PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619763
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Masterpiece

ocenił(a) film na 10

Jak dla mnie arcydzielo. Wiem, ze rezyser jest chorym psychicznie czlowiekem, ale posiada rowniez ogromna, ciekawa wyobraznie. Pierwsza scena poprostu mistrzowska. Ciarki mi po niej przez pol filmu po plecach chodzily ;p A aktor odgrywajacy role Hansa Landy to klasa sama dla siebie. Swietny aktor, perfekcyjnie wladajacy jezykiem francuskim, angielskim i wloskim, zwlaszcza jesli chodzi o akcent, z ktorym problemy mial, np Brad Pit :P Po za tym bardzo przyjemnie oglada sie ten film takim ludziom jak ja, czyli wielkim przeciwnikom nazistow i calego narodu niemieckiego. Ta produkcja jest takim malym odwetem dla 'szwabow'. Delektowalem sie ta scena, gdzie 'szkopom' wycinano skalpy, czy tez akcje w kinie, gdzie masowo rozstrzeliwana wszystkich zgromadzonych w nim nazistow. Cos pieknego ;]

ocenił(a) film na 10
siarka00

Powiem ta: Film rewelacja, ale tylko takie żałosne dzieci, które powtarzają po innych są wrogo nastawione do Niemiec.
Jest to kraj od którego Polska mogłaby się tylko uczyć - wysokiej kultury, tolerancji. Gospodarka Niemiec jest milion razy lepiej rozwinięta niż nasz, dlatego moim zdaniem powyższa wypowiedź jest argumentowana zazdrością, lub "nienawiścią" za to, co Niemcy kiedyś wyrządzili Polakom
Tak na marginesie warto zwrócić uwagę kiedy to było oraz na to, że Polska też nie była sielanką

ocenił(a) film na 10
R_a_d_z_i_o

haha, ale po co mi tu odpalasz za gospodarka? pod tym wzgledem mozna sie uczyc od wielu innych panstw i mozna na tym wyjsc duzo lepiej(np. na Włochach)
Jesli chodzi o kulture i nastawienie do innych narodow to Niemcy sa ostatnim krajem od ktorego mozna sie uczyc. Moja niechec do nich jest w pelni uzasadniona, bo to jak tam traktuje sie Polakow jest nie do zaakceptowania. Strasznie chamski i zadufany w sobie narod. Prawda jest ze w wielu aspektach sa lepsi od nas, ale pozostaje miec nadzieje, ze za iles lat to oni beda lizac nam dupe i patrzec z podziwem ;]

ocenił(a) film na 8
siarka00

Nie wiem czy bardziej ubolewać nad tym, że jako przykład gospodarki lepszej od niemieckiej, podałeś Włochy, Twojej niewiedzy historycznej, czy Twojego "uzasadnionego" braku tolerancji wobec Niemiec (ciekawe jestem jakbyś go argumentował. Wojna? Holocaust? Antysemityzm? Dla Twojej informacji antysemityzm był bardzo powszechny również w Polsce, a wojny zawsze były brutalne. Szwedów też nienawidzisz za potop?). Jeżeli delektujesz się sceną wycinania skalpów, to musisz być chorym psychicznie człowiekiem. Ponadto sądzę, że jesteś bardziej zadufany w sobie niż pospolity Niemiec. Nie wiem, gdzie usłyszałeś że Polacy są tam źle traktowani, a sami Niemcy chamscy dla swych sąsiadów. Ale tak to jest jak tacy ignoranci jak Ty mogą pisać co chcą na internecie.

ocenił(a) film na 10
Cinublabla

hahah, no tak kolejny wszechwiedzacy idiota. Nie sensu z wami dysktuwac. Przeprowadzcie sie do Niemiec to posmakujecie wielkiej tolrancji i kultury Niemcow wobec Polakow :] Mam rodzine w Niemczech i bardzo dobrze wiem jak wyglada tam zycie, ale wy widocznie wiecie jeszcze lepiej. Musielibyscie poczuc to na wlasnej skorze, zeby zmienic zdanie. Poki co bedziecie udawac inteligentnych i wszechwiedzacych ;]

ocenił(a) film na 8
siarka00

No jak dla mnie to Ty udajesz wszechwiedzącego. Nie wiesz dlaczego ja tak zakładam, sam mogę mieć tam rodzine, czy nawet mieszkać w Niemczech, ale Ty zakładasz, jako "wszechwiedzący", że tak nie jest i to, co pisze, to takie tam bajanie. Poza tym, to że w gdzieś, gdzie Twoja rodzina mieszka, gorzej patrzą na Polaków, nie przekreśla całego narodu niemieckiego i robi z nich wszystkich złych sąsiadów, co tylko patrzą kiedy coś Polakowi zrobić. Prawda? Na pewno są tacy, którym to nie przeszkadza, a są tacy, którym może. Spójrzmy z drugiej strony. Niemcy mieszkający w Polsce. Po tym, co piszesz i wielu Tobie podobnych są tu traktowani nadal jako najeźdcy, mimo iż są Bogu ducha winni.

ocenił(a) film na 8
siarka00

haha, ale po co mi tu odpalasz za gospodarka? pod tym wzgledem mozna sie uczyc od wielu innych panstw i mozna na tym wyjsc duzo lepiej(np. na Włochach)

Jesteś idiotą

ocenił(a) film na 10
MedzikDeLow

gospadarke maja jedna z najlepszych w Europie palancie. Inna rzecza jest fakt ze maja zadluzenie rownie wielkie.

ocenił(a) film na 8
siarka00

nadal jesteś idiotą

ocenił(a) film na 10
siarka00

Sorry, ale nie wiesz co piszesz. Niemcy przyczynili sie glownie do tego, ze zyjesz duis w wolnym kraju. Gdyby nie oni, nie milabys szans dzis pisac po internecie, ba, nie mialbys szans w ogole miec komputera. Troche tolerancj moglbys wiec sam okazac, a nie wymagac jej od innych... Przede wszystkim wez ksiazke do reki i troche poczytaj. Nie majac pojecia, a piszac bzdury wystawiasz sie tylko na posmiewisko.