PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619895
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Powiem tak dawno nie widziałem czegoś takiego. Ten film nie ma nic po za Hansem Landą. Zero humoru,zero akcji, zero wszystkiego. Pitt jest żałosny w tej roli. Scenariusz? Żydzi niszczą Niemców, zabijają Hitlera i świtę których oczywiście nie pilnują oddziały SS, dobra nie czepiam się szczegółów. Sieje się propagandę,że ten film jest wybitny słuchacie i na siłę wkręcacie sobie,że to arcydzieło.

ocenił(a) film na 9
Toma1910

Bogowie, widzicie takie idiotyczne komentarze i nie grzmicie !? Odnosisz fabułę "Bękartów" do prawdziwych wydarzeń historycznych ? Jeśli tak to głupiś jak but, wszak II wojna światowa posłużyła Quentinowi tylko jako punkt wyjścia do jego fabuły. Oprócz tego, że taka wojna była tego filmu nic innego z historią nie łączy - co było celowym zabiegiem twórców. Ale co ja tu będę się rozpisywał o rzeczach oczywistych. Zresztą po średniej ocen filmu widać, że osób normalnych umiejących docenić dobre (nie wybitne, po prostu dobre) kino rozrywkowe jest znacznie więcej od frustratów i pseudo znawców kina światowego wlepiających z upodobaniem "jedynki" filmom, które absolutnie na to nie zasługują i czyniących sobie za punkt honoru uświadamianie "ciemnych mas" jakie to mają niskie oczekiwania względem kinematografii
Co by tu napisać o twoim poscie ? Zero logiki, zero argumentacji, zero sensu, zero wszystkiego...

laik_filmowy

gdyby nie te jedynki od tych tępaków ,którzy są ograniczeni w
czasoprzestrzeni ! to film miał by wiekszą średnią ,ale tak naprawde to mi
to loto! mam w dupie ten ranking i wszystkich pseudo znawców kina ,co do
autentyczności wydarzeń to jaki film wojenny ukazuje prawdziwe wydarzenia
? heee

ocenił(a) film na 10
temteges

I tak ma raczej wysoką średnią, bo ten film składa się głównie z dialogów, a akcji mało z początku. Przeciętnemu Kowalskiemu raczej nie powinien się podobać (a przynajmniej mi się tak wydaje, możliwe, że nie doceniam przeciętnego Kowalskiego). A sam od siebie dorzucam 10/10, powody raczej powszechnie znane są :)

ocenił(a) film na 1
Toma1910

Straszna nuda. Wygląda na komedię, ale niebardzo śmieszną.
Pół godziny minęło i ani razu się nie śmiałem. Po 40 minutach męki zrezygnowałem, szkoda czasu.
1/10

ocenił(a) film na 5
Toma1910

Pierwsze minuty zapowiadaly, ze moze to byc cos dajacego glebsza mysl, niestety dalszy ciąg -mimo przeblyskow godnych uwagi (zwlaszcza przez plk. Lande)- to jakby dziecinada ktora udaje doroslego, akurat co w filmie o tej tematyce, jest nie w moim- a w stylu Tarantino.

Teenzet

Ludzie którzy negatywnie oceniają ten film chyba po prostu nie znają Tarantino. Jego filmy to kino dosyć specyficzne, do którego trzeba podejść z odpowiednim nastawieniem. Tarantino zawsze bawił się konwencjami, motywami, kiczem, przesuwając wciąż granice dobrego smaku. W tym filmie znajdziemy wszystkie te elementy wymieszane, co tworzy niezwykłe i nieprzeciętne dzieło. Po prostu pyszne dla smakoszy! A ci co mówią że film jest beznadziejny bo przekłamuje historię czy jest kiczowaty- cóż, o to właśnie chodziło! Jeżeli nie jesteście w stanie tego zrozumieć, sięgnijcie lepiej po Iron mana i nacieszcie swój wzrok prostymi schematami i poprawnymi politycznie obrazkami.

fatubiru

a niedługo 3/4 europy i Ameryka będą twierdzić, że obozy były polskie a nie niemieckie ;]

rafi777

dokładnie bo już coś na ten temat słyszałem ale pozostawiam to bez
komentarza !

