PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=396242}

Che - Rewolucja

Che: Part One
2008
5,9 5,4 tys. ocen
5,9 10 1 5401
4,8 5 krytyków
Che - Rewolucja
powrót do forum filmu Che - Rewolucja

Dobrze nakręcony, ciekawy ale strasznie zakłamujący historię. być może jest on zrobiony pod publiczkę czyli światową kulturę lewicowo laicką. Podobnego bohatera można przecież zrobić ze Stalina i Lenia ba nawet z Jaruzelskiego.
bo przecież kierowali się miłością jak niektórzy premierzy.

do diabła z takim zakłamanym nasieniem. każdym, kto w jakiejkolwiek formie promował socjalizm czy komunizm powinien zawisnąć na szubienicy. i czy tyczy to Jaruzelskiego, Urbana, Michnika, Che, Stalina, Lenina, Marska czy Engelsa nie powinno być dla nich litości. podobnie jak Żydzie nie mieli takiej dla nazistów.

zresztą, kto ma wiedzieć i rozumieć o czym mówi to wie, wystarczy spojrzeć na dzisiejszą Kubę i zobaczyć jak socjalizm wygląda w praktyce, gdy piękne hasła o 'miłości' i równości włożymy między bajki.

każdy postępowy rewolucjonista jedynego czego pragnie to władzy, dup i bogactwa, w dowolnej kolejności. a, że naiwnych idiotów nie brakuje, pokazała historia, nawet ta nasza polska....

xledz

Jaruzelski? Urban? Michnik? na szubienicę?
ktoś ma za przeproszeniem nasrane w głowie... i nie mówię o sobie ;)

gutek_187

Jaruzelskiemu i Urbanowi powinno się usunąć jądra za zakatowanie, połamanie a na końcu utopienie księdza Jerzego Popiełuszki.

co do Michnika, to podobnie jak Kuroń czy Geremek całe życie wspierał socjalizm. wystarczy otworzyć Wybiórczą, żeby uwierzyć, że ideały Che są ciągle obecne 'naszych polskich' mediach....

zamiast więc się spierać ze mną, idź człowieku do Owsika i zbieraj pieniążki na szpitale, zamiast je reformować...i Che będzie dumy i 'ksiądz' Żydziński przyklaśnie :D

xledz

To co piszesz podpada już pod paragrafy. Jak masz niezbite dowody na udział Jaruzelskiego i Urbana w zamordowaniu Popiełuszki do zgłoś się do prokuratury. Jeśli nie, to przestań pieprzyć bzdury. Poza tym socjalizm stosowany nijak się miał do ideałów socjalizmu, nie rozumiem więc czemu kogoś o takich przekonaniach chcesz wieszać. To że kilku ludzi przeobraziło socjalizm w ustrój totalitarny nie znaczy że jest on zły. Poza tym mamy przykład, w którym "kolebka demokracji" atakuje inny kraj, bo "tam chyba jest broń biologiczna", której jednak nie ma. Następny przykład to "demokratyczne" odpieranie ataków Hamasu w Strefie Gazy, za cichym przyzwoleniem "kolebki demokracji". I co, demokratów też będziemy wieszać?

Maszin84

Socjalizm jest zły pod każdą postacią. Bo jak złodziejstwo może być dobre...?

Alex303

Jawny kapitalistyczny wyzysk, którego się nawet nie ukrywa, Tobie odpowiada?
Gdzie niby socjalizm zakładał jakiekolwiek złodziejstwo? Doczytaj, potem się wypowiadaj.

Maszin84

Mimo wszystko podczas stanue wojennego ludzie gineli, chociaz nikt nie udowodnil mu zabicia Popieluszki.

Nie mniej ejdnak jako komuch powinien wisiec.

SOcjalzim sa mw sobie jest zlodziejstwem.

Wyzysk jest naturalny

gutek_187

Oczywiście, że wyżej wymienieni powinni wisieć. Książki pisać dlaczego - a teraz mi się nie chcę! :-)

xledz

Ten portal ma za zadanie umożliwić jego użytkownikom dyskusje i dodawanie opinii na temat filmów, a ty silisz się na jakieś pseudopolityczne wywody, w dodatku na dość niskim poziomie. Na pierwszy rzut oka widać, że brakuje Ci argumentów. Proszę, nie obniżaj poziomu dyskusji, to nie jest portal dla wszystkich i o wszystkim

Kali_13

nie można nakręcić filmu o Che albo Leninie apolitycznego. Podobnie jak o Jaruzelskim czy Stalinie.

