6,1 78 tys. ocen
6,1 10 1 77526
5,5 37 krytyków
Batman Forever
powrót do forum filmu Batman Forever

Nie lubię generalizować, ale przypadek, który chciałam przytoczyć jest zaiste kliniczny. Fragment recenzji książki Petera Davida "Batman Forever" zamieszczonej na www.amazon.com : "The movie itself however is a bit easier to watch and better then many give credit for, because of it's colorful production and mostly solid performances of the cast." W konsternację wprawiła mnie przede wszystkim argumentacja "because of it's colorful production" - ktoś tutaj wymienił niezwykłą barwność filmu jako pozytywną cechę, kiedy tego się nie da oglądać właśnie z powodu niesmaczego przepychu i przegięcia z fajerwerkami. Kolejny szok: "and mostly solid performances of the cast". Hmm, pod względem aktorskim również nie jest to, niestety, najlepsza część. Val Kilmer to najgorszy Batman w historii. Jego grę mogę tu określić tylko dwoma słowami: ciepłe kluchy. Nicole Kidman może i jest dobrą aktorką, choć obecnie najchętniej wysłałabym ją do teatru, ale wtedy nie miała chyba nic ciekawego do zaprezentowania, poza swoimi wdziękami, co zresztą czyni i w tym "Batmanie". Nie wspominając już o O'Donnellu, który talentu ani też wdzięku nie ma za grosz. Mogę jedynie pożałować Tommy'ego Lee Jonesa i Carrey'a, że musieli współpracować przy tym kiczowatym gniocie z Schumacherem, choć Carrey popełnił przecież również parę innych aktorskich wpadek, no i ma chłopak teraz plaketkę...
Opinia, którą wyszperałam w Amazon jest więc ostatnią rzeczą, jaką mogłabym powiedzieć o tym filmie. Nie chce mi się po raz n-ty piać z zachwytu nad Timem Burtonem, dlatego zapytam po prostu: jakie są wasze odczucia? ;]