temteges

Obozy są już podobno nasze. Niedługo wyjdzie,że żydzi wygrali wojnę z Polską, która tę wojnę wywołała, Niemcy będą bohaterami bo tak naprawdę nie chcieli Hitlera i wogóle. Wymyślam wiem,ale po pierwsze nie porównuje prawdziwych wydarzeń do tych z filmu. Porównaj sobie jak wygląda zamach na Hitlera w Walkyrii a jak tu, komedia komedią ale trzeba to zrobić naprawdę w sposób w jaki można uwierzyć. Dlaczego w filmie muszą być koniecznie żydzi,dlaczego tak gloryfikacji ich jest tak potężna, ludzie zaczną wieżyć w to co się dzieje w filmach a nie jak było naprawdę.

ocenił(a) film na 9
Toma1910

grzmot, grzmot, grzmot! ale przeznaczone dla Cb.

Toma1910

Film to tylko film nawet jak jest oparty na prawdziwych wydarzeniach to
nigdy niewiadomo czy tak na prawdę było, bardziej bym to nazwał
prawdopodobne ! bo prawdzie to jest tylko życie, a to jak ludzie to
postrzegają to zależy tylko od nich i jacy są bystrzy , ktoś napisał, że
połowa amerykańców uwierzy, że tak zakończyła sie wojna, szczerze to nie
chce mi sie w to wierzyć, ale jeśli tak jest to raczej nie są to
inteligentni ludzie

ocenił(a) film na 10
Toma1910

ode mnie rowniez 10/10. 0 humoru? ten film to humor tyle, ze inteligentny nie dla wszystkich widac przyswajalny... 0 akcji? idac na ten film nastawiales sie na film akcji? O.O to widac twoj problem... 0 wszystkiego? slaby argument, ktory daje mi przywilej taki, ze ja zrozumialem ten film, ktory nie mial byc na faktach, tylko wlasnie wymyslem Tarantino z odpowiednia dawka humoru. Narazie to ty dajac ocene 1/10 wkrecasz sobie, ze ten to nieporozumienie co jest wiecej niz smiesznie. Pozdrawiam i nie denerwuj sie tak bo ci zylka peknie.

ocenił(a) film na 9
rokidu93

Ten film jest znakomity!!! Kto powiedzial ze tu nie ma akcji?!

Humor jak najbardziej i do tego znakomita gra aktorska.

9/10

ocenił(a) film na 7
damix199

Ja również spodziewałem sie troszke więcej ale nie popadam w skarajnosci zeby dac mu 1/10 , no otwórz oczy chłopcze.

7/10 wg mnie

ocenił(a) film na 9
Hawi

Ode mnie 9/10 - kawał dobrego Tarantinowskiego kina, najlepsza scena w tym lokalu jak częściowo ich zdemaskowali, jedynie samo zakończenie możnaby było lepiej rozegrać:)

Toma1910

Tak sobie czytam i czytam wasze wypowiedzi na temat tego filmu i muszę powiedzieć z zadowoleniem, że Tarantino osiągnął swój cel. Ciągle ktoś wysuwa argumenty, że film jest mało realny, ale czy ktoś z was zagłębił sie głębiej w temacie tego filmu? Czasami samo oglądnięcie nie wystarcza. Jesteśmy tylko ludzimi. Nie mam zamiaru nikogo poniżać bo jak większość odbiegnę od właściwego tematu. Odnośnie braku realizmu, film ten został stworzony przede wszystkim jako czarna komedia i parodia wszystkich filmów wojennych zarazem. "Parszywa 13", Niemieckie filmy propagandowe, "Działa na warony", "Tobruk" - wszystkie cechy tych filmów są absurdalnie wyeksponowane i wyolbrzymione specjalnie od samego początku i tylko czasem czuć powiew realiów II WW. Nawet nazwa jest zapożyczona od prześmiesznego "Inglorious Bastards"(1978), które było, moim zdaniem, wzorem dla (braku) realizmu potyczek w tym filmie. Mam nadzieje, że nikt nie będzie już wyskakiwał z argumentem o braku realizmu itp. Tak miało być i kropka. Quentin nie jest idotą a takim go uwarzacie biorąc do siebie dosłownie to co pokazuje na ekranie. Absurd - takie jest kino ala Tarantino.

