No , przynajmniej po tak niesamowitych efektach w zwiastunie ...
Mnie zwiastun ubawił, w pierwszej chwili myślalam, że to parodia. Dla porównania, chociaż nie jest to dokładna analogia, polecam obejrzeć to - http://www.youtube.com/watch?v=ISGLd-UYAnc. :):):)
W zwiastunie jest piękna scena, gdy Sobieski wali jakiegoś Turka po plecach szablą. Jeszcze nawet mu tego skórzanego kubraczka nie przebił a już krew się leje gęstym strumieniem :D
Ten film jest idealnym przykładem na to jak NIE należy robić filmów. Magiczny miecz, magiczne duszki, magiczny wilkołak. No i jeszcze ten mnich - uzdrowiciel. Wyleczył w tym filmie tylu ludzi, że Chrystus i Kaszpirowski to przy nim jacyś amatorzy xD No i Sobieski, który pojawia się w połowie filmu i wypowiada na dzień dobry dwa zdania. Potem gramoli się w błocie z armatami "jak na króla przystało"...żenada. Ach, no i jeszcze Olbrychski ze swoją kwestią...dwa słowa po niemiecku (WTF!!!???)...
"Ja się pytam się" dlaczego z filmu historycznego robić komedie budzącą śmiech na sali? :D Elementy fantastki rodem z Gothic 1 xD
Reżyser utrzymuje, że film będzie sławił polskie zwycięstwo wśród widzów na całym świecie...pobożne życzenia, skoro nawet sami Polacy się z tego filmu głośno śmieją (mają ku temu powody zresztą). No bo jak można robić takie błędy w filmie za 50 mln złotych ?? Brak cieni pod końmi, ten nieszczęsny sztandar z 1927 i krzyż JPII, nie mówiąc o motywach fantastycznych i ukazaniu Stambułu. Stolica Turków wygląda jak kościół Hagia Sophia na środku jakiejś pustyni w środkowym Jemenie. Przy takich efektach to nawet Gothic prezentuje się znakomicie, chociaż ma już 12 lat xD
Reżyser tłumaczy, że wprowadzając fantastykę chciał uczynić film opowiadający historię bardziej atrakcyjną dla widza. Co podziałało zupełnie odwrotnie do zamierzonego celu. Historia to historia. Po co ją koloryzować? A szczególnie tę, która wcale nie potrzebuje być koloryzowana...
Mnie wkurzają teksty w stylu "Polacy ocalili Europę przed katastrofą"...bez przesady :) Jakbyśmy byli katolicką tarczą przeciwko wszystkim niewiernym dookoła :D W sumie do dzisiaj tak chyba uważamy...a takie filmy tylko nas w tym utwierdzają :(
Magia to może być we Wiedźminie, Gwiezdnych Wojnach albo Władcy Pierścieni, ale nie w filmie historycznym xD
Ale z czegoś musimy się chlubić...poza 15 lipca 1410 xD a fakt, że prawie wcale nie wykorzystaliśmy tego zwycięstwa, jest tu najmniej istotny...xD
Tak, ważne jest tylko ilu wrednych muzułmanów ubiliśmy pracując sobie na miejsce w niebie xD Propaganda pełną gębą :D "Krzyżacy" z 1960 biją ten film na głowę...
Pięciogodzinny "Potop" również :)
Jeszcze brakowało, żeby zrobili Bitwę pod Wiedniem w 3D skoro reżyser tak kładzie nacisk na atrakcje dla widza :D
Zastanawiam się na co wydali te 50 mln zł...chyba na trawę i dziewczynki. Bo za te pieniądze szło zrobić coś wiele, wiele lepszego...:/
Dobrze, że chociaż te 50 mln nie poszło jedynie z Polskiego Instytutu Sztuki i Kultury, ale też z włoskiego ministerstwa kultury i ich stacji telewizyjnych. A mówią, że Włochy pogrążone w kryzysie...xD
Polacy dali na ten film chyba jedynie 2 mln złotych (pewnie na wikt i opierunek dla aktorów na planie). Całe szczęście, że nie nam się ten film NIE zwróci :D
Kryzys...będę się śmiał jak Nobla w dziedzinie ekonomii dostanie południowa Europa właśnie xD Grecja na przykład xD
Na film na pewno pójdą gromady wychowawców z wychowankami - to całkiem spory potencjał. I o zgrozo jeszcze się zwróci ...
