7,3 194 tys. ocen
7,3 10 1 193923
7,7 58 krytyków
Batman
powrót do forum filmu Batman

Jeden z najlepszych filmów Burtona jakie stworzył,świetna gra aktorów,świetna muzyka no i niepowtarzalny klimat jaki tylko i wyłącznie potrafi wykreować Tim.

Void

Cholera byłem na nim w kinie! Kult jak cholera i mało komiksowy (mniej niż póxniejsze częśći) do tego cholernie dobra obsada!

ocenił(a) film na 10
Void

nie wiem co napisac o tym filmie? jest poprostu arcydziełem :)
nie mam niestety go w swojej kolekcji ale za to mam do niego soundtrack dannego elfmana, który robi piorunujące wrażenie, zwłaszcza motyw przewodni.

ocenił(a) film na 8
Void

Popieram. Film oglądałem wiele razy jako dzieciak, jednak doceniłem go dopiero gdy po latach do niego wróciłem. Najlepsza ekranizacja komiksu jaka powstała jak dotąd. Niesamowity klimat, obsada i ta muzyka.

Void

absolutnie się zgadzam, najlepszy batman jakiego zrobili i chyba lepszego nie będzie.

ocenił(a) film na 9
pani_pasztetowa

Rewelacyjny po prostu. Tak dziś jak i 10 lat temu - ogląda się z rumieńcami na twarzy. Doskonały klimat i gra aktorów. Dla mnie tylko dwa pierwsze Batmany są tak bardzo dobre!...

BladeMaster

ostatni batman, mianowicie batman:początek, też nie był zły, chodź nie umywa się do filmów Burtona. Mimo, że oglądało się całkiem przyjemnie, to zabrakło mi w nim klimatu, tej mrocznej części, chodź tam była to jaj jej nie czułam. Gotham Burtona zdecydowanie wygrywa. Co sądzicie o filmie Nolana?

ocenił(a) film na 9
pani_pasztetowa

Powiem szczerze, że mnie osoboście Początek rozczarował i to bardzo. To znaczy powiem tak: Koncepcja tytułowego właśnie "Początku" Batmana podobała mi się. Do połowy było nawet lepiej niż dobrze, ale później zupełnie nie przypadł mi do gustu przebieg akcji, rozwinięcie fabuły i brak klimatu, jak dla mnie. Mówiąc o scenach walk itd, to przecież wiele nie wymagam, ale kiedy bili się w tym pociągu, to miałem wrażenie że to jakaś dresiarska szamotanina, to może nie było nawet śmieszne, ale jakieś takie dziwne. A tak poza tym przypomnijcie sobie Supermana z 1978r. Spidermana z 2002r czy też właśnie pierwszego Batmana w wykonaniu Burtona - tam czuło się to niezwykłą aurę wokół superbohaterów, taką samą jak w komiksie. Bohaterowie owiani są legendą podziwem i uwielbieniem ( no, może nie zawsze ) - Batman w filmie Burtona właśnie taki jest - a u Nolana nie ma nic takiego. Ale biorąc pod uwagę że Batman jest drugą "Figurą" u DC i jednocześnie moją ulubioną postacią z tego uniwersum, to pewnie znając życie to pójdę na "Mrocznego Rycerza".

użytkownik usunięty
Void

Najlepszy batman jaki powstał (zaraz po Begins :P)

Mniej więcej tak oceniam tą serię:

Batman Begins 10/10
Batman 9,99/10
Batman Returns 9,98/10
Batman Forever 4/10
Batman i Robin 0,00001/10

Batman początek to dobry film, którego jednak nie można nazwac arcydziełem. Jedynie Batmany Burtona 10/10.

ocenił(a) film na 10
Void

dwa pierwsze Batmany chyba jednak najlepsze. Pisze chyba gdyz podobny poziom trzyma Początek( mozna sie oczywiscie przyczepic kilku rzeczy ale film i tak dobry). Najgorszy zdecydowanie B&R( kompromitacja Clooneya)

ocenił(a) film na 10
Void

dwa pierwsze Batmany chyba jednak najlepsze. Pisze chyba gdyz podobny poziom trzyma Początek( mozna sie oczywiscie przyczepic kilku rzeczy ale film i tak dobry). Najgorszy zdecydowanie B&R( kompromitacja Clooneya)

ocenił(a) film na 9
Void

Dopisuje się do poprzednich wypowiedzi, choć Batman Begins nie widziałem. Chciałem jeszcze tylko napomknąć o świetnej roli Jacka Nicolsona. To on jest tutaj primem jak dla mnie. Batman Returns jeszcze obleci, choć już nie podobał mi się tak jak jedynka, a reszta części to syf. Nawet dobrze ich nie pamiętam. Na Batmanie i Robinie byłem w kinie. Bardzo Żałuję, nie uratowały go nawet takie persony jak Arnie, Uma, czy Clooney.

Qurek

Clooney w roli batmana to totalna porażka. nie wiem gdzie ci ludzie mieli oczy jak go obsadzali w tej roli. Kompletnie się nie nadaje. Kilmer też sie nie spisał najlepiej, chodź w porównaniu do Georga to wypadł dobrze. Chyba zaryzykuje stwierdzenie, że rola batmana to była jedna z najlepszych ról Keatona :)

ocenił(a) film na 9
pani_pasztetowa

A teraz niestety stwierdzam, że Batman należy do Bale'a. Ale to chyba tylko i wyłącznie dlatego, że Batmany Burtona już troszkę mi się oklepały, za to nowa saga to po prostu mistrzostwo.