Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 623 tys. ocen
8,0 10 1 622561
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Film choć długi, ciekawie się ogląda. Na pewno się nie nudzisz. Chociaż czasami czułam niesmak, że robi się sceny niby że śmiesznie ma być - a dla mnie to wcale śmieszne nie jest, tylko smutne - no ale niektórzy w kinie byli rozbawieni.. więc pewnie ja mam inne poczucie humoru...

ocenił(a) film na 10
charlottee

Dobrze, ze dlugi. Jak film jest dobry to i pol dnia bym mogl ogladac ;)
Niektore scenty troche za dlugie co moze momentami przynudzac, ale za to swietnie zrobione. Juz pierwsza scena w domku robi wrazenie.
Postacie sa roznorodne, najbardziej wyrozniaja sie Landa i Aldo. Jeden jest wyksztalconym niemcem, potrafiacym swietnie prowadzic rozmowe/przesluchanie. Drugiego bym okreslil raczej jako glupka wisokowego, moze nie az tak ostro, ale juz akcent robi swoje.
Jest tu troche humoru (jak np fajka w pierwszej scenie, zupelnie nie pasowala do nastroju), spora czesc tekstow Aldo i pare innych rzeczy. Na sali w kinie sposo osob bylo, rowniez starsi ludzie, i chyba wlasnie najczesciej sie smial facet po 60 ;)
Trailer troche zle przedstawia film, widac taki chwyt marketingowy. Wrzucili tam sporo przemocy, przez co wygladal jak jakis film akcji. Czesc ludzi to zachecilo, czesc wrecz przeciwnie.
Z checia pojde do kina jeszcze raz, chociaz wolalbym ominac wiekszosc scen z Shoshanna (naturalnie nie pierwsza).

ocenił(a) film na 8
uberzuber

Nie no, oczywiście że były i fajne śmieszne momenty, np. akcent "Brada" (sorry nie pamiętam jak się tam nazywał, ...Aldo?) kiedy mówił po włosku. Ale były też momenty, w których czułam niesmak, że w sumie chodzi o coś ważnego, przykrego, a zrobione niby do śmiechu... Przez to film czasem mnie rozczarowywał, ale generalnie uważam że warto go obejrzeć.