Odtwórz Cały ten cukier Zwiastun nr 1 (polski) 2:08
Film

That Sugar Film

2014 1 godz. 30 min.
7,2 7 298
ocen
7,2 10 7298
6 026
chce zobaczyć
5,5 8
ocen krytyków
{"rate":5.5,"count":8}
{"id":"736824","linkUrl":"/film/Ca%C5%82y+ten+cukier-2014-736824","alt":"Cały ten cukier","imgUrl":"https://fwcdn.pl/fpo/68/24/736824/7725992.2.jpg"}
Dokument opowiadający o oddziaływaniu cukru na ludzki organizm. Więcej Mniej
Cały ten cukier zobacz gdzie obejrzeć online
NOWOŚĆ

Zobacz Cały ten cukier zwiastun

reżyseria

scenariusz

gatunek

produkcja

premiera

AFI / AACTA (od 2012 roku)
Film dostał nagrodę AFI / AACTA (od 2012 roku)
Sprawdź wszystkie nagrody
AFI / AACTA (od 2012 roku) Najlepszy film dokumentalny w roku 2015 dla Damon Gameau, Nick Batzias
{"userId":"1985708","thumbnail":"https://fwcdn.pl/fph/68/24/736824/617655_2.2.jpg","title":"Dziękujemy za słodzenie","link":"/reviews/recenzja-filmu-Ca%C5%82y+ten+cukier-18452","more":"Przeczytaj recenzję Filmwebu"}
Dziękujemy za słodzenie
Gameau niby stara się niuansować: podkreśla, że cukier nie jest złem wcielonym. Ale jego próby nakreślenia... ... czytaj więcej
{"linkA":"/zostanwdomu?ref=promo_stayAtHomeA","linkB":"/zostanwdomu?ref=promo_stayAtHomeB"}
Cały ten cukier
Cały ten cukier (2014) Zwiastun nr 1 (polski) 2:08
Cały ten cukier
Cały ten cukier (2014) Fragment nr 1 (polski) 0:29
Cukier jest najczęściej spożywaną substancją.  Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? "Cały ten cukier" to film, który właśnie o tym mówi. Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane jako "zdrowe", a jednak zawierało ono duże ilości cukru. Film jest jednocześnie zabawny i pouczający, mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdziecie niebezpieczne produkty.  "Cały ten cukier" zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu, a także wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, żeby je zmienić. Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. "zdrowym" jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe. Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli. 2016-01-26 12:54:31.0 PT2M8S https://fwcdn.pl/webv/82/06/38206/thumbnail.38206.4.jpg https://fwcdn.pl/video/f/24/736824/caly_ten_cukier__premiera_18_marca___youtube__720p_.vp9.720p.webm

Cukier jest najczęściej spożywaną substancją.  Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? "Cały ten cukier" to film, który właśnie o tym mówi. Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. ReżyserCukier jest najczęściej spożywaną substancją.  Jak to się stało, że zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? "Cały ten cukier" to film, który właśnie o tym mówi. Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane jako "zdrowe", a jednak zawierało ono duże ilości cukru. Film jest jednocześnie zabawny i pouczający, mówi o problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w supermarketach znajdziecie niebezpieczne produkty.  "Cały ten cukier" zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu, a także wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, żeby je zmienić. Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. "zdrowym" jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe. Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.

dystrybucja
Spectator
data produkcji
2014
tytuł oryg.
That Sugar Film
inne tytuły
Cały ten cukier Polska
Więcej...
Od najlepszych
  • Od najnowszych
  • Od najlepszych