PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619895
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Jak można kręcić film w którym z
Niemców robi się sieczkę i na dodatek twierdząc że to chlubne ?

To w końcu ci Żydzi uważają się za ofiary czy też oprawców w tamtej wojnie ? Bez sensu ...

Nie sądziłem że Quentin to syjonista . Ten film propaguje syjonistyczny , agresywny nacjonalizm - podżega do nienawiści , obraża pamięć pomordowanych i ogólnie stwierdza że to było "dobre".

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

ale przyznasz, że zakończenie "fajnie" się ogląda ;)

ocenił(a) film na 8
MilesQuaritch

Ludzie z wszystkiego potrafia zartowac i smiac sie, np. Polacy ze Stalina i Zydow, Amerykanie z Hitlera, na pozor rzeczy negatywne staja sie obiektami kpin. BW to bardziej czarna komedia niz film wojenny.

Chelios_2

Nie pochwalam przemocy pokazanej na filmie . Ten film propaguje wrogość , zawiść i nienawiść . Nigdy nie odbudujemy krzywd i cierpień bazując na tego typu "lekturze" .

Mój wujek znał Niemców ktorzy do dziś się wstydzą , że wtedy walczyli w Wermachcie . znal nawet członkow Waffen - SS którzy ratowali Żydów ! A ten film opluwa ich pamięć !
Nie wszyscy Niemcy byli źli . Moją babcię wyratował Niemiec , SSman na dodatek przed egzekucją.

A "Basterdsi" nawołują do antygermańskiego rewanżyzmu .

Karajmy winnych ! Lecz nie wszystkich !

ocenił(a) film na 8
MilesQuaritch

MilesQuaritch no wszyscy nie a szczególnie te 70% Niemców co tęskni za Hitlerem. Biedni SSmani takich bohaterów szkalować i opluwać ech ci podli Żydzi.
Fajną masz babcie pewnie z domu Tusk.

użytkownik usunięty
adam91

Skąd koleżko masz dane mówiące o tym, że 70% Niemców tęskni za Hitlerem?
Jakieś badania robili, które mi umknęły, czy coś?

I zdejmij proszę ten avatar z mordercą, bo obrażasz wszystkich tych ludzi, którzy zginęli z rąk czerwonej hołoty.

ocenił(a) film na 8

To ty obrażasz ludzi mówiąc "czerwona hołota" którzy ginęli za takich niewdzięczników jak ty. Mordercą to były akurat stany zjednoczone które gnębiły i ciemiężyły naród kubański i całą Amerykę Południową, a Che Guevara był bohaterem którego zamordowali strażnicy "pokoju i demokracji". A co ja sobie umieszczam to moja sprawa.

użytkownik usunięty
adam91

Nie obrażam nikogo, stwierdzam jeno - oczywisty wydawałoby się - fakt, morderców nazywając po imieniu. Co do reszty wypowiedzi - pozwolę sobie nie skomentować.

Bardzo jednak nurtuje mnie kwestia przytoczonych przez Ciebie danych dotyczących tego, że 70% Niemców tęskni za Hitlerem. Rozwiń proszę wątek, bo naprawdę (ale to naprawdę) jestem tego bardzo ciekawy.

ocenił(a) film na 8

Nawet nasze polski media podawały takie zaskakujące wyniki ankiet przeprowadzanych przez niemieckie ośrodki socjologiczne, że znakomita większość obywateli Niemiec z dużą dozą sympatii odnosi się do postaci A.Hitlera. Sympatia ta rośnie proporcjonalnie do wieku ankietowanych. W końcu to on w kilka lat kraj, który był zrujnowany, a mieszkańcy jego przymierali głodem, przeistoczył w potęgę gospodarczą i militarną, która ruszyła do walki z całym światem.

użytkownik usunięty
adam91

Witam ponownie.

Jakie media, jakie ośrodki, w jakich regionach Niemiec były te badania?

Przyznam szczerze, że szukałem tych informacji i jak Internet długich i szeroki tak ich nie znalazłem. Pytałem nawet znajome mi osoby, która zawodowo zajmuje się relacjami na linii Polska-sąsiedzi (głównie Ukraina i Niemcy) i ta stwierdziła, że o żadnych takich badaniach nie ma pojęcia, a gdyby rzeczywiście komuś, gdzieś, kiedyś takie wyniki wyszły, to w środowisku naukowym byłoby o tym głośno.

