PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27180
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

Polacy nie mogą zrobić dobrego filmu o własnej wspaniałej historii i przyjaciele z zagranicy nam pomagają.

A lewaczki tylko krzyż zauważyły i patriotyzm i już skreślają ten film z racji efektów specjalnych. HAŃBA!

Tymon_P_

Po pierwsze, nie jesteśmy na ziomek.

Po drugie, skończ tą typową korwinoską paplaninę typu: naoglądałeś się TVN, naczytałeś się GW ...

Po trzecie faszyzm korwina to przede wszystkim podejście do spraw społeczno-obyczajowych, typu niepełnosprawni, homoseksualiści, finansowanie kościoła, eutanazja, aborcja itp.

grabarz666

Aha, spoko. Nie wiedziałem, że nie jesteś Polakiem więc moim ziomkiem rzeczywiście nie jesteś. Przepraszam. A dla Ciebie najważniejsze są tylko zapychacze telewizyjne typu eutanazja, aborcja, finansowanie kościoła i inne sprawy społeczno-obyczajowe sic! czy praca, dobry zarobek, by Twoje dzieci nie wyjeżdżały z Twojego kraju itd.? Nie jestem korwinistą, więc nie paplam jak korwninista. Zwyczanie naśmiewam się tak z TVN jak z Radia Maryja. Stawiam znak równości między tymi mediami. Przyjmuję zwyczajnie gadanie Korwnia o sprawach tak ważkich dla szczuk, czyli społeczno obyczajowych zapychaczach anteny, za zwykłe bajdurzenie by zwrócić na siebie uwagę w nieprzyjaznym świecie medialnym. Tyle. Ma wyraziste poglądy na zapychacze antenowe, ale są one niemożliwe w dzisiejszym Świecie do zrealizowania i dobrze. Zresztą zapychacze są po to by o nich gadać w moim kraju, bo przecież nie Twoim mam nadzieję, a nie je realizować. Też dobrze. Pozdrawiam. Mogę się zapytać jakie masz obywatelstwo?

Tymon_P_

Z calym szacunkiem kolego, ale jesli dla Ciebie eutanazja, aborcja, finansowanie kościoła sa zapychaczami to szkoda na czasu na rozmowe z Toba. Powiedz to samo zgwałconej 7latce w ciazy, albo ludziom, ktorzy doslownie "sraja pod siebie". Co do kosciola to chyba nie wiesz jakie sumy pompujemy bezwrotnie w ta instytucje.

ocenił(a) film na 1
Debesciak

7-latce w ciąży. yy lekko przesadziłeś

Gocol

No niestety i takie sytuacje sie zdarzaja.

ocenił(a) film na 1
Debesciak

Chyba 7 letnia dziewczynka nie może zajść w ciąże co innego niestety pedofilia która niestety istnieje.

Gocol

No "troche" przesadzilem :P wiadomo jednak o co chodzi

Debesciak

Nie żeby król i arystokracja miały więcej pieniędzy, ale ludzie więcej zarabiali. Tym przeważnie powinna się zajmować normalna lewa strona sceny politycznej, argumentując swoje poglądy z którymi prawa może się nie zgadzać, ale powinna je wysłuchać. Najpierw nauczmy się szanować ludzi żeby nie wyjeżdżali z Naszego kraju masowo, zmniejszajmy biurokracje, twórzmy miejsca pracy itd, a później zajmujmy się rzeczami tak lubianymi przez Was i media jak eutanazja, aborcja, pary homoseksualne itd. Kościół jaki jest, taki jest. Mi jako konserwatyście także się wiele rzeczy nie podoba, jestem za systemem niemieckim jeśli chodzi o finansowanie tego typu intytucji, nie zmienia jednak to faktu, że jest masa wazniejszych rzeczy do zrobienia w Polsce. Ważniejszych mających bezpośredni wpływ na poprawę jakości życia. A od tego jest przecież jakby nie patrzeć państwo. Oczywiście zależy jak je postrzegamy jeśli chodzi o bezpośrednie czy pośrednie oddziaływanie na człowieka. Tutaj jest to już kwesta poglądów. Moim zdaniem oddziaływuje ułatwiając. Z tą 7 latką w ciąży nie komentuję, to jest typowe gadanie ludzi pokroju szczuka, czy jej podobnych radiomaryjnych. Szkoda czasu na takie dyskusje. Przepraszam za podwójny post. Śpieszy mi się zdeka.

