PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4202}

Bitwa o Anglię

Battle of Britain
1969
7,6 8,9 tys. ocen
7,6 10 1 8928
4,5 2 krytyków
Bitwa o Anglię
powrót do forum filmu Bitwa o Anglię

Super była scena z szkoleniową eskandrą która rzuciła sie na niemców i ich znisczyła , to przynajmniej taki film pokazuje brytyjczukom i innym narodom że my też tam walczyli......

Mariuss

Zabawne bylo to jak brytyjski dowodca sie na nich wydzieral podczas tej akcji :D

Gh0st

fajny odzywka "mam go! dostał sukinsyn!"

ocenił(a) film na 10
Mariuss

Ale to, że dźwięki leciały z taśmy i były niejednokrotnie puszczane bez sensu (np. w samym środku bitwy "Niemcy! Niemcy, na dole"! - Nie widzę ich! Gdzie?"), jest już bardzo niefajne.

użytkownik usunięty
Der_SpeeDer

Wiesz, ale bitwa lotnicza ma nie wiele wspólnego z bitwą piechoty, jak leci myśliwiec aliantów z prędkością ponad 500 km/h a na przeciwko niego myśliwiec wroga z podobną prędkością, to szybko nawzajem tracą się z oczu jeżeli od razu nie przystąpią do walki kołowej.

Mariuss

czytam 'dywizjon 303' Fiedlera i mam wydanie, w którym na początku jest kilka stron opowiadających o powstaniu książki pisanych przez autora w 1971 r. Pisał, ze jest zniesmaczony tym filmem i sposobem, w jakim zostali polscy piloci ukazani. Znał ich i pisał, że byli zupełnie inni. Typowe dla Anglików... ukazać Polaków jako 'polaczków'. ;/

blower_s_daughter

Potwierdzam, zresztą w tym filmie nas ukazana jako jakiś narwańców i krzykaczy. A to się mija z prawdą, co zrobić amerykanie, ruscy, niemcy, brytyjczycy mają już wprawę to przeinaczania faktów albo zapominania poniektórych.

Osgiliath88

Oni nie zapominają faktów, tylko po prostu wstydzą się, że Polacy byli lepszymi pilotami od nich. Przynajmniej jest coś o Polakach, w złym świetle ale jest, bo czasem, kiedy się w Wielkiej Brytani wspomina o tej bitwie, wątek Polaków się pomija.

ocenił(a) film na 8
Kuba_83

Nie uważam, by to było przedstawienie Polaków w złym świetle. Pokazali przecież, że mimo wszystko dobrze sobie radzili.

blower_s_daughter

"Typowe dla Anglików... ukazać Polaków jako 'polaczków'. ;/ "

Bzdury pierdolisz, niczego takiego nie było w filmie. Po za tym, to chyba oczywiste, ze nikt tam się nie skupiał na jakimś mego wiernym odtworzeniu wątku polskiego - to nie jest polski film, tylko angielski.

ocenił(a) film na 5
Mariuss

Uwielbiam jak potem ich pouczał i "Po pierwsze: brytyjskie siły powietrzne to nie latający cyrk"

ocenił(a) film na 9
Revenga

"Po drugie: gratuluje rekordowej liczby zestrzeleń :D"
Dla mnie film wyraźnie ukazuje, że szala zwycięstwa (a właściwie, że zaczynają cokolwiek wygrywać) przechyla się na ich stronę, dopiero gdy wpuszczają do akcji Polaków.
Cieszmy się, że Victor "Przywódca Czeskiego Ruchu Oporu" Lazlo z "Casablanki" nie wygrywa tam całej bitwy.
A my po prostu byliśmy narwańcami w porównaniu do Brytyjczyków, tak jak każdy kto okazuje, że żyje i to też jest w tym filmie wspaniałe.

użytkownik usunięty
Picu

"A my po prostu byliśmy narwańcami w porównaniu do Brytyjczyków, tak jak każdy kto okazuje, że żyje i to też jest w tym filmie wspaniałe."

Może nie tyle Polacy byli narwańcami, co po prostu na tym etapie wojny, w przeciwieństwie do Brytyjczyków, pałali już do Niemców nienawiścią totalną, co chyba jest zrozumiałe, i zabijanie ich było ważniejsze od własnego życia.

ocenił(a) film na 9

Na tym właśnie polega bycie narwańcem. Narwaniec to nic złego.

ocenił(a) film na 9
Picu

Co ty za bzdury piszesz, z Polakami czy bez, Anglicy i tak by to wygrali.

ocenił(a) film na 9
Martinez08

No to jeszcze raz oglądasz i powiedz mi, że nie ma takiej sceny. Że Polacy są jakimś zapalnikiem. A ja wiem, że by wygrali, ale mówię o scenie w filmie. Umiemy czytać ze zrozumieniem?

ocenił(a) film na 9
Picu

Ja piszę o faktach, a film jednak z nich czerpie.

użytkownik usunięty
Mariuss

Najlepsza odzywka była wtedy jak ich angielski dowódca kazał im lecieć ustalonym kursem, a nasi jeden po drugim wychodzili z formacji z uprzejmym: "Repeat please".

ocenił(a) film na 7

Mnie również motyw z "Repeat please" niesamowicie rozbawił :)

http://www.youtube.com/watch?v=yXf1bhEEXd0