PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619712
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Film moim zdaniem świetny. Barwna plejada postaci, niektóre mocno przerysowane, ale za to zapadające w pamięć i budzące mimo wszystko sympatię.
Świetnie poprowadzona akcja, niektóre sytuacje tak mnie rozwalały, że nie mogłam przestać sie śmiać.
Mimo, że nie przepadam za Bradem Pitem (chociaz jest bardzo dobrym aktorem) to w tej roli zupełnie mnie rozbroił.
Świetne wg mnie również dialogi, a niektóre sytuacje tak wydawaly mi się nierealne, że wręcz cudowne.
Ogólnie film zrobił na mnie rewelacyjne wrażenie, nie raz do niego wrócę.

ocenił(a) film na 10
attra

Zgadzam się z tobą, film po prostu genialny dużo ironii ale też dziwnych sytuacji jak dla mnie 10/10.

attra

Film nie ma nic wspólnego z historią ani logiką ale... coś w nim jest ;-)

pitron

No wlaśnie, wcale mi to nie przeszkadza, zwłaszcza że logiki ani poprawności historycznej sie po Tarantino wogóle nie spodziewałam. Ale absurd w tym filmie jest genialny, a niektóre sceny wciąż wywołują mój smiech jak sobie je przypominam :)

attra

Można podziękować TVP 2 za puszczenie tego filmu. Jedynie akt 1 był tak niesamowicie nudny że musiałam go przewinać, dalej film zaczął się pozytywnie rozkręcać by na koniec zaliczyć genialny popis fajerwerków . Trochę końcówka siada. Moim zdaniem powinni wszyscy zginać ewentualnie genialny pułkownik Hans Landa mógł wszystkich wyrolować i pozabijać a sam odnieść triumf i odejść w chwale na końcu, a dał się wrobić jak dziecko. Tarantino nie miał pomysłu chyba na dobrą końcówkę - bo jest ona nijaka.
7/10 z sceny w kinie i w podziemiach paryskiej knajpy
Ciekawostka Christoph Waltz w tym roku po raz drugi po Bękartach Wojny dostał Oskara tym razem za drugoplanowa rolę w Django. Niesamowity aktor trzeba przyznać.
Na plus zasługuje gra aktorska