PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619850
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Po prostu Tarantino

użytkownik usunięty

Uwielbiam twórczość Quentina Tarantino, więc ciężko będzie mi ocenić ten film obiektywnie, ale spróbuję.

Zacznijmy od fabuły. Akcja filmu dzieje się w podczas II WŚ, czyli okresu (którym się interesuję), jaki był już wiele razy eksploatowany w kinematografii. Jednak to nic, gdyż konkretnie wszystko skupia się wokół akcji wysadzenia kina z siedzącymi w środku przywódcami III Rzeszy - jest tam Goebbels, a nawet sam Führer. W międzyczasie dzieją się inne, równie ciekawe wątki. Nie jest źle, fabuła zdecydowanie na plus. 8/10
Aktorstwo - już chyba wszędzie chwalono Waltza za rolę "Łowcy Żydów", czyli pułkownika Landy, dostał nawet za tę rolę Oskara i kilka innych nagród. I słusznie, bo zagrał bardzo dobrze. Mogę nawet powiedzieć, że zrównał się, ba nawet przerósł poziomem aktorskim głównych bohaterów. Zaraz po nim jest Mélanie Laurent, a Pitt nieznacznie gorzej na 3 miejscu. Reszta zagrała przyzwoicie, na równym poziomie. 9/10
Muzyka - kiedy muzykę do filmu komponuje Morricone nie trzeba się martwić o jej poziom. I rzeczywiście, tutaj jest nie inaczej. Wyszło doskonale. Cały soundtrack jest świetny, ale trzeba przyznać, że wybijają się z niego głównie dwie kompozycje - Rabbia E Tarantella i Un Amico. 9/10

Dodatkowo ocenę filmu poprawiają takie smaczki jak to, że aktorzy nie mówią tylko i wyłącznie po angielsku. Rozmowa dwóch Niemców - po niemiecku, rozmowa w restauracji nt. zmiany kina - po francusku z udziałem tłumacza. Jest nawet włoski (co prawda nie wiele) i rzecz jasna angielski. Coś, co nie zdarza się w filmach często. Jest to niewątpliwa zaleta.

Co do wad - to raczej nie jest film dla wszystkich. Chodzi mi o to, że w filmie pojawia się wiele Tarantinowskich zabiegów - m.in. długie dialogi (świetne) i pewien rodzaj kiczu, jaki pojawia się w jego filmach.

Moja ocena końcowa: 9 (z małym plusem). Na dodatek dodaję film do ulubionych, bo potrafię go oglądać kilka razy, a on mi się nie znudzi.