Ta tematyka wymusza poziom politycznej dyskusji, szczególnie jeśli film jest manifestacją w hołdzie jakiegoś socjalisty.

ocenił(a) film na 9
xledz

Przypominam, że scenariusz tego filmu powstał na bazie książki Che. To niby jaki ma być?

kojoneczka

Można nakręcić film o Hitlerze na bazie jego wspomnień, tylko pytanie po co?

ocenił(a) film na 7
xledz

O księdzu Popiełuszce też mogli by film nakręcić ale po co? Po co nakręcili film o papieżu? Po co o Bushu? Po co w ogóle kręcić filmy?!

xledz

"do diabła z takim zakłamanym nasieniem. każdym, kto w jakiejkolwiek formie promował socjalizm czy komunizm powinien zawisnąć na szubienicy. i czy tyczy to Jaruzelskiego, Urbana, Michnika, Che, Stalina, Lenina, Marska czy Engelsa nie powinno być dla nich litości. podobnie jak Żydzie nie mieli takiej dla nazistów."

powołujesz się na ks. Popiełuszkę (5. nie zabijaj) a sam wyrażasz zdanie że każdy czerwony na stryczek. Dziwne no ale ok.
Co do reszty. Zdajesz sobie sprawę że na film nakłada się nie tylko scenariusz ale również gra aktorska, zdjęcia, muzyka itd. więc nie za bardzo się na ocenić film tylko z jednego punktu widzenia.
A propos 'punktu widzenia' to od niego zależy o czym jest film i jak jest kręcony, z jaką myślą. Skoro film jest na podstawie książki popierającej Che i rewolucję to niech taki będzie film.

ocenił(a) film na 7
kudlaty666

No widzisz kudlaty, dla nas to jest oczywiste ale widać, że nie dla każdego...

FILioza

Pewnie ze oczywiste, ale widac ze autor watku to jakis zakompleksiony prawiczek. Niech sobie pogada w necie, tylko tyle moze malolat. ;)

Dorosnie, to mu i poglady dojrzeja. ;)

A na film z przyjemnoscia sie wybiore.

caribbean

a jak tam BonoVox? już wydoroślało dziecko? słyszałem niedawno, że na jakiejś łodzi paparazzi go złapali z jakimiś młodymi dupami...

...tak pewnie zrobił to w przerwie zadumy nad cierpieniem Trzeciego Świata...Che byłby niepocieszony...

skoro już nadajemy na tych samych falach, a uczęszczam do przedszkola, to chciałem zauważyć, że nasza Pani wychowawczyni często zwraca uwagę, że gdy komuś zaczyna brakować argumentów posługuje się epitetami. i tak jak w tej kliszy nazwijmy kogoś zakompleksionym prawiczkiem, gejem, lesbijką, pedałem, oszołomem, katolikiem albo gorącą dziewicą, niech się tłumaczy? mistrz śmieć-urban mawiał, że każdy się musi w czymś uświnić i myślę, że oberwanie od kogoś kawałkiem gówna w postaci bylejakiego epitetu idealnie wpisuje się w jego tok myślenia.

a co do merytoryki filmu, to zamiast spierać się o to czy Che to podły komunista lepiej spójrzmy dziś na tą wyspę szczęścia Chile. nie sposób nie zauważyć, że kraj ten dzięki wielu podobnym Che zamienił grypę na cholerę.

xledz

PS
nie sposób nie zauważyć, że Kuba dzięki wielu podobnym Che zamieniła grypę na cholerę.

kudlaty666

no dobrze, tylko, że moim zadaniem nie jest ocena czysto formalna danego filmu ale również jego zawartości merytorycznej. dlatego też filmy tylu 'Stalin-dobry ojciec', 'Stalin-dobry mąź' itp. nigdy nie zostałyby przeze mnie ocenione pozytywnie. nawet gdyby w roli stalina wystapił sam pitt albo de niro.

reasumując czystą utopię i podłą, chamską, bezczelną manipulację ludzie myślący, których jest jednak więcej w każdym społeczeństwie muszą innym wskazywać.

a argument 'powołujesz się na ks. Popiełuszkę (5. nie zabijaj)' wypowiadany przez gościa który ma w nicku '666' jest muszę przyznać dosyć zabawny ;D

xledz

Tak tylko że ja nie wierze to raz ALE
Dwa jestem przeciwnikiem kary śmierci i wszelkich wojen.
"a argument 'powołujesz się na ks. Popiełuszkę (5. nie zabijaj)' wypowiadany przez gościa który ma w nicku '666' jest muszę przyznać dosyć zabawny ;D"

A mnie śmieszy gościu co na Popiełuszkę się powołuje a nie bardzo wie chyba o czym on mówił, prawda ? poza tym ja Cie cytowałem, wiem że ciężko się przyznać do błędu:
"Jaruzelskiemu i Urbanowi powinno się usunąć jądra za zakatowanie, połamanie a na końcu utopienie księdza Jerzego Popiełuszki. " pytanie czym byś wtedy się różnił od komunistów, nazwą ustroju, polityczna wizją ?

