PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619808
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Pytanie.

ocenił(a) film na 10

Jakim cudem film z oceną 8,0 ma tak wiele niepochlebnych komentarzy? Wstydzicie się waszych ocen, a może Ci, którzy wysoko ocenili "Bękarty" nie chcą uczestniczyć w tej miałkiej dyskusji, czy to aby na pewno jest film Tarantino, czy może jednak nie...? Ja nastawiłam się na typowy film o walce pomiędzy Nazistami, a Żydami z tym, że role kata i ofiary się odwróciły. I było zabawnie, dziwnie, czasem obrzydliwie. I było bardzo dobrze.

amelia000

Popatrz sobie na inne, znane tytuły. Po prostu Ci, którym dany film się nie podoba, lubię się ponaśmiewać z innych i pokazać im, jacy to oni są bezguścia. Takich "wartościowych" komentarzy "wartościowych" "znawców kina" jest multum...wszędzie.
Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 9
Ni3men

według mnie film jest naprawdę dobry, zupełnie inne spojrzenie reżysera na tamten okres, przekreowanie historii. super. a to, że są ludzie, którzy tylko krytykują? zawsze tacy byli i będą. Muszą pokazać jacy są mądrzy, jak to się znają na filmach, wielcy krytyce, tylko jestem ciekawa co oni uważają za dobry film

ocenił(a) film na 10
oleq182

negatywne opinie wyróżniają się z tłumu, po co ludzie którym film się podobał mają zakładać wątki gdzie będą się nim zachwycać i zachwycać?

ocenił(a) film na 8
amelia000

Problem w tym że film sam w sobie nie jest zły. Ma w sobie to coś, i jest oryginalny. Posiada też świetne aktorstwo, dialogi, i muzykę. Dodatkowo jest mimo realiów II Wojny Światowej kreowany w stylu spagetti westernów Sergio Laone, a to wielki plus że obecnie ktoś potrafi coś takiego nakręcić, ale faktycznie pozostawia pewien niedosyt, i zawiera momenty które nie pozwalają się do końca utorzsamić z mordującymi niemców żydami. Brutalne zabijanie zbrodniarzy wojennych, a niemieckich żołnieży będących grupą patrolującą okolicę, i to w tak bestialski sposób to dwie różne rzeczy, ( za przykład niech posłuży niemiec z Pianisty który uratował Szpilmana, a ty nagle jakieś komando rozłupuje mu czaszkę pałką ) Uogulnienia zawsze mnie wpieniały. Powiedzmy sobie szczerze, nie każdy niemiecki medal był za zabijanie żydów. Wiele zdobyto za sztukę wojenną, w Afryce, pod Stalingradem, czy Kurskiem. Nie kazdy niemiec był w SS, czy też w Gestapo. Nara.