Stwierdziłeś, że 70% Niemców tęskni za Hitlerem, teraz znowu, że znakomita większość odnosi się do tej postaci z dużą dozą sympatii? To jak to jest w końcu? Może chodziło o to, że dostrzega pozytywne aspekty jego rządów? W to jestem jeszcze skłonny uwierzyć, bo taki boom gospodarczy Niemiec to historyczny fakt (inna sprawa, że od końca XIX wieku występował on niemal w każdym racjonalnie zarządzanym państwie, które ruszyło w przemysł ciężki i widział mu się ekspansjonizm). Odnoszenie się z sympatią dla przemian gospodarczych za rządów wąsatego, cechuje zwłaszcza mieszkańców landów wschodnich. Z jakich powodów, chyba nie muszę Ci tłumaczyć.

Co do mediów. Sam w pracy tzw. mediach spędziłem rok czasu, więc wiem na jakiej zasadzie one działają. Możliwe, że jakieś tam badania wykazały, że spora część Niemców z sympatią odnosi się do gospodarki III Rzeszy i stwierdza, że Hitlerowi k-i-l-k-a rzeczy się udało, a polskie media (nie wiem, czy mówisz o telewizji, prasie czy mediach internetowych, a to jest dość spora różnica) dorobiły już sobie odpowiednie nagłówki i leady, żeby materiał mieć. Ale my tu przecież nie rozmawiamy o faktoidach, tylko o rzetelnych źródłach informacji i danych prawda?

W każdym razie uważam, że Twoja wypowiedź szkaluje współczesnych Niemców (a przypominam, że Europie Zachodniej największe ciągoty do sądzenia i skazywania zbrodniarzy nazistowskich mieli właśnie Niemcy, konkretnie pokolenie powojenne, bo już o takich kwiatkach jak niemieckie czerwone ugrupowania terrorystyczne i wysoki stopień poparcia dla nich wśród młodych Niemców nie wspomnę ).
No ale cóż można na to poradzić - Internet jest platformą, która umożliwia każdemu zabranie głosu, nawet jeśli tę możliwość (której nota bene ludzie z czerwonymi gwiazdami na ramionach nie oddaliby w Twoje ręce... ba, nawet teraz na Kubie Internet jest na cenzurowanym) ktoś wykorzystuje do tego, by mówić co mu ślina na język przyniesie.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8

Czarny Baran
Przyznam szczerze, że nie pamiętam konkretnie, która stacja radiowa czy telewizyjna podawała te rewelacje. Być może któraś z komercyjnych, goniących za sensacją. Sam też dość sceptycznie odnoszę się do rzetelności informacji podawanych przez nasze media. Posłuchaj France Bleu, RAI, BBC, czy DLF, a sam przekonasz się jak wielkie są rozbieżności w postrzeganiu tych samych tematów i zdarzeń między w/w, a tym co nam serwuje np. Polskie Radio i TV. Dotyczy to chociażby wydarzeń na Białorusi. Podobnie było z wojną w Gruzji. Z racji wykonywanej profesji mój ojciec od wielu lat często bywa między innymi i w Niemczech. Dobrze zna tamtejsze realia i mentalność ludzi. I muszę Ci powiedzieć, że nawet wśród tamtejszych jego znajomych znalazło by się co najmniej kilku, którzy więcej niż sympatyzują z neofaszystami i faszyzmem. Nie są to bynajmniej mieszkańcy wschodnich landów, lecz rdzenni Bawarczycy. To też daje trochę do myślenia. Spektakularne rozliczenia z przeszłością były w RFN podyktowane przede wszystkim wielką presją międzynarodową. Natomiast jeśli chodzi Ci o lewicowe "czerwone" sympatie młodych Niemców, myślę że masz na myśli lata sześćdziesiąte XX w. oraz tzw. Frakcję Czerwonej Armii i ludzi z grupy Andreasa Badera i Ulriki Meinhof. Było to zwykłe bandyctwo, a nie ideologia.
Co się tyczy wolności w internecie, to chyba znasz najnowsze projekty naszego rządu dotyczące tej materii, a na pewno nie jest też dla Ciebie tajemnicą, że nawet wszystkie rozmowy telefoniczne w III RP są nagrywane.
Pozdro!