Co do trzech 6 to dla mnie , podobnie jak pentagram znak który ma wiele znaczeń. Pewnie wiesz że swastyka nosiła pozytywne znaczenie ale zostało ono "zmienione/wypaczone" przez nazistów.
Poza tym jak wskazywałem wyżej jestem ATEISTĄ, a śmierć Popiełuszki to dla mnie śmierć nie księdza ale przede wszystkim człowieka dobrego.

kudlaty666

no a ja jestem ochrzczony, czasem uczęszczam do kościoła i jestem zdecydowanym zwolennikiem kary śmierci. nie bardzo rozumiem co chcesz mi powiedz twierdząc, że wykonanie kary śmierci na ww. zbrodniarzach będzie miało cokolwiek wspólnego z komunizmem? chcesz przez to może powiedzieć, że w USA obecnie panuje komunizm?

kara śmierci to prawo każdej ofiary do sprawiedliwości. poza tym łatwo jest przebaczać zbrodniarzom kiedy się nie zaznało od nich krzywdy. można wtedy wyzywał innych od oszołomów, rewanżystów albo walić innymi epitetami np. że ktoś jest zakompleksionym prawiczkiem.

weźmy dla przykładu jakiegoś pedofila gwałcącego dzieci. boskie stworzenia mają przesrane pozostałe życie a ja jako rodzic mam mu darować? wtedy Państwo oraz niezawisły Sąd w oparciu o akt oskarżenia wniesiony przez Prokuratora powinien mieć możliwość wykonania takiej kary.

PS
wyzywając kiszczaka czy jaruzelskiego nie mówię tylko o śmierci jednego człowieka: ks. Popiełuszko, ks. Suchowolec, ks. Niedzielak ... wymieniam księży ponieważ są to nazwiska najbardziej znane. jak mawia Bono 'so many, too many'

komunizm wymordował znacznie więcej ludzi niż faszyzm.

xledz

Dobra prawie ze wszystkim się zgadzam w tej kwestii prócz kary śmierci, bo gościu nie zasługuje nawet na śmierć jeśli był pedofilem. Jestem zwolennikiem raczej robót przymusowych. Niech przyda się społeczeństwu jak zrobił już coś takiego.
Mnie denerwuje grzebanie w historii bo raz prawdy na 100% się nie dowiemy (przez interesy) a sprawiedliwość przemknęła już dawno koło nosa. Bo czy gdyby mi zabili rodziców w czasie komuny to czy śmierć Jaruzelskiego coś zmienia, albo pójście do więzienia? Nie. Dla mnie może sobie żyć ile chce bo społeczeństwo już go oceniło. Podobnie z IPN i wszystkimi którzy współpracowali: albo otwieramy teczuszki albo je palimy bo utrzymywanie kolejnego aparatu do walki z politykami z opozycji (IPN) mi się nie widzi.
"komunizm wymordował znacznie więcej ludzi niż faszyzm." to fakt niezaprzeczalny,ale śmierć jednego dwóch czy trzech czy tysiąca komuchów (albo wiezienie) już nic nie zmieni.

Widzę ze lubisz walkę z tym ustrojem bo oceniłeś "4 pancernych" bardzo niesprawiedliwie bo to trochę lepszy serial niż dzieło"niż Gulczas a jak myślisz" :D
Co do USA to przyznaj ze demokracja tam niby jest:< bo aparat kontroli obywateli trochę za bardzo działa po WTC
najwięcej ludzi wybiły religie...

kudlaty666

"nie powinno być dla nich litości. podobnie jak Żydzi nie mieli takiej dla nazistów."

