce też coś takiego by się przydało.

użytkownik usunięty

nie ma co gdybac...
na 100% bedzie od 18 lat. gwarantuje! :D

użytkownik usunięty

Po co te kłótnie. W Polsce i tak nikt nie patrzy kto ma ile lat przed wejściem na salę kinową. Piła nie piła - 12 i tak wejdzie.

użytkownik usunięty

z tym nie moge sie zgodzic - czasami patrza na wiek.

Rzeczywiście, czasami patrzą na wiek. Miałem ten problem na Death Proof'ie ale wszedłem. Jednak jeśli chodzi o filmy Tarantino, to kasjerzy nie przechodzą obojętnie ;)