ocenił(a) film na 8
adam91

Przepraszam ale chcialbym wtracic swoje 5 groszy. Apropos tego pochwalania dzialan Hitlera i tesknoty z nim. Moj jciec przez kilkanascie lat pracowal w "Reichu" na roznych budowach i w szklarniach. I czesto wypytywal pracujacych tam Niemcow (mimo ze bylo ich niewielu) o sprawy polityczne. I rzeczywiscie wielu bylo za Hitlerem. Za jego dzialaniami. Co prawda nie bylo to moze az 70% ale troche ich sie za nim opowiedzialo.

Pzdr !! :)

ocenił(a) film na 8
Sonny_C

ojciec*

<za krotki> <za krotki><za krotki>

http://archiv.raid-rush.ws/t-325266.html
Oto jedna z sond, z której wynika, że 25% Niemców twierdzi, iż Hitler
zrobił dużo dobrego, 70%, że nie, 5% natomiast nie ma zdania.

ocenił(a) film na 7

"I zdejmij proszę ten avatar z mordercą, bo obrażasz wszystkich tych ludzi, którzy zginęli z rąk czerwonej hołoty"

I kto to pisze. Znasz przynajmniej pochodzenie swojego avatara?

użytkownik usunięty
ButemWBusha

Czepiasz się krzyża maltańskiego, Joanitów czy też masz jakiś problem do Ewangelii wg. Św. Mateusza?

użytkownik usunięty
ButemWBusha

''I kto to pisze. Znasz przynajmniej pochodzenie swojego avatara?''

Przecież to krzyż ośmiu błogosławieństw, inaczej cnót rycerskich... Litości.

MilesQuaritch

Ten film to fikcyjna zemsta żydów, w końcu nie było żadnego rasizmu, to tylko fikcja, Hitler wysyłał ich do pieców bo mieli coś odłożone na kontach, ściągał nawet z neutralnej Szwajcarii.
Niemcy są podzieleni, a jak podzieleni są Polacy, bo solidarni absolutnie, a historia nie nauczy nas niczego bo i tak nas sąsiedzi poróżnią, a może warto wiedzieć na wszelki wypadek, po czyjej stronie stoimy.
Ameryce włazimy bez masła ale za co? Pomimo Polska leży między Rosją a Niemcami......

MilesQuaritch

Mi dziadek powtarzał za to, że Krzyżak Zawsze Będzie Krzyżakiem.
Kurde ludzie ten film powinno się oglądać z przymrużeniem oka podśmiewając się co chwila a tu zaraz że "Zemsta żydów" hehe

ocenił(a) film na 10
MilesQuaritch

"Basterdsi" do niczego nie nawołują, niczego nie propagują. Ten film to czysta rozrywka, mógłby opowiadać o wojnie w Wietnamie albo o wojnie secesyjnej a i tak zabawa byłaby przednia! A jeżeli można się pośmiać z grupy ludzi, którzy swoją postawą reprezentowali zaprzeczenie wszystkiego co ludzkie, to czemu kurde nie?

Jeżeli chcesz popatrzeć na oficerów niemieckich ratujących Żydów polecam "Pianistę". A jeżeli razi Cię przemoc w filmach to po prostu inaczej dobieraj repertuar.

"Bękarty" rządzą!

ocenił(a) film na 3
MilesQuaritch

Mądre słowa kolego--zgadzam się z tobą w 100%%,oby jak najmniej takich filmów!!!

użytkownik usunięty
MilesQuaritch

Spokojnie to tylko film i nie można wszystkiego brać tak na serio, więcej luzu...

Szanuję pamięć pomordowanych Żydów ! Ludzie ,a;e ten film to zwykła syjonistyczna propaganda !

Wołajmy o pokój i przebaczenie 1 Ten film rozdrapuje rany ! Stare rany !

Co za skurwysyństwo !

