PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4202}

Bitwa o Anglię

Battle of Britain
1969
7,6 9,0 tys. ocen
7,6 10 1 8981
4,5 2 krytyków
Bitwa o Anglię
powrót do forum filmu Bitwa o Anglię

Robi wrażenie

ocenił(a) film na 10

Wysokobudżetowe dzieło. Nie nudzi i robi wrażenie scenami walk powietrznych.
Przejmujące sceny z nalotu Londynu i finałowej bitwy. Dobre aktorstwo, ciekawe postaci i
ich wątki. REALIZM! Wreszcie stary wojenny film, w którym Niemcy mówią po niemiecku,
Polacy po polsku (poczułem się jakbym oglądał Pancernych :)). Troszkę niedociągnięć,
nielogiczności i chaotycznego montażu, ale film szczerze polecam!

ocenił(a) film na 9
Bruce_Lee

Masz rację, to że każdy mówi w swoim języku to niewątpliwie duży plus tego filmu. Za każdym razem kiedy oglądam Niemców mówiących płynnie po angielsku (tak jakby wszyscy ten język tam wtedy znali) mam ochotę wyrzucić telewizor przez okno :P
Swoją drogą brakuje mi tego w polskich serialach wojennych- naprawdę aktorzy grający esesmanów mogliby choćby coś dukać po niemiecku, od razu klimat serialu byłby inny.

ocenił(a) film na 10
Adzam_2

No widzę nowe posty się dzisiaj pojawiły. :)Zapewne po emisji filmu w TVP... Samemu też zachciało mi się odświeżyć pamięć o tym świetnym filmie. Może trochę przerażały efekty specjalne sprzed pół wieku - wybuchy wklejane na taśmę. :P Jednak takie niedoróbki można usprawiedliwiać śmiało. Gorzej z rozmówkami polskich pilotów. Same rozmowy czystą polszczyzną zasługują na szacunek, ale w pewnym momencie wydały się kiczowate. Wydaje się, że scenarzyście brakło pomysłów o czym mogą gadać Polacy i dodali kilka kwiatków typu "strzelają do nas". No ludzie... do kogo była ta informacja?
Jednym ze śmieszniejszych momentów był jednak ten gdy znudzeni Polacy czekają, a jeden w międzyczasie uczy się angielskiego.

ocenił(a) film na 10
Adzam_2

a jeszcze tragiczniejsze jest jak Niemcy mówią po angielsku ze śmiesznym szczekającym akcentem... kto grał kiedyś w Return to Castle Wolfenstein ten wie :) podobnie w Tylko dla orłów szlag mnie trafiał, jak angielscy szpiedzy przedostają się do niemieckiej twierdzy w mundurach Niemców, by z Niemcami gadać po... angielsku. Oh, sheiBe...

ocenił(a) film na 8
Bruce_Lee

"jeszcze tragiczniejsze jest jak Niemcy mówią po angielsku ze śmiesznym szczekającym akcentem"

No, chyba, że rzecz jest komedią. Wtedy jest to najzupełniej na miejscu.
Na przykład w farsie "'Allo 'Allo!" (kto ma kolekcję na płytkach i nie jest skazany na lektora - ten dosłyszy) wszyscy mówią po angielsku, z tym że Francuzi - z akcentem francuskim (np. u Réné'go Artois litera "h" jest niema), Włoch - z akcentem włoskim, zaś Niemcy - z akcentem niemieckim (np. por. Gruber oraz gestapowiec Herr Flick wymawiają literę "w" nie jako niesylabiczne , lecz na sposób niemiecko-polski).