8,0 376 tys. ocen
8,0 10 1 376017
7,3 67 krytyków
Bogowie
powrót do forum filmu Bogowie

Nie rozumiem tej oceny. Bohater cienki i film cienki. Facet był karierowiczem, nie wahał się wejść w układ z komuchami, żeby tylko być kierownikiem kliniki. Pierwszy przeszczep serca w Polsce przeprowadzono już w latach 60-tych więc żadnym pionierem Religa nie był.
Do tego chyba najgorszy minister zdrowia po tej hałastrze pełowskiej.

ocenił(a) film na 1

Ulica Stalina też była w Warszawie a przedtem Adolf Hitler Strasse. :)

użytkownik usunięty
ElRio

Ale Adolf Hitler Strasse wprowadzili Niemcy, ulicę Stalina komuchy, a ulicę Religi chce wprowadzić Wipler. Nie widzisz różnicy?

ocenił(a) film na 1

Widzę - Wipler podlega na razie weryfikacji wyborczej. Więc gra pod publiczkę

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
ElRio

Nie rozumiesz historii i filmu bo nie rozumiesz problematyki tamtych czasów. Jesteś nafaszerowany antykomunistyczną propagandą. O czym ty chcesz dyskutować ?

ocenił(a) film na 1
Kruchy_4

Ja nie chcę o niczym dyskutować. A na pewno nie z jakimś durnym lemingiem otumanionym przez Koszerną i WSI24.
Ja żyłem w komunie i wiem kto wówczas był kierownikiami klinik - na pewno nie wybitni lekarze.

ocenił(a) film na 9
ElRio

Można różnie oceniać prof. Religę, ale chyba Ci się pomyliła ocena filmu z oceną osoby. Film zrobiony bardzo dobrze. Już dawno nie widziałam równie dobrego polskiego filmu. Kot, którego osobiście nie lubię, zagrał rewelacyjnie. Choć film o rzeczach poważnych, to jest wiele niewymuszonych wątków humorystycznych, co sprawia, że bardzo dobrze oddaje rzeczywistość. Przeplata się tu ludzki smutek, śmierć z sytuacjami zabawnymi, jak w życiu.
Co do oceny prof. Religi, to moim zdaniem robił, co musiał, żeby ratować ludzkie życie. Wchodził w układy z komunistami, ale nie z wyrachowania i dla kariery, ale dlatego, że chciał, by polska medycyna ruszyła do przodu. Dziś dzięki jego odwadze ratuje się wiele istnień ludzkich. Kogo w tamtych czasach miał poprosić o pieniądze na klinikę? Obrażanie się na system, unoszenie honorem może i byłoby bohaterskie, ale co by dało? Ludzie jak Religa pchali do przodu polską naukę, choć mieli przeciw sobie cały system i wielu swoich kolegów po fachu. W mojej ocenie Religa nie stracił honoru, choć układał się z partią. I niewątpliwie zrobił wiele dla polskiej kardiochirurgii.

Nie wiem ile masz lat i czy przyszło Ci żyć w minionym systemie. Łatwo się ocenia ludzi z pozycji siedzącego przed laptopem człowieka XXI wieku, który może napisać wszystko i jedyna konsekwencja, która go spotka to ewentualne zablokowanie wypowiedzi. Zupełnie inaczej na pewne kwestie się patrzy, gdy stoi się przed realną sytuacją: pójdę po pieniądze do "gada", czy pozwolę umrzeć człowiekowi? Nie chciałabym stać przed takim wyborem. Cieszę się, że to Religa wybierał, nie ja. Cieszę się, że dziś życie rzadziej nas stawia przed takimi wyborami, że przyszło mi żyć w wolnym kraju.

ocenił(a) film na 1
Dorowca

No z tym wolnym krajem to trochę przesadziłeś - wczoraj policja tego "wolnego kraju" strzelała z gumowych kul do Polaków! Do kobiet i dzieci!!!
To nazywasz wolnym krajem?