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

Człowieku, zapytam wprost: o co Ci chodzi?
Propaganda?
Rozdrapywanie ran?
Nie wiem jak Ty, ale wydaje mi się, że większość ludzi potrafi odróżnić fikcję, jaką jest film od rzeczywistości.
Ja na filmie bawiłam się świetnie, jak zresztą na każdym filmie Tarantino.
Każdy film jest produkowany z myślą o zyskach, dlatego nie uświadczysz w kinie prawdy historycznej.

ocenił(a) film na 3
vivinn

Żydowskie podejście do wszystkiego--na wszystkim trzeba zarobić i tyle,tacy już ci ludzie są,jednak nie których ludzi zabawa o którą niby chodzi w tym filmie denerwuje. I chwała takim ludziom.

ocenił(a) film na 9
karolxx

A niektórzy ludzie (tak, tak ten post nie bez przyczyny znajduje się pod Twoim, karolxx) myślą wyłącznie stereotypowo. A trzeba dodać, że owe stereotypy zawierają tyle prawdy, co "Bękarty Wojny" realizmu historycznego.
A może drażni Was to, że Tarantino złamał te odwieczne stereotypy? Że nie pokazał Żyda-złodzieja, tylko Żyda-bohatera?
I właśnie za to mu chwała.

vivinn

Nie no niektórych waszych wypowieDzi to nie da się czytac... czyli "Pulp fiction" to film rasistyczny bo murzyn jest mordercą!? Czemu traktujecie ten film z taka pieprzoną powagą?! Poza tym tego filmu nie nakręcili Żydzi tylko Amerykanin więc twierdzenie że Żydzi sami sie ozłocili w tym filmi jest głupie. Przecież chyba każdy wie że Żydzi wcale nie zabili Hitlera a poza tym tłumaczenie że nie wszyscy niemcy byli źli jest równie prawdziwe jak to że nie wszyscy byli dobrzy.

ocenił(a) film na 3
vivinn

Pomijając to,że przemysł filmowy kontrolują żydzi-że to oni decydują na co dać a na co nie dać pieniędzy,to moje myślenie sstereotypowe nie jest. Żyd bohater to duża przesada-każdy wie,że oni nie zbuntowali się przeciwko Niemcom,ale słuchali ich jak potulne baranki.Ten naród zawsze był zakłamany-jeden był gotów zabić drugiego byle zarobić.Wszędzie gdzie się pojawili sprawiali problemy.Żydowski bohater to taki kyóry zabija kobiety i dzieci w Palestynie i taka jest prawda-a może uważasz,że to stereotyp???

ocenił(a) film na 3
vivinn

vivinn żaden mośiek nigdy bohaterem nie był i nie będzie a tu masz artykuł:

http://www.niezalezna.pl/article/show/id/15427/articlePage/4

,który to potwierdza(jeden z bardzo licznych) radzę go przeczytać i komentarze pod nim, zanim zaczniesz wypisywać pierdoły,typu żyd to bohater.Żyd zawsze był zakłamany i wyzyskiwał innych,dlatego ten naród jest tak znienawidzony przez wszystkich!!! tak było jesst i będzie.A takie filmy to obraza ludzi,którzy walczyli i ginęli w wojnie,obraza rodzin pomordowanych przez żydów w II wojnie,tak tak proszę pamiętać,że mośki to przede wszystkim mordercy a nie bohaterowie

użytkownik usunięty
karolxx

Oj karolxx, karolxx...

Kiedy czytam takie komentarze, naprawdę przestaje się dziwić dlaczego, kiedy wspominam o tym, że mam światopogląd (dość) konserwatywny i "skręcam w prawo", ludzie patrzą na mnie podejrzliwie, a niektórzy już odruchowo przypisują mnie do kategorii "oszołom".

Wygląda na to, że polskiej prawicy nic jednak nie szkodzi tak bardzo, jak część jej członków.