PS jako fan Tarantino oceniam ten film 10/10, a jako zwykły zjadacz chleba 8/10.

ocenił(a) film na 8
tigrywigry

Nie karm trolla, nie karm.......

ocenił(a) film na 8
tigrywigry

Łeee, 1/10 przeca historia była inna, Hitler wolał landrynki niż gume do rzucia ;P

A czemu ten szwab powiedział po polskiemu "pusty" ?

ocenił(a) film na 10
dezertx

Ostatni post i w ogóle cały ten temat są do dupy. Zero powodów na poparcie swojego zdania. Ten film jest dla osob myślących, ale jak widać nie jest ich wiele.

Toma1910

Perfekcyjnie idealne 10/10 ! Kwintesencja Tarantino. ;)

malolepsien

Profesorowie, byli szefowie NATO, szefowie komisji w UE ,byli ministrowie, premierzy i filozofowie w każdej dziedzinie przepraszam za to,że odważyłem sie napisać coś innego niż wszyscy chcą usłyszeć hahahah. Zarzucać komuś brak inteligencji na podstawie nic nie znaczących postach i uważanie się za alfę i omegę to jest żałosne. Brakuje jeszcze,że nie ma składni w moich zdaniach, interpunkcji itd. bla bla bla/ Tragedia. Musze przeprosić sam siebie bo humoru nie widziałem, akcji? hmm to ma się nic nie dziać? Są filmy w których nie ma porażającej akcji ale są straszliwie wciągające. Tarantino chciał zrobić coś na kształt Złota dla Zuchwałych chyba, gdzie absurd goni absurd,ale nie wyszło mu. Szczęście,że miał pułkownika,bo gdyby nie on, no nie dało by rady obejrzeć do końca. Ogólnie w sumie zmieniłem ocenę na 4/10, bo za samego Christophera Waltza to ocena zbyt sroga. Film jednak jest słaby i tyle.

ocenił(a) film na 9
Toma1910

"Toma1910" Te 1910 to twój rok urodzenia he,he kretynie?
Toś już za stary na takie filmy i temu nic z niego nie zajażyłeś.
Film rewelacyjny 9/10

ocenił(a) film na 4
Toma1910

Raczej się zgodzę, chociaż oceniłam trochę wyżej chyba na 3 :) Naprawdę prócz pierwszej sceny ten film nie ma nic do zaoferowania. Pełno krwi, fabuła nie trzyma się kupy.... Na pewno nie zasługuje na tak wysoką ocenę, przynajmniej takie jest moje odczucie.

ocenił(a) film na 8
Toma1910

Zero to z ciebie jest i to ty jestes zalosny. Jesli nie rozumiesz filmu i zamyslu rezysera to wez sie wogole nie wypowiadaj bo jak widzisz duzo ludzi dostrzeglo w tym filmie cos z arcydziela, wiec wychodzi na to ze to ty i to co ci sie obija w czaszce zatrzymaliscie sie w rozwoju. Wlasnie tacy palanci jak ty, pieprzona amatorszczyzna kinowa, zanizaja noty filmom. 1/10 daje tobie i szkoda ze nie jestes szkopem w tym filmie...

karolkonczal

no na 1 ten film nie zasługuje, ale arcydziełem też z pewnością nie jest!!!
za miesiąc nawet nie przypomne sobie że widziałem "bękartów".
ot, niezły film, widziałem dużo lepszych!

demello

Właśnie zapomniałem o czepianiu się odnośnie nicka i tego,że nie jestem inteligenty by zrozumieć humor w tym filmie zawarty. Fajnie fizyki kwantowej i teorii chaosu też nie rozumiem. Ide obejrzeć Pulp Fiction !

ocenił(a) film na 10
Toma1910

sluchaj znawco kina nie sadzisz ze jesli krytycy uznali ten film za najlepszy z 2009 roku to rzeczywiscie jest on dobry?? a co do tego osobnika ktory napisal ze obejzal 30 min. to moze bylbys laskaw obejzec caly film a potem psoc mu noty?? ja daje 10/10

ocenił(a) film na 10
Toma1910

"Powiem tak dawno nie widziałem czegoś takiego...." film po prostu genialny ....nie ma co pisać lepiej daruj sobie filmy Tarantino, bo one są właśnie takie specyficzne. Albo się je ogląda z zapartym tchem czekając na kolejną scenę filmu ,albo się psioczy potem jak Ty ...pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
danglan