Tymon_P_

Zapychacze? Ciekawe jakby wyglądał dzisiaj świat, gdyby w XVIII wieku ktoś powiedział - zostawmy w spokoju ten cały racjonalizm, naukę i inkwizycję, bo to bzdety a zajmijmy się sprawami naprawdę ważnymi - aby król i arystokracja miały więcej pieniędzy.

Nnorm

Nie żeby król i arystokracja miały więcej pieniędzy, ale ludzie więcej zarabiali. Tym przeważnie powinna się zajmować normalna lewa strona sceny politycznej, argumentując swoje poglądy z którymi prawa może się nie zgadzać, ale powinna je wysłuchać. Najpierw nauczmy się szanować ludzi żeby nie wyjeżdżali z Naszego kraju masowo, zmniejszajmy biurokracje, twórzmy miejsca pracy itd, a później zajmujmy się rzeczami tak lubianymi przez Was i media jak eutanazja, aborcja, pary homoseksualne itd. Kościół jaki jest, taki jest. Mi jako konserwatyście także się wiele rzeczy nie podoba, jestem za systemem niemieckim jeśli chodzi o finansowanie tego typu intytucji, nie zmienia jednak to faktu, że jest masa wazniejszych rzeczy do zrobienia w Polsce. Ważniejszych mających bezpośredni wpływ na poprawę jakości życia. A od tego jest przecież jakby nie patrzeć państwo. Oczywiście zależy jak je postrzegamy jeśli chodzi o bezpośrednie czy pośrednie oddziaływanie na człowieka. Tutaj jest to już kwesta poglądów. Moim zdaniem oddziaływuje ułatwiając. Z tą 7 latką w ciąży nie komentuję, to jest typowe gadanie ludzi pokroju szczuka, czy jej podobnych radiomaryjnych. Szkoda czasu na takie dyskusje.

Tymon_P_

Nie powtarzaj postów, bo nie wiem co do mnie a co obok mnie. Jeżeli chodzi o sprawy światopoglądowe, to są one równie ważne co gospodarka, gdyż kształtują społeczeństwo i jego postawy. Sądzę, że powinniśmy się zajmować i jednym i drugim. Celem państwa powinno być zapewnienie swoim obywatelom odpowiedniej opieki socjalnej i godziwego bytu, ale w dążeniu do tych celów, nie powinniśmy zapominać o tak ważnych sprawach jak światopogląd.

Nnorm

Co do Ciebie, to do Ciebie. Celem Państwa powinno być ułatwianie zarabiania pieniędzy, za tym pójdzie wzrost poziomu życia. Sprawy światopogladowe są ważne dla nas samych, ale w ogólnym rozrachunku dla całości społeczeństwa są sprawami drugorzędnymi. W Polsce jest na odwrót, kolejne rządy - media zakrywają sobie brud przy pomocy lewaków typu szczuka, czy radiomaryjnych. Jedna wystąpi u lisa odpowiadając o dziecku 7 letnim w ciąży, drudzy pokażą płody na ulicy itd. Ostatnio przeprowadzona była zmiana systemu nalicznia emerytur, będą mniejsze, drobni przedsiębiorcy dostaną głodowe. Czy ktoś tą kwestię porusza na poważnie w sejmie, albo toczy się jakakolwiek dyskusja w mediach? Czy może powstały może kolejne tematy widma by przykryć tą kwestię? W normalnym rozwiniętym kraju się o takich rzeczach dyskutuje bardzo wiele, są to najważniejsze tematy, dotyczące bezpośrednio ludzi. U nas używa się właśnie zapychaczy. Słowa wytrychy. 7 letnia dziewczynka, aborcja, eutanazja itd. Nie stawiajmy tych kwesti ponad ponieważ nie one ponad nie są. W kraju, gdzie codziennie ZUS niszczy wiele ludzi - przedsiębiorstw, ludzie wyjeżdżają nie jest ważniejszą kwestią 7 letnia dziewczynka w ciąży. Przykro mi, ale nie jest. Ok. Kończę temat.