ocenił(a) film na 9
ElRio

Nie jest to miejsce na dyskusje o wolności, ale o filmie, no ale skoro już podjąłeś taki temat:

Do tych kobiet i dzieci strzelali ludzie, którym rozkazy wydawali inni ludzie wybrani przez większość w wolnych wyborach. Tak to jest z wolnością, że mogę wybrać co chcę, a później ponoszę konsekwencje. Polacy wybrali sobie rządzących, którzy zatwierdzają np. takie ustawy:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&sqi=2&ved=0CCYQFjA B&url=http%3A%2F%2Fwww.senat.gov.pl%2Fdownload%2Fgfx%2Fsenat%2Fpl%2Fsenatposiedz eniatematy%2F1886%2Fdrukisejmowe%2F1066.pdf&ei=3EpjVNq4HcnYasbIgdgD&usg=AFQjCNHa ilXz192PW9GdrIQ8UZIF_aPKuQ&bvm=bv.79189006,d.d2s

Za głupie wybory, złe wybory przychodzi prędzej czy później zapłacić. Myślę, że mimo wszystko mieszkamy w wolnym kraju, bo za to, że krytykuję rząd, nikt mnie nie wsadza do więzienia, mogę głosować, wybierać. Problem w tym, że my wciąż się pchamy do tej niewoli. Widać tak nam się to podoba.

Jednak to nie ma nic wspólnego z jakością filmu "Bogowie". Jestem już zmęczona tym, że zamiast oceniać jakość filmu, jego wartość merytoryczną, ocenia się ludzi, o których ten film traktuje.

ocenił(a) film na 1
Dorowca

Jaja sobie robisz? A KTO przyszedł o 6 rano do twórcy strony antykomor? Krasnoludki? To jest wolny kraj wg ciebie?

ElRio

"podlegałem mu gdy był ministrem zdrowia",sprzątałeś pety z popielniczek po nim?
Trzeba było skończyć szkołę,to też miałbyś szanse na karierę.Plujesz jadem bo ci nie wyszło?Jesteś nikim i umrzesz zapomniany,a Religa jest szanowany i znany.Nawet partyjna legitka twojego starego ci nie pomogła,bo byłeś takim jełopem że ogólniaka skończyć nie potrafiłeś?Próbujesz tłumaczyć swoje życiowe nieudacznictwo atakując Religę?:DDDD Smutne i zabawne:p

ocenił(a) film na 1
llama777

Psychoanalityk za dychę.
Niespełniony psycholog.
Żałosne hehehehehehehe
co za cieć...

ElRio

Zabolało ,co?:D Trafiłem wczuły punkcik? Trzeba było siedzieć cicho nieuku.

ocenił(a) film na 1
llama777

Nie cieciu, tylko mnie rozbawiłeś... :)

ElRio

Gorycz przez ciebie przemawia.Pozbieraj się człowieku i nie skamlaj tyle.Więcej godności.

ocenił(a) film na 9
llama777

Ty za to nie plujesz jadem i nie obrażasz nikogo... Nazywanie człowieka "nieukiem" i "jełopem" jest oznaką wysokiej kultury.

Dorowca

Skoro ElRio nazywa ludzi na forum "komuszymi szmatami,ścierwami i durniami,itd itp.",to jak mam się do niego zwracać?
Szanowny panie?Kultura i zwroty grzecznościowe są zarezerwowane dla ludzi którzy na to zasługują.Tego osobnika chciałem po prostu poniżyć,bo na nic więcej nie zasługuje.Jeśli Tobie podoba się ton jego wypowiedzi i chcesz z nim "kulturalnie" dyskutować,nikt Ci nie broni.Mnie nie nawracaj.