Przy okazji: życzę dalszych sukcesów w powoływaniu się na i sympatyzowaniu z Niezależną i Gazetą Polską.

ocenił(a) film na 3

Dzieki wielkie:P ale ja poprostu mówię głosem większości i nic tego nie zmieni,że ja i większość Polaków mamy taki stosunek do żydów,antysemityzm to codzienność i nie ma się tu co wstydzić takich odczuć,a raczej należy być z nich dumnym.

karolxx

Sorry kolego, ale z wypowiedzi jakie ostatnio widuję w necie i w oparciu o CBOM* wychodzi na to, że niechęć społeczeństwa przesunęła się w stronę bardziej śniadych przedstawicieli naszego gatunku. Za to o Żydach(czy też żydach) sporo jest opinii, jeśli nie pochlebnych, to na pewno nie antysemickich. Może to przez kontakty naszych obywateli na obczyźnie, może przez ostatnio nośne tematy społeczno-polityczne, ale CHYBA część Polaków znów zaczyna, o zgrozo, współczuć Izraelitom że otaczają ich Semici innego wyznania. A skoro "przyjaciele naszych wrogów, są naszymi przyjaciółmi" to...

Aha, nie napisałbym tego postu, gdybyś nie wtrącił swoich bzdetnych trzech groszy, o "głosie większości". Po prostu nie darzę sympatią ludków, którzy uważają że mogą się wypowiadać za innych(ktoś, kiedyś mądrze powiedział, że "główną cechą oszołomstwa jest wypowiadanie się za miliony"), nawet jeśli to prawda i sam należałbym do tej, w tym wypadku, antykoszernej większości.
A może to dlatego, że jest poniedziałkowa noc, a ja nie mogę spać? Tak czy inaczej, pozdrawiam.

TenDrugiGanjalf

Aha, bym zapomniał: CBOM*
Centrum Badania Opinii Mojej;)

TenDrugiGanjalf

Ech, no i *NIEprzyjaciele, żeby to zdanie miało sens. To pisanie po nocach:|

użytkownik usunięty
karolxx

Ja tam o Żydach myślę może dwa-trzy razy w miesiącu, więc jeśli większość Polaków myśli o nich codziennie, to pozostaje mi im tylko współczuć. Prze***ana to sprawa, taką fiksację załapać.

MilesQuaritch

Zamknij twarz komuchu . Jednego można żałować , że Hitlerowi nie wyszło - że nie wybił tego czerwonego ścierwa w ZSRR w ramach "Barbarossy" . I tego debila Stalina . Bo potem ten nieogolony cwel Guevara by się nie narodził .

Twój dziadek pewnie był przydupasem Berii i NKWD , z domu Aleksandrowicz Kaganowicz . Wal sie na mordkę , tępy Adasiu o imieniu Timofiejewicz . Idź zapoluj na syberyjskiego niedźwiedzia i se popraw kwaterką wódy . Najlepiej radzieckiej ( czyli z domieszką spirytusu salicylowego i benzyny :D )

Reszta jest milczeniem

ocenił(a) film na 8
MilesQuaritch

mam nadzieję, że zażywasz jakieś leki na uspokojenie.

ocenił(a) film na 8
MilesQuaritch

Tu jest forum dla ludzi zdrowych psychicznie. Jeśli masz problemy to się lecz, gdyż twój stan może się jeszcze pogorszyć, a wtedy będziesz robił w spodnie tak jak kiedyś twój idol Adolf. Kompleksy, kompleksy i jeszcze raz kompleksy, a przecież to niczyja wina, że twoja babcia była esesmańską dziwką.

adam91

Nieładnie komuszku , nieładnie . Do starszych z szacunkiem .

A teraz idź i wyliż jaja temu swojemu komuszkowi . Tak jak twoja babcia :D

ocenił(a) film na 8
MilesQuaritch

Heil H.! esesmański bękarcie.
To ty jeszcze grasujesz? Myślałem, że cię wreszcie zamknęli u czubków. Pewnie się ukrywasz, jak niedobitki z Vehrwolfu. Współczuję, w taką pogodę. Musisz się mieć na baczności, bo KGB nie śpi. Zresztą i tak prędzej czy później Mossad cię dopadnie. Sprawdzaj codziennie wieczór kładąc się spać, czy nie masz w łóżku Żyda lub komucha. Takie stany paranoiczne jak u ciebie to już ostatnie stadium. Później pozostaje tylko pasek od spodni i sucha gałąź w ustronnym miejscu. Tylko w tak daleko idącym naśladownictwie swojego idola Adolfa H. nie zrób sobie kuku. Szkoda by było, bo kiedyś takich jak ty będą pokazywać w zoo. Adolf też mógł jeszcze pożyć, zrobiłby więcej dobrego dla twojej rodziny.