Ten film to porażka. Jest tylko pare dość ciekawych momentów, ale reszta to nudy, nudy i jeszcze raz nudy.... I do tego ten niemiecki nie do zniesienia:/

użytkownik usunięty
Toma1910

Zgadzam się - też dałem 1/10. Ten film to totalna porażka i też podobała mi się jedynie gra aktora grającego Landę. Fabuła mocno rwana, tam gdzie nie potrzeba długie przestoje, a momentami w ogóle nie wiadomo o co chodzi, bo wygląda to jakby brakowało kilku scen. Ostatnia scena - wysadzenie kina i zabicie najwyższych dostojników Rzeszy to w ogóle kpina. Znałem wcześniej Tarantino i nigdy nie trawiłem jego filmów, ale o tym słyszałem parę pochlebnych recenzji, więc chciałem obejrzec, bo myślałem że będzie to coś mądrzejszego do "Pulp Fiction" czy "Kill Bill". Okazuje się jednak, że to taka sama tandeta.

Toma1910

Cóż...szkoda mi tych wszystkich domorosłych pseudoznawców kina, którzy tyle wiedzą ile zjedzą. Nie wiedziałam że w Polsce jest tylu wybitnych krytyków filmowych! Skoro tak to dlaczego w Polsce święci triumfy kino gniotowe( Terminator, Transformers itd)? Da mnie film ,,Bękarty..." był dobry. Wg. mnie Tarantino zmienił trochę kierunek, czy idzie w dobrą stronę? Wydaje mi się ze tak. A co do Landy to rzeczywiscie kreacja świetna.

ocenił(a) film na 10
em_69

no nie wydaje mi sie zeby byla to porazka ani ze filmy tarantino nie sa madre czy sa tandetne
jesli chcesz obejrzec madry film to obejrzyj cos o geometrii w szkole a ogladajac film tarantino nie nastawiaj sie na niepodwazalne fakty a tak w ogole to nie wydaje mi sie abys ty byl w stanie nakrecic cos lepszego

użytkownik usunięty
Laura_Shane

Laura:

Ty wyraziłas swoje zdanie, inni swoje. Kazdy ma do tego prawo.Ja użyłwm słowa "tandeta", bo filmy Tarantino tak właśnie widzę - i mam do tego prawo. Po to jest forum i nie trzeb być reżyserem, aby się tu wypowiadać. Oczywiście, że nie nakręciłbym nic lepszego, podobnie jak i Ty, bo się na kręceniu filmów kompletnie nie znam, ale na oglądaniu już tak, więc moge się tu wypowiadać. To tak jak z piłką - jeśli jakiś zespół czy piłkarz zagra źle, to mam prawo to twarcie powiedzieć - i nie oznacza to, że sam zagrałbym lepiej. Pomyśl trochę zanim zkrytykujesz.

użytkownik usunięty

Sorry, literówka - oczywiście powinno być "skrytykujesz"

Toma1910

Spotkałem już wiele osób, które uważają ten film za kicz, masakre etc. ALE nie spotkałem jeszcze nikogo kto by powiedział coś o żałosnym Bradzie w tym dziele! Zawsze uważałem, że Pitt zagrał dobrze w dwóch filmach (joe black i wywiad z wampirem), a w jednym zagrał fantastycznie mianowicie w tajne przez poufne. Wtedy myślałem, że idealną rolą dla Brada jest kretyn z siłowni (oczywiście jest wyśmienity cały czas), ale jego rola rednecka w tym filmie obaliła mi tę teorię! Pitt był perfekcyjny.

ocenił(a) film na 9
dfab

Pitt grał fajną postać, ale nie zagrał jej jakoś specjalnie dobrze..Ale Waltz...majstersztyk

ocenił(a) film na 3
nikike

No niestety... Film zdecydowanie poniżej oczekiwań. Dialogi bardzo ciekawe, aktorzy z Waltzem na czele świetnie sie zaprezentowali (tylko Pitt zagral jak amator), ale jednak to za mało bo pozostaje ogólnie słaba historia - nudna i mało ciekawa. Film jak dla mnie zasługuje na jakies 7-7.5/10, ale wystawiłem 4/10 czyli 'poniżej oczekiwań' bo własnie tak odebrałem ten film.