Tymon_P_

Masz mały zasób słów, wystarczyło napisać krajan. Za trudne? TV nie oglądam w ogóle, więc temat zapychaczy kompletnie mnie nie dotyczy. To, że zarobki u nas są takie, a nie inne to wyłącznie nasza wina. U nas w kraju każdy chce każdego "wykiwać", a to, że jeden z "polityków" obiecuje podatek 110 PLN to nic nie znaczy, na obietnicach się kończy.

grabarz666

Każdy chce kazdego wykiwać, ponieważ zmusza do tego nieudolne państwo. Nie nasza wina, lecz ludzi rządzących krajem. To tak jak napisać, jest winą ludzi mieszkających w Somali, że są biedni. Nie jest ich winą. Z mojej strony kończę temat. Wszak to portal filmowy.

Tymon_P_

To okazja czyni złodzieja, a nie odwrotnie. Wina leży po jego stronie, a nie po stronie państwa. Złodziejstwo to nasza niechlubna cecha narodowa, wiem, że trudno przyjąć to do wiadomości, ale taki jest fakt. Częściowo winna jest temu komuna, ale przecież wtedy każdy okradał własne państwo ...

grabarz666

Nie złodziejstwo jest naszą cechą narodową, ale częsta kłótliwość. Czemu jest winna częściowo komuna zabory, ciągła potrzeba wroga itd. Naszą cechą narodową bym złodziejstwa nie nazwał. Są kraje gdzie się o wiele więcej kradnie, czy łapówkarstwo jest częstsze, więc prędzej tam się mogę o to pokusić. W Polsce się więcej nie kradnie niż w innych krajach byłego bloku wschodniego, więc wybacz ale dla mnie to nie jest fakt, a raczej łatkaco napisałeś. Polacy za granicą przeważnie żyją spokojnie, pracują, zarabiają pieniądze, są dobrymi pracownikami. Czemu? Ponieważ mają taką możliwość. Chociaż dalej się potrafią między sobą żreć. To jest cecha. Ludzie z Afryki Środkowej i Północnej z kolei mieszkający za granicami na emigracji, bardzo często kradną - przywłaszczają sobie - i mają swój system ''leniwy'' pracy. Tu widzę cechę.

Damianq

Ej no ale bez obrazy dla ludzi o lewicowych poglądach. To że ktoś jest przewrażliwiony to inna sprawa. Mnie tam wyżej wymienione nie przeszkadza...

dardevon

Mam tak lewicowe poglądy że aż strach, naprawdę dla mnie Che Guevara, Lenin i Marx, nie byli, aż takimi debilami za jakich ich uważają najmądrzejsi, kapitaliści bądź demokraci, niestety mam rację bo skoro jeden z bardziej prawicowych polityków jak:Godfrey Bloom, mają podobne poglądy jak ja, to coś tu jest naprawdę nie tak,http://www.youtube.com/watch?v=G45d9qzRefg&feature=g-hist proszę o przesłuchanie i komentarze

ocenił(a) film na 2
karkens

To masz osobisty problem ale co to ma do filmu ?

