Przereklamowany, nudny... mógłbym wymieniać negatywne przymiotniki na temat tego filmu
całymi dniami ( ale nie warto poświęcać tyle uwagi tak nieudanej produkcji). Zasłużona
Złota Malina dla Heather Donahue za tę... jakże fatalną grę aktorską. Latali po tym lesie,
darli się ... ogólnie nic z tego nie wynikało. 1/10
Ktoś kiedyś porównał to do Paranormal dlatego obejrzałem, 2 momenty w filmie były takie jak powinny być tzn. motyw z dziećmi i namiotem i ten na końcu reszty nie polecam + słabe aktorstwo.
Paranormal Activity bardziej znany, nie jest takich filmów dużo, może jeszcze Paranormal Entity(nie oglądałem).
[Rec] (2007)
[Rec] 2 (2009)
Kwarantanna (2008)
Paranormal Activity 1,2,3
Paranômaru akutibiti dai-2-shou: Tokyo night
Paranormal Entity (2009)
Projekt: Monster (2008)
Po części też, Czwarty stopień (2009)
Na razie tyle jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę !
Jednak PA czy BLP nie mają w sobie żadnych efektów, wygląda to jak nagranie zwykłą kamerą w recu czy cloverfield nie jest tam tak wyczuwalne, widać w nich rękę grafika, nie mamy poczucia tej "złej siły", do tego ukazana jest postać potwora tudzież innego stwora.
Spodziewałam się czegoś spektakularnego... Niestety, film okazał się nudny, nic strasznego, a horrory mają przerażać, prawda?
z tym ,ze film powstal w 2000 roku, wiec prosze, nie bądź smieszny
gdy to powstawało to rezyser paranormal jeszcze nie wiedzial co to kamera
Być może był prekursorem gatunku ale trzeba przyznać że Paranormal udoskonalił kilka rzeczy a do tego wprowadził "motyw opętania" i dowody istnienia ducha(np. scena z kołyską dziecka w 1).
Rzeczywiści wieje nudą, nie ma się czego przestraszyć, jak dla mnie film pozbawiony klimatu dobrego horroru. Zawiodłam się totalnie.