ocenił(a) film na 1
llama777

Ależ nie żałuj sobie. Ty jako komuch obrażasz mnie już samym swoim istnieniem, więc cokolwiek tu powiesz - niczego nie zmieni. :)
Dalejże!:)

ocenił(a) film na 9
llama777

Kulturalny człowiek z każdym rozmawia kulturalnie i nie zniża się do poziomu rynsztoka. Moim celem nie jest "nawracanie" Ciebie, ale zwrócenie uwagi, że poprzez takie wypowiedzi jak twoja, fora internetowe takie jak to przestają być miejscem konstruktywnej wymiany poglądów. Tyle w temacie.

ocenił(a) film na 1
Dorowca

Z komuszym ścierwem ja nie dyskutuję. Dla wam mam tylko kamienie.

Dorowca

Błąd.Elastyczność wygrywa z kulturalnym zachowaniem.Nie wygrasz z rasistą mówiąc mu że jest rasistą.
Ale powiedz mu że jest murzyńskim kochankiem,albo że ma żydowski profil.Reakcja bezcenna.Ludzi pokonuje się ich własna bronią.Nie nadstawiaj drugiego policzka,bo niektórzy nie podnoszą się po pierwszym.

ocenił(a) film na 10
Dorowca

Nie zgodzę się w 100%, do chama z kwiatkiem nie podchodź...

ocenił(a) film na 10
ElRio

Obrażanie prezydenta jest przestępstwem ściganym z urzędu. Sytuacja, że "każdy robi co chce" to nie wolność, tylko anarchia.

ocenił(a) film na 9
Dorowca

Pięknie i celnie powiedziane.

ocenił(a) film na 9
ElRio

Smoleńsk - 10, Lista Schindlera, Jack Strong - 1 :D To chyba mówi wszystko o autorze tematu. Za każdym razem obiecuję sobie, że nie będę odpowiadał na tematy stworzone przez Januszy ale po prostu się nie da. Chociaż może to i zwykły troll.

ocenił(a) film na 1
Gsat

Lista Schindlera to takie samo gufno jak Bogowie. Więc jedynka jak najbardziej na miejscu. Kolejna jedynka: PO-Grossie.
Z powodów jak wyżej: gufno.

ocenił(a) film na 9
ElRio

Ale smoleńsk najlepszy nie? Tym bardziej, że jeszcze nie było go można nigdzie obejrzeć. 10 jak najbardziej zasłużona haha

ocenił(a) film na 1
Gsat

Bo to będzie genialny polski film

ocenił(a) film na 9
ElRio

yhm, nic o nim nie wiadomo ale wiesz, że będzie genialny ;)

ocenił(a) film na 1
Gsat

Jasne :)

ElRio

Nie rozumiem, dlaczego oceniasz flm i jako argumentację podajesz swoją opinię na temat postaci, o której on opowiada. Co to ma do rzeczy? Oceniasz dzieło, nie osobę.

ocenił(a) film na 1
iselin_2

Czytaj ze zrozumieniem.

ocenił(a) film na 10
iselin_2

Dokładnie! Idąc tym tokiem rozumownia: wszystkie filmy o II WŚ powinno się oceniac na 1, bo przecież źle oceniamy to, że była wojna, miliony zabitych itd. A ocenienie filmu "Smoleńsk" na 10, oznacza że co? Że cieszymy się z tej katastrofy? Idąc tokiem rozumowania pt."Nie lubię Religi, film o nim oceniam na 1", to wygląda na to, że tak.

ElRio

A co to ma do rzeczy, czy Ty rozumiesz czy nie, czy bohater jest taki czy inny?
Film, liczy się film a ten jest bardzo dobry.

ocenił(a) film na 1
Dariusz_Talarek

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

ElRio

Jesteś geniuszem a ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, tylko nie wiem - zrozumieniem Ciebie, czyli olbrzymią dozą wyrozumiałości, czy masz na myśli inne zrozumienie ?To "zrozumienie" brzmi trochę jak wyrozumiałość!
W takim razie Geniuszu proszę opisz tak, zeby nawet prostaczkowie zrozumieli

ocenił(a) film na 1
Dariusz_Talarek

Nie chce mi się. Mądrzy pojmą a na prostaczkach mi nie zależy.