hagen_filmweb

jaki osobisty problem, proszę posłuchaj pana Blooma, i wszyscy mamy ten sam "problem", a filmu jeszcze nie oglądałem ale wydaje mi się lepszy nawet z postów od porównywalnych z polski, i po raz kolejny http://www.youtube.com/watch?v=G45d9qzRefg&feature=g proszę o przesłuchanie

ocenił(a) film na 2
karkens

A co wypowiedź Blooma ma do filmu, czy racji co do poglądów Marksa, Lenina czy Che Guevary z których każdy raczej prowadził do poglądu totalitarnego bez wizji opozycji i zmiany, czy politycznej rywalizacji - ponoć radykalizmy z różnych stron się przyciągają. Jak na razie nie ma żadnej katastrofy porównywalnej z tym co stało się z oszczędnościami moich rodziców choćby w latach 80-tych w PRL-u. Kryzys jest prosty do opisania, znany z historii i w sumie są proste recepty, tylko nie łatwe i nie szybkie. Od poglądów Blooma do Marksa i Lenina daleka droga.

Wróćmy jednak do filmu, ewentualnie polityki w filmie, bo polityka obok filmu jest jaka jest - czyli totalnie bezsensu.

hagen_filmweb

Chyba chodzi o to, że prawicowiec powiedział że to banki zrobiły kryzys a my - przeciętni zjadacze chleba za to obrywamy, bo przecież polityka oszczędzania (czyt. zabierania biednym na rzecz bogatym) to polityka zrodzona wśród neoliberalnej prawicy. Co do Marksa, Lenina (który wbrew pozorom wcale takim socjalistą gospodarczym nie był), Che to temat już na zupełnie inną dyskusję. To takie abstrahowanie od Filmu, ale w końcu założyciel tematu rozpoczął politycznie.

ocenił(a) film na 2
Nnorm

Trudno dopatrywać się neoliberalizmu np w Grecji, trudno też nie widzieć problemu całego społeczeństwa i życia na kredyt i sprowadzać wszystko do banków. Dziś mamy dwie fiksacje lewicy - jedni mają na punkcie kościoła, drudzy na punkcie banków.

Jeśli w filmie są jakieś odniesienia polityczne to na pewno nie do kryzysu, napisałem też, że krytyka filmu nie jest lewicowa nie spotkałem się z zarzutem, że wykorzystuje w tytule angielskim choćby 11 września i dość proste skojarzenie, do czego twórcy mają prawo.

hagen_filmweb

Grecja to akurat klasyczny przykład nieróbstwa, pododnie jak Włochy (Na Sycylii gdzie nie ma lasów jest zatrudnionych tyle leśników ile w Albercie) i inne kraje regionu. Dlaczego banki - bo wiedząc jaka jest sytuacja Grecji dawały im kasę. Tak samo teraz dają tą kasę węgrom, których rentowność obligacji jest bardzo wysoka. A czyje są to pieniądze, którymi banki ryzykują - przeciętnych europejczyków, którzy ulokowali w nich swoje oszczędności. Niestety za życie na kredyt bekniemy osobno. USA już niedługo za to, że siedzą w chińskiej kieszeni, a nasz kraj też w bliskiej przyszłości.

hagen_filmweb

w każdym szaleństwie jest metoda, i to nie ja powiedziałem, chodziło mi o kompletne zatracenie człowieczeństwa, historii, każdego z krajów, i masz rację, oczywiście, ale nie każdy to tak rozumie, ale katastrofą jest poziom polskiej kinematografii, podobnie jak wszystkiego co się dzieje z kulturą każdego z krajów UE, zatracamy powoli swoją tożsamość, w imieniu czego? Demokracji? Chyba nie

hagen_filmweb

Pogląd marksa prowadził do totalitaryzmu? żal mi cb serio

ocenił(a) film na 2
dardevon

Tak niestety było - skoro sprowadziło się wszystkich przedsiębiorców do wyzyskiwaczy i podało gospodarkę totalitaryzmowi co miało daleko idące konsekwencje także polityczne. Było inaczej ?

