PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=13}

Big Lebowski

The Big Lebowski
1998
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157482
7,9 76 krytyków

Big Lebowski
powrót do forum filmu Big Lebowski

Myślałem, że to będzie śmieszny film, kiedy przeczytałem tutaj na filmwebie, że to komedia.

Niestety, nie był. Może amerykanie mają się śmiać z głupoty Polaków?

Nie wiem, może to po prostu amerykański humor - ja śmiesznych scen zliczyłem może 5 (?). Bardziej niż komedią był głębokim filmie i zachłanności ludzkiej, o konformizmie i głupocie (nie tylko Polaków) ludzi.

karollo_92

Ja się śmiałem cały czas.

karollo_92

trzeba pewne sceny rozumiec...realia itp

karollo_92

Dwie sprawy - pierwsza jest taka, że nie zrozumiałeś esencji filmu, a druga iż nie dziwię się że amerykanie nabijają/li się z polaków. Jeżeli kiedyś będziesz miał okazję, to przeleć się do Chicago i zwiedź Polish Village ... jak tobie się nie chcę to film : Szczęśliwego Nowego Jorku świetnie ukazuje polaków w US and A :P Wtedy przestaną cię dziwić tzw. "polish jokes"

karollo_92

Chciałem zwrócić uwagę, że Polak (Walter) w tym filmie jest, co prawda, niezbyt rozgarnięty (za co nota bene, jako nacjonalista - jak to się komuś kretyńsko kojarzy z narodowym socjalizmem, to niech najpierw zapozna się z definicją tego słowa - obniżyłem swoją ocenę filmu z 8 do 7), ale przynajmniej poczciwy, co w świecie tu ukazanym (i w świecie w ogóle) rzadko się zdarza.

karollo_92

jeżeli ktoś lubi narkotyczne majaki, mało śmieszne komedie omyłek itp to polecam ten film. dla mnie nie wiecej niz 5/10. film nużący ...

smokzbok

czyli nie czaisz tematu........

hiszpan_79

Powiedz więcej na temat esencji tego filmu :)

karollo_92

Było milion takich opisów. Oprócz oczywiście odwzorowania realiów, muzyki i innych, każdy (no większość :) ) z nas chce być taki jak Lebowski, taki na luzie. Historia człowieka, który cieszy się z Białego Rosjanina, swojego dywanu i nic mu nie jest więcej potrzebne do życia.

karollo_92

To była niezła opowieść, nieźle się uśmiałam. Wyluzuj. Dla mnie rewelka. 9/10

karollo_92

http://www.youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ

Tyle na ten temat ;)

karollo_92

dobry czarny humor! tyle w temacie!

karollo_92

Myślę że niektórzy nie powinni chodzić do kina - skoro trzeba tłumaczyć że to jest komedia;)
Dla mnie ten film jest już częścią mnie;]
Rewe!