ocenił(a) film na 7
ElRio

On tylko leczył ludzi. Nie robił tego dla sukcesu.

ocenił(a) film na 1
mesmerized

Ministrem też został dla dobra wspólnego. Ojczyzna wezwała. Baju-baju...

ocenił(a) film na 7
ElRio

Każdy popełnia błędy. Nie ma ludzi kryształowych. Ty widzisz w nim karierowicza , ja widzę człowieka z pasją , człowieka oddanego sprawie. Bilans plus/minus zdecydowanie na plus mu wychodzi. Mądry pojmie , na prostaczkach mi nie zależy...

ocenił(a) film na 1
mesmerized

Prostaczki to łykają ten film jak młode pelikany

ocenił(a) film na 9
ElRio

Widać że post pisał zwolennik pisu i polowań na czarownice. Rewelacyjny film o bardzo ciekawym człowieku sprowadził do chorej wojny ideologicznej. Dla elektoratu pis zbyt wyrafinowany film.

ocenił(a) film na 1
alexander_the_great

Akurat zwolennikiem PiS-u nie jestem. NIe lubię socjalistów.
Co do polowań na czarownice - to bardzo chętnie! Lustracja i dekomunizacja!
Człowiek był niewątpliwie ciekawy, ale to nie powód by poświęcać mu filmy gdy zamordowani w Smoleńsku jeszcze swojego film.u nie mają ani rotmistrz Pilecki ani inni Żołnierze Wyklęci
To im należy się hołd na ekranach polskich kin przede wszystkim!

ocenił(a) film na 9
ElRio

No tak... Zamordowani w Smoleńsku. Zdradzeni o świcie. Jedyny film jaki przychodzi mi na myśl kiedy o tym pomyślę to "Czy leci z nami pilot?". Jakiś czas temu bardzo wnikliwie analizowaliśmy przebieg katastrofy, rozmowy pilotów oraz wskazania i komunikaty TAWS. Nikt kto zna się na lotnictwie nawet będąc pijanym w sztok nie popełniłby tylu rażących błędów. Zginęli na własne życzenie. Jeśli powstanie film o katastrofie TU-154 to z pewnością ci się nie spodoba, chyba że scenariusz machnie macierewicz. Religa zrobił więcej dla Polski niż te dwa kartofle. Taka jest prawda.

ocenił(a) film na 10
ElRio

A umiesz wskazać w Polsce partię nie-socjalistyczną? ONR? Organizacji przestępczych nie bierzemy pod uwagę.

ocenił(a) film na 10
ElRio

Rotmistrz Pilecki akurat ma swój film. "Śmerz rtm Pileckiego". Chociaż to bardziej Teatr Telewizji, ale zawsze coś.

ocenił(a) film na 10
admater85

"Śmierć rtm Pileckiego". Ale fakt. Film o jego działaniach, dobrowolnym zgłoszeniu się do Oświęcimia i brawurowej ucieczce chętnie bym obejrzał.

ocenił(a) film na 9
ElRio

A kim Ty jestes szmaciarzu aby prof Relige oceniac? Bo napisales kilka zarzyganych linijek na filmwebie? Wara cwoku internetowy od ludzi ktorzy w przeciwienstwie do Ciebie cos osiagneli. Ciebie z duzej litery nie jako wyraz szacunku ale przyzwyczajenia

ocenił(a) film na 1
sobanek

Wycmokaj mi pompkę liżypało! Akurat tyle mi możesz. :)
A kim ja jestem? Ano - przeciwnikiem kolaboracji z komunistami.
W czasie gdy Religa siękomuchom podlizywał, ja waliłem w ZOMO-wskie ryje cegłówkami na zadymach.
Może twój ryj też zapoznał się z moją cegłówką? :)