PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4292}

Bohater ostatniej akcji

Last Action Hero
1993
6,5 31 tys. ocen
6,5 10 1 30861
6,2 20 krytyków
Bohater ostatniej akcji
powrót do forum filmu Bohater ostatniej akcji

Najlepsza filmowa parodia od czasów "Młodego Frankensteina", jednocześnie lepszy hołd złożony akcyjniakom lat osiemdziesiątych, niż "Niezniszczalni". Może nie najlepsza rola Arniego, ale z pewnością świadcząca o jego dużym dystansie do siebie i swojej kariery, potrafiącego kpić ze swoich ról, image'u, nazwiska i pochodzenia (scena w fikcyjnej wypożyczalni: "Gdzie znajdę filmy ze Schwarzeneggerem?" "Kino zagraniczne z tyłu wypożyczalni"; inna scena - na dźwięk nazwiska "Schwarzenegger", postać przez niego grana odpowiada "Na zdrowie!", nie wspominając o scenach między Arnie'm i jego żoną). Konwencją bawi się zresztą cała ekipa - F. Murray Abraham kpi ze swojej sławy "zabójcy Mozarta", sam reżyser - ze schematów swoich poprzednich dokonań. Generalnie - może nie uczta, ale na pewno wyśmienity deser dla każdego kinofila, zwłaszcza tego z doby VHS-ów - oglądany po latach - uwodzi sentymentem i bawi autoironią twórców.

ocenił(a) film na 9
Tornado_Bialy

Sam bym tego lepiej nie ujął. Pamiętam jak oglądałem go za czasów ery VHS-ów, był i jest do tej pory dla mnie jednym z najlepszych "akcyjniakow" ukazanych w krzywym zwierciadle. Bije na łeb pomysłowością i realizacją o wiele lat młodszych "Niezniszczalnych".

ocenił(a) film na 6
Tornado_Bialy

I Stallone na półce... niby stary pomysł, ale uśmiałam się jak smarkula :)

ocenił(a) film na 8
Tornado_Bialy

A jeszcze lepiej się to oglądało w kinie:-)