PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619895
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Nie lubię Tarantina, z jego filmów podobało mi się tylko (za to bardzo) Pulp Fiction. Czy powinnam się przemóc i na siłę obejrzeć 'Bękarty', a nuż mi się spodoba; czy nie warto się zabierać za oglądanie, bo film mogą pokochać tylko fani QT?
Zwykle nie pytam innych o zdanie na temat filmu, teraz robię wyjątek:) Szczególnie mile widziane porady od widzów, nie będących fanami QT.
Do filmu przyciąga mnie obecność Tila Schweigera i Daniela Bruhla, których lubię.. nie wiem jednak, czy aż na tyle, by znieść styl Quentina po raz kolejny, stąd me wątpliwości.

ocenił(a) film na 9
shizonek

Jeżeli jesteś zachowawcza to nie oglądaj ; pojawił się taki głos , że naśmiewanie się z II Wojny Światowej to przesada . Film jest świetny , poleciła mi go moja znajoma zaraz po seansie i nie myliła się z pochwałami . Bękarty różnią się od Pulp Fiction pod wieloma względami , ale jest to nadal styl Tarantino , więc jeśli nie lubisz jego stylu to nie oglądaj , bo stracisz swój czas .
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
shizonek

Podobno w tym filmie jest napięcie - ja go nie odczułem.
Gra aktorska również nie powala, dialogi zbyt długie i nużące...
Ten film powinien trwać godzinę/półtorej - a tak niestety nudzi.
Siódemka ze względu na Morricone, Waltza i kilka ciekawych scen.

Giacobbe345

OK, dzięki. Wobec tego chyba sobie daruję.. trochę mi szkoda ze względu na wspomnianych Bruhla i Schweigera, ale nie lubię ich AŻ tak, by zrównoważyli moją głęboką niechęć do Quentina;) Zresztą pewnie nie mają zbyt wielkich ról w filmie, więc mała strata. Wolę więc nie oglądać "Bękartów" niż obejrzeć, a potem lać jad na forum, że mi się nie podobało:)

shizonek

Jeśli lubisz tych aktorów to jest to dla ciebie pozycja obowiązkowa! Schweiger zagrał popisowo, Bruhl ma rozbudowaną role i zdecydowanie daje radę. Film jest po prostu dobry - wspaniałe dialogi, budowanie napięcia w każdej scenie, humor. Treść jest tu sprawą drugorzędną. Jeśli ktoś uważa, że to naśmiewanie się z II wojny to coś z nim nie tak..

ocenił(a) film na 8
shizonek

Nie daruj sobie. Obejrzyj. Obejrzałem Rezerwowe psy i stwierdziłem, że bym przeżył gdybym tego nie zrobił. Nie mam parcia na żadnego reżysera bo każdy może "dołożyć do pieca" lub mile zaskoczyć. Pulp Fiction to akurat bardzo dobry film ale w Bękartach też jest na co popatrzeć. A najlepiej grał Waltz. Jeśli nie jest choć trochę taki w rzeczywistości jak się kreował w filmie to powinien dostać oskara. Co do potencjalnego szyderstwa w filmie z tamtych dramatycznych czasów... Jak mawiali chińscy chłopi małorolni w dwunastym wieku "nie zawsze kara tam gdzie zbrodnia" zwłaszcza jeśli ta zbrodnia wydarzyła się w rzeczywistości czujemy niesmak braku sprawiedliwości. A co mówi na ten temat scenariusz filmu? Gdyby ten film wyemitowano w Europie w czterdziestym szóstym to za scenę w kinie, którą możemy obejrzeć w filmie dostałby on 281 oskarów mimo, że akademia jest w Stanach. Specjalnie stworzono by też nowe kategorie... Obejrzyj, najlepiej w dobrej jakości bo lepiej czuć klimat. Pozdrawiam.

Qxaniec

Waltz dostał Oskara...;)
a co do założyciela, to jemu nie polecam - ja uparłam się, że jednak go skończę

anusiakowna

moja kobieta nie jest jakąś szczególną fanką Quentina w przeciwieństwie do mnie a film jej się bardzo spodobał, więc raczej Ci polecam.