Wolności gospodarcze stanowią takie same wartości w demokratycznym społeczeństwie jak wolność słowa, a może nawet są ważniejsze, dlatego nie ma totalitarnej gospodarki i demokracji.

hagen_filmweb

"Tak niestety było - skoro sprowadziło się wszystkich przedsiębiorców do wyzyskiwaczy i podało gospodarkę totalitaryzmowi co miało daleko idące konsekwencje także polityczne. Było inaczej ?"

A wiesz kiedy Marks napisał "Manifest"?

"Wolności gospodarcze stanowią takie same wartości w demokratycznym społeczeństwie jak wolność słowa, a może nawet są ważniejsze, dlatego nie ma totalitarnej gospodarki i demokracji."
hmm... Pinochet, Franco - mówi Ci to coś?

ocenił(a) film na 2
Nnorm

No dobrze, ale reżimy Franco i Pinocheta były góra autorytarnymi, nie totalitarnymi jak reżimy marksistowskie, jeśli wejdziemy dokładniej w reżim Franco były tam także pewne bezpieczniki jak lewicowe związki zawodowe, Franco nie chciał dać pełnej wolności, ale był świadom, że coś musi dać.

Oczywiście może istnieć gospodarka wolnorynkowa w krajach o ograniczonej demokracji, czy nawet autorytarnych, ale znajdź mi przykład odwrotny, czyli istnienia demokracji przy totalitarnej gospodarce ?

hagen_filmweb

Franco i Pinochet były góra autorytarne? takimi standardami PRL był jakąś utopią :-). Bardzo dobry będzie chociażby ten przykład jaki los spotkał barda opozycji w "góra autorytarnym" Chile.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Víctor_Jara
Jaki los w "totalitarnej" Polsce spotkał Kaczmarskiego wiadomo - grał i śpiewał bez większych przeszkód.

"Oczywiście może istnieć gospodarka wolnorynkowa w krajach o ograniczonej demokracji, czy nawet autorytarnych, ale znajdź mi przykład odwrotny, czyli istnienia demokracji przy totalitarnej gospodarce ?"

No właśnie i tu się mylisz - libertariańskie założenia gospodarcze czyli róbta co chceta, doprowadziłyby do totalitarnej gospodarki tylko na innym biegunie. Władzę dzierżyłyby wielkie korporacje, które dyktowałaby warunki pracy i płacy, a szary człowiek nie miałby nic do gadania. I taki rodzaj gospodarki w demokracji mógłby teoretycznie istnieć. Zapewne jak Romney zostanie prezydentem to będziemy mogli obserwować ten przykład.

PS Jakie lewicowe związki zawodowe za Franco?

ocenił(a) film na 2
Nnorm

Po co toczyć tu pusty spór o politykę niezwiązany z filmem ?

Gospodarka opiera się jednak na aktywności i jakiejś twórczej myśli, w tym sensie rację miał Schumpter a nie Marks, otwarta gospodarka to jednak ciągły ruch, ile wielkich firm padło i ile narodziło się nowych w ostatnich latach ? Człowiek ma zawsze możliwość pójścia na swoje co nie jest ani łatwe, ani proste, ale jest możliwe i ten wariant jest dla niego najlepszy.

Czyli co jak w USA Romney zostanie prezydentem to pensje spadną ? Nie idźmy w ideologię, skoro to kapitalizm ukształtował najwyższy poziom życia, nowoczesną gospodarkę i społeczeństwo.

ocenił(a) film na 1
hagen_filmweb

"A lewaczki tylko krzyż zauważyły i patriotyzm i już skreślają ten film z racji efektów specjalnych. HAŃBA! " CHŁOPIE GDZIE TY TEN PATRIOTYZM WIDZIAŁEŚ, PRZECIEŻ WEDŁUG TEGO FILMU POLSKIE WOJSKO DO BOJU PROWADZIŁ JAKIŚ WŁOSKI MNICH O KTÓRYM NIGDY WCZEŚNIEJ NIE SŁYSZAŁEM, A ROLA SOBIESKIEGO POLEGAŁA TYLKO NA TYM ŻE PRZYPROWADZIŁ WOJSKO POD WIEDEŃ, gdybyś był prawdziwym patriotą to zamiast bronić tego filmu powinieneś go zjechać, a tak robisz z siebie buraka. film powinien nosić tytuł żywot świętego antoniego

ocenił(a) film na 2
pabloklemens

Wydaje mi się patriotyzm nie powinien polegać na obronie wszystkiego jak leci, akurat żadna moja wypowiedź nie broniła filmu, chyba więc tekst nie do końca na mój post czy posty.

