PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619712
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

witam. zastanawiał się ktoś na tym co by było gdyby akcja w piwnicy poszła zgodnie z planem? przecierz gdyby hicox, wicky i stiglitz poszli na premierę no landa odrazu by rozpoznał wickiego i stiglitza. nawet gdyby landy nie było to i tak styglitza każdy niemiecki żołnierz by rozpoznał. ciekawe czy to wpadka tarantino czy zamierzone działanie pozostawione do interpretacji widza?

ocenił(a) film na 9
clown

Też to zauważyłam, ale nie ma co kombinować. Gafa to gafa a fakt, że z rąk Tarantina nie powinien nadawac jej sensu. A jak nie gafa to w najlepszym wypadku olanie spójności logicznej dla wyzszych dóbr artystycznych tj wpisanie Schweigera w wszystkie najsmaczniejsze kawalki ;) jeżeli miał wybierać między"hugo awansowales" a sceną w tawernie i postanowił nie robić nic, to ja sie właściwie nie dziwie. Za co innego kocha się Tarantina. Jego filmy zdają się być zbitką niezależnych dopieszczonych i wykochanych scen które łączy "jakiś tam" motyw przewodni jakby to obraz budował fabułę- nie odwrotnie. Facet wyciska tych aktorów do ostatniej kropli krwi. Są najważniejszą częścią filmu a nie dodatkiem do fabuły- jak u większości reżyserów. Kurcze... piękna utalentawna Angelina Jolie która i ubrudzić się potrafi na fimie i spocić. Wyobrażasz ją sobie w roli Beatrix Szkrab zamiast Umy? Nie ma takiej opcji, po prostu nie ma takiej opcji. A Ume w 'przerwanej lekcji muzyki" Czemu nie? Nie wiem jak on to robi ale ja jako widz mam wrażenie, że rola jest napisana pod aktora, a to jest niezwykłe.
Obraz i aktor jest najważniejszy. To jest według mnie przyczyną tej gafy czy idąc dalej celowego przeoczenia

ocenił(a) film na 9
clown

Ja się nie zastanawiałem, bo akcja nie poszła zgodnie z planem.
Idąc tą samą zasadą : Zastanawiał się ktoś nad tym co by było gdyby Hitler dostał sraczki i nie pojawił się na premierze w kinie?

ocenił(a) film na 9
waldeck

plan był taki, że mają posłać Stiglitza w gniazdo nazistowskich szerszeni-TAKI BYŁ PLAN, to co innego niż co by było gdyby Hitler miał sraczke. Albo zakładamy, że plan był do dupy, albo, że nasz Quentin zrobił gafę.

ocenił(a) film na 9
nie333

Może to nie Quentin zrobił gafę, może tak jak napisałeś kilka słów wcześniej - plan Bękartów był do kitu i nieprzemyślany.
(Choć podejrzewam gafę Quentina)

ocenił(a) film na 8
waldeck

hehe nie, to na pewno gafa Bękartów :)))

ocenił(a) film na 9
waldeck

Mi też się nie wydaje, żeby był to celowy zabieg. Major z baru też powinien się orientować jak wygląda twarz gościa który wymordował tylu ważnych nazioli. Tymbardziej , że byle żołnierzyna zpierwszych scen w filmie wiedzieł "kim jest Hugo Stiglitz". Ale co tam... Tarantino wolno ;)
PS NapisałAM

ocenił(a) film na 9
nie333

Oj, sorry za pomyłkę, nie pierwszy raz mylę kobietę z mężczyzną ale zauwazylem ze na filmwebie to rzecz powszednia :)

ocenił(a) film na 9
waldeck

spoko, ja też nie pierwszy raz mylona ;)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
nie333

też zauważyłam, że Gestapowiec przeoczył ten fakt, ale ja cały czas podejrzewam, że on od razu wiedział o co chodzi tylko grał na zwłokę

ocenił(a) film na 9
clown

styglitza by oczywiscie nie wzieli przecierz doskonale wiedzieli ze jest 'popularny' u szkopow

ocenił(a) film na 7
clown

Dżizas, przecież, PRZECIEŻ, PRZECIEŻ, PRZECIEŻ, PRZECIEŻ. Ten post to zbrodnia na języku polskim. A co do meritum - wpadka Tarantina.

clown

proste pytanie - na podstawie czego KAŻDY niemiecki żołnierz by ich rozpoznał? fotki w necie? lub tv? komputerowy system rozpoznawania twarzy?
najbardziej prawdopodobne, że poznali by ich tylko ci którzy znali ich osobiście i tylko ci którzy znali doskonale ich akta... biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności prawdopodobieństwo, że ich ktoś rozpozna było niewielkie
sława dotyczyła nazwiska a nie twarzy

nasze czasy są zdecydowanie bardziej medialne czy znasz twarze najgroźniejszych poszukiwanych bandziorów na terenie naszego kraju? ilu byś ich rozpoznał?
gdyby staną koło Ciebie Bin Laden w cywilnym stroju też być go nie rozpoznał ;)

to nie wpadka...

ocenił(a) film na 9
thengel

Bin Ladena nikt by nie poznał gdyby zgolił brodę.