MilesQuaritch

.....pokazał klasę.....
.....pokazał klasę.....

ocenił(a) film na 10
MilesQuaritch

A jeszcze kilka postów wcześniej pisałeś, że nie pochwalasz przemocy... A co z przemocą werbalną? Zastanów się.

ocenił(a) film na 2
MilesQuaritch

Ten film i Opór pokazaują, że za 20 lat świat będzie mówił, że to nie Alianci i Ruscy, przy ogromnej pomocy Polaków wygrali wojnę... Tak będzie się mówiło o Żydach, którzy najpierw byli paleni w piecach, a potem złapali za noże a la Rambo i pojechali wszystkich... Żałosne! I tak historia się zaciera, a wszystko leci w kulki...

ocenił(a) film na 3
kwikster

Niestety tak może być a wszystko przez bierność ludzi,którym obojętna jest historia a taki fałszywy i nikczemny naród jak żydzi to wykorzysta.

ocenił(a) film na 9
karolxx

Czytam tak sobie te wasze wypociny i nachodzi mnie jedna tylko refleksja - oszołomów na tym świecie mamy jednak ciągle pod dostatkiem, i nic nie wskazuje na to aby coś w tym zakresie miało się zmienić...

ocenił(a) film na 8
laik_filmowy

Niestety zgadzam się z przedmówcą... Polecam pojęcie fikcji artystycznej.
Aha, w opisie filmu jest napisane wojenny a nie dokumentalny, warto
rozróżnić te dwa pojęcia. Nie zobaczyliście tego strasznego przerysowania
postaci? Podpowiem jedynie, że te zabiegi miały jakiś cel.

ocenił(a) film na 3
laik_filmowy

Jeśli chodzi o oszołomów to żydówj jest kilkanaście milionów na tym świecie i pewnie niektórzy są nawet i na tej stronce-oszołomie!!!

ocenił(a) film na 8
karolxx

Ale ja nie mówię o Żydach! Mówię o was mylących rzeczywistość II WŚ z
pomysłem jedynie Quentina, przez co zakończenie jest takie fascynujące!

ocenił(a) film na 2
dziubo1

Hitlera też nikt nie brał na poważnie... :P

kwikster

Film jest świetny, a kontekst jest mocno przerysowany. Nikt tu nie gloryfikuje żydów, na pewno nie Tarantino, przecież nie ma tu prawie żadnej pozytywnej ich strony. To, że film jest pełen przemocy... a wojna to co była? Popołudniowa herbatka?

W kwestii Che moje zdanie jest jasne - to zbrodniarz i służalec komunistów, o wiele gorszego robactwa od nazizmu.

ocenił(a) film na 8
Abukashi

AbukKibleik Co do Che i nazizmu to, tak ,tak, bezapelacyjnie masz rację. To ci przebrzydli komuniści budowali obozy zagłady, gdzie na skalę przemysłową w komorach gazowych uśmiercali miliony ludzi różnych narodowości. Dokonywali eksperymentów "medycznych" na więźniach w/w obozów. Produkowali abażury do lamp i rękawiczki z ludzkiej skóry, a tłuszcz z ciał ludzkich używali do produkcji mydła. To oni dokonywali pacyfikacji setek miejscowości na Zamojszczyźnie, na Ukrainie, Białorusi, w Czechach i Jugosławii, wybijając wszystkich mieszkańców, począwszy od noworodków, a skończywszy na starcach. Urządzali łapanki na ulicach. Dzięki nim, w rozpętanej przez nich II W.Ś. życie straciło przeszło 60 mln ludzi, w tym 6 do 10 mln Polaków (różnie źródła podają).
Czy ty imbecylu rozmawiałeś kiedykolwiek z kimś komu udało się przeżyć pobyt w nazistowskim obozie koncentracyjnym? Na pewno nie, bo gdyby tak było to nie ważył byś się wygłaszać takich paranoizmów. Swym plugawym bełkotem obrażasz pamięć pomordowanych.