Po takiej porażce - gdy film już okrzyknięto mianem Kac Wiedeń, nie pozostaje nam nic innego, niż samemu przygotować nową produkcję, co przecież i tak zajęłoby nam 5-7 lat, czyli nowy film powstałby być może za 10 lat i po dziele Włochów słuch by już zaginął.

Chyba każdy normalny i logicznie myślący człowiek się zgodzi, że film jest porażką, pomijam tu cały ten polityczny i ideologiczny bełkot w którym już nie bardzo wiadomo o co chodzi.

ocenił(a) film na 2
Damianq

Jaki jest sens wrzucać tu politykę ?

Krytyka większości ludzi sprowadza się do tego, że film nie powala na kolana, a budżet 12 mln Euro to trochę za mało na wielką superprodukcję nawet w skali Europy, nie chodzi więc o temat filmu, treść, ale jego poziom filmowy - rozmach inscenizacji bitwy, efekty, sceny batalistyczne, czy scenariusz - ja osobiście filmu jeszcze nie widziałem, bazuje więc na wypowiedziach tych nielicznych ludzi, którzy film widzieli.

Nie jest to ponoć Braveheart nie jest też Gladiator - lepsze to, niż nic ? Można dyskutować czy ten nieudany projekt zamknie drogę do tematu innym filmowcom, czy przeciwnie. Ale co to krytyka ma wspólnego z lewicowością ?

Gdyby ten film choć wywoływał jakieś emocje i były demonstrację przed ambasadami od Egiptu po Indonezję - ale pewno nic takiego się nie stanie.

hagen_filmweb

dokładnie

hagen_filmweb

Bo niektórzy to mają "Zespół Macierewicza" i lewicowej "propagandy" dopatrują się nawet w filmach dokumentalnych o wielorybach. Wracając do filmu, to mamy tylko jedną, wyblakłą już gwiazdę śwaitowego formatu - mianowicie F. Murray Abrahama, który ostatnimi czasy grał w takich hitach jak "Krwawa Małpa" (czy coś w tą nutę). Ale akurat o niego się nie martwię bo jest klasą samą w sobie. A. Bachleda-Curuś to nie jest nawet liga podwórkowa umiejętności aktorskich. Szycz - może i coś tam zagrać umie, ale jest go wszędzie tyle, że boję się lodówkę otworzyć. Takie kurioza jak sanacyjny bodaj orzeł na fladze husarskiej czy laska JPII wepchnięte, żeby "uświadomić obcokrajowcom, że ci ze skrzydłami to Polacy" to powód do śmiechu i płaczu. No bo skąd taki anglik ma wiedzieć jak wygląda godło naszego kraju i że ten krzyż to papieski? Może od razu trzeba było husarzy ubrać w koszulki z napisem POLAND. Poza tym została trauma po Katastrofie Warszawskiej w "CzyDe", więc reasumując widmo powtórki z przed jakiegoś czasu, krąży nad "Bitwą" nieustannie. Chciałbym aby wyszło coś pięknego ale płomień nadzieji tli się coraz słabiej.

