PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32888}

Biały oleander

White Oleander
2002
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 52410
6,5 13 krytyków
Biały oleander
powrót do forum filmu Biały oleander

Dawno nie obejrzałam filmu, który by mnie tak poruszył. I nie była to zasługa muzyki, samej kompozycji, czy fabuły (choć to wszystko bardzo dobre), ale gry aktorskiej.
W moim odczuciu na pierwszy plan wysuwała się Michelle Pfeiffer. Ingrid, w jej wykonaniu, nie była tylko "wariatką", schematyczną morderczynią. Była tajemnicza, niebezpieczna, ale również piękna, no i, co by nie mówić, kochała córkę, choc ta miłość krzywdziła Astrid.
Dla mnie problemowe było to, że generalnie zgadzam się z filozofią życiową Ingrid, tzn. bądź twarda, nigdy nie żałuj, nie przepraszaj, miej świadomość swoich zalet i pogódź się z wadami; żyj, jak chcesz, a nie, jak życzą sobie tego inni. Jednak nie wyobrażam sobie, jak można być do tego stopnia zimną. A Michelle odegrała to mistrzowsko i, tak naprawdę, tylko spojrzeniem...
Tak więc - film wzruszający, a końcówka - kiedy matka wreszcie zaczyna coś rozumieć - dla mnie zakończyła się niepowstrzymanym wybuchem płaczu.
Polecam.

lola_26

Zgadzam się z ta opinią, rewelacyjny film i wspaniała gra aktorska Michelle Pfeiffer.

ocenił(a) film na 10
_Lillian_

Film jest boski. Oczywiście nie ma porównania do wielkich hollywoodzkich produkcji, ale jest wspaniały. Michelle zagrała świetnie, Lohman też dała sobie radę. Nie bardzo podobała mi sie w tym filmie Zellweger, ale to kwestia gustu.