6,1 78 tys. ocen
6,1 10 1 77526
5,5 37 krytyków
Batman Forever
powrót do forum filmu Batman Forever

Heh... Ten film jest płaski i odmóżdżający, a filmy Burtona nie były zwykłą ekranizacją... Te filmy były czymś więcej ponadto pozostawiały miejsce na interpretację, a tutaj - tylko efekty... Fatalnym pomysłem była zamiana Keatona (świetnego) na Kilmera (okropnego) kolejną głupotą była całkowita zmiana klimatu! To już nie jest ten sam mroczny, straszny, klimatyczny Batman! To jakaś kolorowa półkreskówka... Poza tym jak już napisałem film jest płaski... Jednak jednego osobnika trzeba pochwalić - Jim Carrey... Jest świetny... Szalony, dziwny, nienormalny, śmieszny... Wydaje mi się, że ta postać była wzorowana na postaci Nicholsona z jedynki, ale gdyby on w filmie Burtona się pojawił byłbym zachwycony... Szkoda, że tylko jedna postać w tym filmie jest na poziomie postaci z poprzednich filmów (albo przynajmniej starająca się im dorównać)... Przecież postaci z poprzednich filmó to były isnte perłeki... Zagubiony Batman o dwóch osobowaościach (Keaton) - teraz zawsze piękny i cudowny Kilmer... Szalony Joker (niesamowity Nicholson), piękna, tajmenicza Catwoman (najseskowniejsza postać filmowa w historii zagrana przez Michelle Pfeiffer), Pingwin... Dziwaczny i kiczowaty (Danny DeVito), Max Shreck... Demoniczny i zły... (Christopher Walken).... Wszystkie postacie po rpostu zostały świetnioe dobrane i rozpisane... A tutaj mamy po prostu cyrk Joela Schumachera... Chciał chyba się pobawić trochę w Burtona, ale się chłopakowi nie udało... Myślał, że jak zrobi film kiczowaty to dorówna Burtonowi... Nic bardziej mylnego... Nie polecam...

ocenił(a) film na 8
Albertino

A ja polecam, bo uważam ,że ten film jest udany. Fakt ,do dzieł Burtona mu brakuje, ale ten film jest inny, bardziej podchodzi klimatem pod komiks. Film jest świetnie zrealizowany, ma niezłe tempo, gra aktorska całkiem niezła i postacie prezentują się świetnie, tyle ,że brakuje im głębi tak ,jak to to było w filmach Burtona, ale ten film taki miał być i to nie wina Schumachera tylko wytwórnia chciała się dorobić i poszli w strone komercji ,a szkoda ,bo jestem ciekaw czym Burton by nas zaskoczył kolejny raz...Forever jest spoko i miał 3 nominacje do Oskara, ale w nagrodach musi ktoś to uzupełnić... 9/10. Zaważył sentyment i dlatego ,że to fajny film jest!