Nnorm

nie da się z Tobą nie zgodzić, przecież to My Polacy, pokazujemy jak powinno się nas odbierać, więc skoro "najwybitniejsi" polscy "aktorzy" dają się robić w przysłowiowego c...uja to nie ma co się czegoś więcej spodziewać po reszcie pospólstwa, ja ciągle wierzę w polską kinematografię, ale coraz bardziej moja wiara jest szarpana przez resztę świata

ocenił(a) film na 2
karkens

Mimo wszystko ten film da jakąś wiedzę na poziomie minimum, w Polsce aktorzy nie mają też wielu ciekawych propozycji, a tu pewno jeszcze były wyższe stawki, mógł powstać taki film albo żaden. Nie ma sensu czekać na wielkie dzieło, które może nigdy nie powstać, zawsze ma się nadzieje, że powstanie film lepszy, niż ten który wychodzi.

Nie ma filmu i kinematografii bez nadziei.

hagen_filmweb

bardzo optymistyczne spostrzeżenie, chciałbym żebyś miał rację. i się pod nim nawet podpisuję.

ocenił(a) film na 2
Damianq

Rozumiem, że jesteś moherkiem. Tylko dla nich jest to od czasów Jarka najgorsza obelga. Jak krzyżyk pokażą i szarżę huzarii, to już cud-malina, miodzio, bogoojczyźnianie i katolicko-patriotycznie? Jak ktoś powie że słaby, to kala imię ojczyzny?
Po co przenosisz swoje poglądy polityczne na forum filmowe? Krytyka tutaj dotyczy domniemanych wad technicznych i filmowych tego filmu. I przy tym pozostańmy, dobrze? Jeśli lewactwo ma oznaczać, że mimo euforii patriotycznej ktoś może rzeczowo ocenić film, to oby więcej lewaków.
Dla mnie osobiście trochę za wcześnie na krytykę bądź pochwały filmu. Przecież nikt go jeszcze nie widział. Ocenianie po trailerze to dziecinada. BTW, trajler „Bitwy Warszawskiej” w sumie zachęcił mnie do obejrzenia filmu, ale film okazał się niezwykle nieudolnie napisany i zrealizowany.

Damianq

''Polacy nie mogą zrobić dobrego filmu o własnej wspaniałej historii i przyjaciele z zagranicy nam pomagają.''

Odwrotnie. To MY pomagamy Włochom. Spójrz, że producent, scenarzyści, reżyser, dźwiękowcy, montażyści itp. - wszyscy to Włosi. My jedynie daliśmy im do dyspozycji paru aktorów.

ocenił(a) film na 1
KLAssurbanipal

Ludzie, po obejrzeniu tego filmu prosilbym aby BARDZO, ale to BARDZO glosno mowic, ze z filmem Polacy maja malo wspolnego. A najlepiej ze nasi aktorzy tam na wakacjach byli i ot, tak sobie zagrali.

ocenił(a) film na 1
Damianq

ja jestem prawicowcem, a uważam że film był beznadziejny.. więc następnym razem dobrze się zastanów zanim coś napiszesz;)

Damianq

To był pierwszy film jaki widziałem z tak beznadziejnymi efektami specjalnymi np. deszcz który był zrobiony komputerowo i jak padał to każdy i tak był suchy, albo armaty które strzelały, jedna odsunęła się na wskutek odrzutu natomiast druga już nie. No po prostu podczas oglądania go śmiać się chce.

Damianq

Jakbysmy sprzymierzyli sie z Turkami to moglibysmy potem mowic o wspanialej historii, tymczasem Sobieski uratowal dupe naszym przyszlym zaborcom. Na 123 lata wymazani z mapy, okrojeni z ziemi, tyle mielismy z tego pyrrusowego zwyciestwa.

Debesciak

potem okrojeni z ziemi

ocenił(a) film na 1
Debesciak

Gdybyśmy nie pomogli Austriakom do rozbiorów i tak by doszło. ( Prusy i Rosja zrobili by je we 2 a Turków prędzej czy później wywalono by z Europy)
Co do filmu Włosi, niestety z naszą pomocą spaprali wspaniały fragment naszej historii. Film nudny a efekty specjalne są gorsze niż te które codziennie pokazuje się w wieczorynce.
Nawet mój nauczyciel powiedział że film był najgorszym filmem "historycznym" jakim widział w życiu