Bananowy czubek

Bananas
1971
7,2 9,1 tys. ocen
7,2 10 1 9084
6,1 15 krytyków
Bananowy czubek
powrót do forum filmu Bananowy czubek

niestety bardzo słaby

użytkownik usunięty

Pomijając kilka naprawdę zabawnych scen "Bananowy czubek" mnie nie zachwyca. Jest to jeden z pierwszych filmów Allena, dopiero w późniejszych produkcjach humor w jego filmach staje się bardziej wyważony, aż do przejścia w humor intelektualny i coraz bardziej złożony.
"Bananowy czubek" nie podobał mi się, prezentowane w nim sceny według mnie o wiele lepiej wypadają w opowiadaniach Allena, które często są przesiąknięte takim absurdalnym poczuciem humoru. Może to kwestia gustu, ale właśnie jeśli chodzi o tę tematykę - wolę wersję pisaną. Niektóre opowiadania także są o Vargasie i rewolucjach :)

ocenił(a) film na 5

Tak jak za Woody'ego Allena dałabym się pokroić (i zaliczam go wraz z Chaplinem i Kubrickiem do mojej 'świętej trójcy' filmowców), tak rzeczywiście "Bananowy czubek" nie zachwyca. Gorszy jest chyba tylko film "Jak się masz koteczku", któremu z bólem serca wystawiłam 4/10. ;)

Co zaś do prozy Allena, to też jakoś nie mogę się przekonać. Rzuciłam się na nią jak głupia, a tu zonk. Przebrnęłam z trudem przez pierwsze opowiadanie w zbiorze "Obrona szaleństwa", a na drugim utknęłam i nie dałam rady dalej. Może nie byłam w nastroju, może jeszcze kiedyś spróbuję. Tak się pocieszam. :)