PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619712
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Jestem ciekaw, czy Hans Landa rozpoznał Shosanne w restauracji. Zamówiona dla niej szklanka mleka i urwany przez niego wątek, mogłyby sugerować, że zdemaskował ją od razu, ale nic nie wiedział wtedy o planach Bękartów dotyczących śmietanki rzeszy, więc dlaczego ją zostawił i jakby zapomniał?

ocenił(a) film na 10
Sgt_Square

prawdopodobnie po to, żebyśmy się nad tym zastanawiali

Sgt_Square

Hmm... Wydaje mi się,że nie rozpoznał jej,przecież w momencie, kiedy uciekała, widział ją tylko od tyłu i to z dość daleka... Choć nie powiem, to mleko mnie zastanawia. ;-)

ocenił(a) film na 10
Sgt_Square

Myślę, że Landa był człowiekiem o tak nadzwyczajnej inteligencji, pamięci i spostrzegawczości, iż od razu zauważył nerwową reakcję Shosanny na jego pojawienie się, chwilę później przypatrzył się jej, dostrzegł, że jest żydówką (takie rzeczy widać), ogarnął sylwetkę, włosy, pogrzebał we wspomnieniach i już miał mocne podejrzenia. Oczywiście w realnym świecie nie ma takich osób, ale to przerysowana rzeczywistość Quentina, więc możemy dopuścić taką wersję.
Dlaczego nic z nią nie zrobił? Nie zapominajmy, że minęły 4 lata od masakry jej rodziny, możliwe, że Landa nie uważał już łapania żydów za pożyteczne, a może zamierzał rozegrać to inaczej, a może wystarczyła mu satysfakcja z rozszyfrowania przeciwnika? Kto wie.

ocenił(a) film na 9
litwosxd

"jest żydówką (takie rzeczy widać)" - hm, jeśli ktoś ma urodę żydowską to tak, a jeśli nie ma - to nie. Hitlerowscy mieli pewien kanon urody żydowskiej, ale jak bardzo okazało się to mylne pokazuje choćby właśnie ten film!

ocenił(a) film na 10
Yga

No ja uznałem, że to jest błąd Tarantino, że Niemcy w tym filmie nie rozpoznają Żydówki, bo mimo, że ja z reguły tego nie zauważam, to według powszechnej opinii bardzo łatwo jest wyczaić Żyda.

ocenił(a) film na 9
litwosxd

co to jest "powszechna opinia"?? i czy równie łatwo jest "wyczaić" (brr) Polaka????

litwosxd

to nie był błąd, przecież ją właśnie trudno było rozpoznać. miała blond włosy (w dodatku proste), jasną cerę, błękitne oczy, mówiła biegle po francusku, miała fałszywe nazwisko i imie francuskie,

litwosxd

ale ona właśnie nie miała typowej żydowskiej urody - blond włosy, błękitne oczy.
moim zdaniem ją rozpoznał, na pewno wcześniej widział jakieś jej zdjęcia, bo przecież poszukiwał jej rodziny, widział ją biegnącą tyłem, a wiedział jak naprawdę się nazywała (powiedział au revir szoszana) ,ale nie strzeliłby jej przecież w restauracji w łeb na oczach wszystkich, nawet jeśli to żydówka. może chciał ją pomęczyć, pobawić się nią. dla niej to na pewno było bardziej stresujące.