Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 622 tys. ocen
8,0 10 1 622450
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Kiepskawy

ocenił(a) film na 6

Dwie fajne sceny nie ratują całości (błondźorno i akcja w barze).
Martyrologia narodu wybranego. Można obejrzeć tylko pod warunkiem posiadania świadomości historycznej, i nie uwierzenia w całokształt dzieła.

ocenił(a) film na 8
DankasLFC

A ktoś to traktuje jako film historyczny?

ocenił(a) film na 10
DankasLFC

Dawno nie czytałam tak bzdurnego postu. Nie potrzeba mieć świadomości historycznej specjalnej żeby zauważyć ze Tarantino swobodnie bawi się historią, kształtując ją na nowo i poprawiając wg swojego uznania. Nie wiem jaka tu martylologia narodu wybranego - bądźmy szczerze wątek żydowski nie jest tu specjalnie eksponowany , biorąc pod uwagę historię II WŚ.

ocenił(a) film na 10
DankasLFC

Kiepskawy to cie nazwali gdy sie urodziles.

użytkownik usunięty
DankasLFC

Bądźmy szczerzy. Tarantino i rzeczywistość to dwa odmienne pojęcia i tylko idiota uczyłby się z tego filmu historii...

ocenił(a) film na 6
DankasLFC

Nieno, zakładam że każdy zdaje sobie sprawę że Hitlera nie zastrzelili w kinie, ani żadne żydowskie bękarty nie działały we Francji.
Miałem na myśli bardziej zawoalowany przekaz - jak choćby czynnie sprzeciwiający się żydzi, czy (hahaha) Francuzka dumnie odrzucająca zaloty Niemca. Tekst o Vichy wyborny, szkoda że w rzeczywistości rozkładały nogi tak szeroko jak się dało.
Ale OK, traktując to jako czystą fikcję można nawet obejrzeć, nie przeczę ;)
@Black_bastard - nie zgadzasz się, spoko, możesz mnie przekonać do tego filmu. Ale mnie nie obrażaj, bo to kiepski sposób, zwłaszcza że ja nikogo nie obraziłem.

ocenił(a) film na 10
DankasLFC

Nikogo nie obraziłeś? Teksty o Żydach ( hahaha, zginęły miliony, ale zabawne, hohoho) i o Francuzkach sprawiają, że trudno mi nie wierzyć że nazwanie Cię kiepskawym jest nieuzasadnione.

ocenił(a) film na 6
lo__

Prawda w oczy kole? Smutne, że Polacy za nic nie potrafią podejść do II WŚ w sposób obiektywny.
W tej wojnie ginęły miliony każdego narodu, nie tylko żydów.

ocenił(a) film na 10
DankasLFC

No oczywiście że ginęły miliony każdego narodu.Czy ja komuś odejmuję? Nie, Ty to robisz. W jaki sposób to tłumaczy śmianie się z Żydów?

użytkownik usunięty
lo__

Również nie popieram śmiania się z Żydów, jednak jeśli chodzi o francuzów... to tchórze i złodzieje. Niemówiąc już o gen Bonaparte. Z chęcią zamieniłabym go na Sobieskiego (hymn) w końcu bitwa pod Wiedniem to przepiękne zwycięstwo :-)

ocenił(a) film na 9
DankasLFC

a skąd Ty wiesz ile Francuzek rozkładało nogi? widziałeś to? czy może przodkowie Ci opowiedzieli, bo byli naocznymi świadkami tych masowych zachowań?

ocenił(a) film na 6
Sathyriasiska

Czytam książki. To takie kartki papieru posklejane klejem. Kojarzysz?

ocenił(a) film na 6
DankasLFC

polecam szczególnie Jerzego Eislera, Kolaboracja we Francji 1940-1944, wydawnictwo Książka i Wiedza, Warszawa 1989

ocenił(a) film na 9
DankasLFC

myślisz, że odpisując mi jak prostak jednocześnie wyjdziesz na takiego super-wow-hiper-ironicznego? że zrobi mi się głupio, bo anonimowy KTOŚ zasugerował, że nie wiem co to jest książka? ahh, ci współcześni internauci, jedna wielka żenada :-)

tak poza tym to totalne bzdury piszesz :-) wracaj do tych książek, może coś mądrzejszego wyczytasz.

ocenił(a) film na 9
DankasLFC

to można ten film traktować jak film historyczny?