No tak, papka dla gimnazjalistów i licealistów. Nauczyciele historii będą oczywiście twierdzić, że to wybitne dzieło opiewające wybitne wydarzenie...ja na to z pewnością drugi raz nie pójdę :D Szkoda mi kasy na takiego gniota. Wolę zostawić na coś lepszego w tym roku :D
Na przykład Atlas Chmur...ach potencjał filmu jest ogromny :)
U mnie nauczyciele chociaż trzeźwym okiem stwierdzili jednogłośnie, że to porażka :D
A 10 zł to nie takie duże pieniądze...warto było choćby dla zabawy xD
Atlas chmur będzie czymś sporym zapewne. O ile Wachowscy nie stracili fasonu :D Matrix i V jak Vendetta wyszedł im znakomicie. Podobno przymierzają się do nakręcenia też filmu o bohaterach DC Comics (odpowiednik Avengers dla Supermana i Batmana). Liczę na fajne kino z ich strony.
Trailer Atlasu mnie mocno zainteresował. Pierwszy miał 6 minut a i tak niewiele z tego szło zrozumieć :D heh Dlatego czekam na film.
Każdy trzeźwo myślący nauczyciel uzna to za porażkę...ten film nie powinien w ogóle powstać. Szkoda tych pieniędzy :(
Trailer był powalający...zobaczymy czy film także...ach, te polskie opóźnione premiery...:(
Niestety, tak u nas pracują dystrybutorzy :) O Hobbicie nie mówiąc...dwa tygodnie po światowej...WTF...
Hahaha. Tego nie wiedziałem xD No cóż...my zawsze w tyle. Dosyć, że polskie premiery są wtedy kiedy światowe...:D
Co więcej nawet w Rumuni ?! jest 14 grudnia....u nas najpóźniej...w takich momentach cieszę się, że jestem Polką...xD
W ogóle nie ma co komentować...żal się na usta ciśnie :D
Ja chciałbym być z Nowej Zelandii, tam premiera jest najwcześniej :)
O tak. Jeziora, góry, lasy i małe, niezatłoczone miasta :) No i jeszcze te pejzaże rodem z Władcy Pierścieni :D
Hmmmm...zacznę składać xD Chociaż do Norwegii pewnie wyjdzie taniej...ale tam nie kręcili Władcy xD
Coś za coś. Za to w Norwegii można dobrze zarobić, wrócić i kupić sobie 70 calowy telewizor i obejrzeć Władcę xD
Ale to nigdy nie będzie to samo co tam być...i patrzeć swoim okiem na te wszystkie góry ;) Ale 70calowym telewizorem nie pogardzę. Chociaż równie dobrze mogę w Polsce na niego zarobić...wystarczy założyć jakiś bank...Amber na przykład :D
Jednakowoż aby założyć bank nawet AMBER trzeba mieć jakieś kwalifikacje xD żeby potem zwiać z pieniędzmi do Norwegii xD
Tylko z 70 trzeba jeszcze poczekać, bo na razie nie są one na najwyższym poziomie, no i cena jest wygórowana..
Fakt, za 100calowy trzeba dać dla przykładu 200tys :) Ja wolę kupić projektor. Mniejsza cena a 130 cale są :)
Kwalifikacje...ciekawe co musiałbym umieć. Księgowość, finanse i prawo xD To daje jakieś 15 lat nauki xD
Chyba, że jesteś wyjątkowo zdolny pociągniesz 3 kierunki - no chociaż dwa- jednocześnie..:D Za drugi się bodajże nie płaci :D
Nie nie, mi w zupełności wystarczy jeden ;) Z trzema byłoby za dużo zachodu. Co jest do wszystkiego, to jest do niczego ;) Lepiej potrafić jedną rzecz, za to bardzo solidnie ;)
Na przykład być dobrym reżyserem i nie katować ludzi tak beznadziejnymi produkcjami...albo wydawać miliony na coś wartego tej ceny...
Tak było zawsze i nie sądzę, że w najbliższej przyszłości ulegnie to zmianie...Europejskie produkcje mogą jedynie czasami być na poziomie hollywoodzkich...
Głównie komedie i dramaty :D W kinie sensacyjnym albo fantastycznym nas raczej nie widzę ;)
Choćby Wiedźmin...a książka jest tak genialna :) Naprawdę świetny materiał na równie świetny film. Może za parę lat ktoś się podejmie...nieco lepiej niż ostatnio :) Takie filmy powinniśmy robić, które pokazują co w naszej Polsce najlepsze :)
Oj....zawsze jest nadzieja na kolejną "wspaniałą" komedię z Karolakiem i Szycem xD To już taki nasz znak firmowy (filmowy). Szczecin ma paprykarz a cała Polska kolejne "zabawne" komedie :D