PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=815907}
5,2 15 tys. ocen
5,2 10 1 14553
6,0 47 krytyków
Candyman
powrót do forum filmu Candyman

To jest jego trzeci film i w każdym główne role grają czarni, a wszyscy biali giną (tak było w dwóch pierwszych i Candyman chyba nie będzie stanowił wyjątku). Ja wiem, że jest czarny, ale bez przesady.

ocenił(a) film na 6
BruceD

to nie jest film jordana peele'a. reżyseruje nia dacosta.

13Gniewny

Spójrz na obsadę. Sami czarni. Zresztą widać to także po trailerze.

ocenił(a) film na 6
BruceD

no i spoko. candyman od zawsze był filmem o rasizmie w którym większość ról grali czarnoskórzy, nie widzę czemu przy 4 filmie w serii miało być inaczej - i czemu kolor skóry postaci ma stanowić problem w oglądaniu filmu. no ale masz prawo sam decydować co oglądasz a nie, więc to nie moja sprawa. ja tylko mówię, że jordan peele nie jest reżyserem tego filmu.

13Gniewny

Może i nie jest reżyserem, ale swój udział ma. A on w głównych rolach obsadza samych czarnych. Aż się niedobrze robi.

ocenił(a) film na 6
BruceD

A Scorsese obsadza w głównych rolach samych białych, i co też Ci się niedobrze robi przez brak różnorodności rasowej? Zapewne nie, bo jak zwykle górę biorą podwójne standardy.

Jak już 13Gniewny napisał - Candyman od zawsze był filmem, gdzie w większości grali czarnoskórzy i wszystko obracało się wokół rasizmu. Więc może ogarnij swoją białą dupę (tak ja też taką mam) i wyjdź z zaściankowości swojego umysłu :) Reżyser kręci filmy z taką, a nie inną obsadą bo najbliżej mu do tej kultury, tak samo jak np Spike'owi Lee. Deal with it.

prowned

Czyli u nich wygląda to tak: czarni dobrzy, biali źli i muszą umrzeć.

ocenił(a) film na 7
prowned

Scorsese to obsadza głównie Włochów - to dopiero dyskryminacja.

BruceD

No mi też się niedobrze robi jak czytam takie idiotyczne, rasistowskie komentarze jak Twój :)

Radek_Traczyk

Owszem, może i jestem rasistą, ale w tym czarnym nie dorównuję. Oni rasizm wznieśli na nieosiągalny poziom. I teraz dają temu wszędzie upust.

BruceD

Oj jestem zdania że ich nawet przewyższasz. Oni byli ofiarami i nierzadko nadal są, to przecież mogą odwrócić rolę choćby w filmach, nie? Niestety polaczki za dużo czasu spędzają na klękaniu przed księdzem i nie rozumieją takich rzeczy. :)

Radek_Traczyk

Może kiedyś byli ofiarami, ale teraz to ofiarami są praktycznie wszyscy biali. Jak murzyn coś powie źle o białym to nie ma problemu, jak to samo powie biały to nagle jest rasistą. W mniemaniu czarnych i większości świata rasizm dotyka tylko czarnych. A to co się dzieje po śmierci ćpuna i kryminalisty to przechodzi ludzkie pojęcie.

BruceD

Policja w USA jak ma dwóch podejrzanych czarnego i białego to jak myślisz do którego najpierw zapuka?

Radek_Traczyk

Oczywiście do białego, żeby nie być posądzanymi o rasizm.

BruceD

Przed kamerą może i tak, ale w rzeczywistości gdy nikt nie widzi to oczywiście zajrzą do czarnego.

ocenił(a) film na 1
Radek_Traczyk

Fakt lepiej klękać przed murzynem. Ja klękam przed Bogiem. Przed murzynami nie będę.

cyfernamis

No to sobie klękaj przed swoim bogiem.

ocenił(a) film na 7
cyfernamis

A ktoś ci karze klękać przed kimś? Chłopie ty może idź z tym swoim problemem do psychiatry...

ocenił(a) film na 1
Iwona_Klich

A ty raczej wróć do podstawówki. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

O chyba ksiądz się zdenerwował. :)

ocenił(a) film na 4
BruceD

Pięknie się zaorałeś

Bliffay

Tylko wyraziłem swoją opinię. Dopóki BLM nie zaczął działać murzyni byli mi obojętni. I podejrzewam, że nie tylko ja tak mam. Teraz wszędzie się doszukują rasizmu, nawet we fryzurze.

ocenił(a) film na 7
BruceD

BLM działa od 2012 - jakoś tak. Do tego - w USA i jest to konkretna organizacja, jedna z wielu.
Przed 2012 nie wiedziałeś że istnieją czarnoskórzy? Co ty masz 9 lat? :S

ocenił(a) film na 7
BruceD

W sensie jesteś rasistą i twierdzisz że to okej bo inni są rasistami bardziej? A wiesz że największymi rasistami to generalnie są Japończycy? :D