PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=847}

Blair Witch Project

The Blair Witch Project
1999
6,3 127 tys. ocen
6,3 10 1 126772
6,4 34 krytyków
Blair Witch Project
powrót do forum filmu Blair Witch Project

Sama idea filmu zasługuje na podziw, tak skromnego filmu i przy tym niepokojącego chyba nie widziałem. Bardzo dobry pomysł. Ale prawdę mówiąc horror jako taki mamy tylko w sekwencjach nocnych (no i pod koniec!), za dnia filmu nudzi i drażni przerysowaną grą aktorską. Momentami nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że bohaterowie cały czas znajdują się tylko na skraju lasu (widać zanikające drzewa w tle), przez co ich zagubienie było raczej mało wiarygodne- czasem miałem ochotę powiedzieć "Odwróćcie się, las kończy się 10 metrów za wami!". Film dobry, chociaż amatorszczyzna jest zarówno zaletą (brak efektów, pomysł, kamera i sekwencje nocą) jak i wadą (wspomniany błąd, oraz mało przekonywująca gra pseudo aktorów). Nie mogę tylko zrozumieć, dlaczego ten film miał nominację do Złotej Maliny za Najgorszy film roku (wygrana z rolę Heather akurat rozumiem)?
PS Głupotą tego filmu jaki i właściwie większości (żeby nie mówić wszystkich) pseudo dokumentów jest motyw kamery w późniejszych etapach. Po co bohaterowie nagrywają jak, np płaczą, cierpią, uciekają, kłócą się, walczą o życie i umierają?

szmyrgiel

Żeby tyle nie krytykować to dodam, że nastrój jest momentami obłędny, a każda scena grozy (mamy oczywiście na myśli sceny nocą), wypada bardzo dobrze i wiarygodnie.

ocenił(a) film na 6
szmyrgiel

Mam te same odczucia, chociaż dla mnie to bieganie z kamerą w jest dosyć zrozumiałe - póki kamerzysta ma nadzieję, że wyjdzie cało ze swoim materiałem wciąż będzie kręcił.

ocenił(a) film na 7
valmar

Ehh a wystarczyło wcześniej przeczytać scenariusz...