Chyba raczej odwrotnie, prawda?

ocenił(a) film na 7
xledz

Oj chłopcze, wykrzykujesz tutaj swoje argumenty aż uszy bolą! I, co z tego?
Nie liczy sie sama wiedza, ważny jest też szacunek do drugiego człowieka,a z tym masz chyba problem.... Nazywając kobiety dupami, zniżę się do twojego poziomu i stwierdzę,że sam jesteś DUPA. Z całym szacunkiem do reszty prawdziwych mężczyzn.

atoli7

jakby to ujął prawdziwy wojujący socjalista miller: jego samego poznać po tym jak skończył. co do pokrzykiwania to jestem od tego daleki. spokojnie tłumaczę dlaczego popierania filmów promujących stalina uważam za głupotę.

nie mój problem, że ktoś tego nie rozumie, może mówię za szybko albo nie wyraźnie? tępić stalinolubnych oto jest wyzwanie.

xledz

Po 1 nie lubie filmweba i jego dyskusji. Wypowiadaja tu sie ludzie ktorzy za duzo o sobie mysla, nie majac za wiele w glowie.
Chcialbym zauwazyc ze kuba nie jest krajem czysto komunistycznym po zmianach roku 83 ostatnim krajem czysto komunistycznym pozostaje korea pn.
Widze ze xledz nie masz zadnego pojecia o socjalizmie i sprawach politycznych krajow przez nich obejmowanych i wspierasz amerykanska propagande. Chcial bym zauwazyc ze w tej chwili przez ten kraj mamy najwiekszy krzyzys od 60 i jak zaczniesz zebrzec przed swoim sklepem zrouzmiesz. Wiecej nie powiem, tylko przesle wiadomosc dla wiekszosci uzytkownikow tego portalu czytajcie wiecej.

celebranta

no tak gdyby panował socjalizm to kryzysu by nie było z prostej przyczyny kryzys mielibyśmy wtedy dzień w dzień :D

co do formy dyskusji to wogóle skandalem jest, że różni ludzie mają różne poglądy, przecież to niegodziwe. powinno być jak w socjalizmie, że wszyscy mają tą samą opinie. wtedy wszyscy są zgodni, świat jest prosty jak cep w CCCP. proponuje zatem wprowadzić gwarantowaną jednomyślność, wersje 'prawdy' określać będziesz ty.

prawdy bądź gównoprawdy.

xledz

W sumie to szkoda słów po przeczytaniu komentarzy pseudo chrześcijanina Xledz'ia. Po pierwsze przykazanie nr 5. nie segreguje ludzi odnosi się do wszystkich (nie wiem jak Ty ale ja w nim nie widziałem podpunktu mówiącego o tym że są odstępstwa, ze względu na to, iż ktoś dopuścił się choćby najbardziej skrajnego czynu). Więc albo jesteś tym za kogo się podajesz albo masz problem z określeniem samego siebie - ale nie mnie już to ani oceniać, ani naprawiać.
Po drugie jeśli oceniasz film nakręcony na podstawie książki i zaczynasz mieszać ideologię autora z błotem to spoko, tylko weź pod uwagę to, że każdy ma inny punkt widzenia i inaczej byś śpiewał żyjąc w tym czasie i miejscu co Che. Oceniasz go pewnie po tym co sam usłyszałeś albo zobaczyłeś na ulicy (jedna czy milion koszulek z Che na tle pięcioramiennej gwiazdy, czasem w towarzystwie Mao lub Lenina), ale może poczytaj trochę biografii, dowiedz się więcej o człowieku którego mieszasz z błotem. Wiesz co nim kierowało? Jakim był człowiekiem? Posłuchaj ludzi, którzy walczyli u jego boku i dopiero zacznij oceniać! Nie mówię tu, że zmienisz o nim zdanie, ale te wyświechtane propagandowe hasła wrzucające Che do jednego wora ze Stalinem, czy Hitlerem - to jest jakieś wielkie nieporozumienie. Po pierwsze nie słyszałem by Guevara miał na celu rządzić całym światem! Po drugie wybacz ale daleko mu do nazywania go zbrodniarzem. Chyba, że walka o wolność to zbrodnia? No i na koniec, drogi Che i Castro rozminęły się dosyć szybko, ten pierwszy miał zupełnie inne ideały nie interesowała go władza... No ale tego nie ma napisane na koszulkach, a książki i dokumenty to zbyt dużo zachodu, poza tym wiedza boli,co?

użytkownik usunięty
sabeot_2

Gdybyś miał pojęcie o czym piszesz to wiedziałbys, ze w hebrajskim oryginale użyte zostało słowo "rasah" oznaczajace nie popełniaj mordestw, natomiast karę śmierci oznacza słowo "hemit". Poza tym wystarczy sięgnąć do KKK, żeby sie dowiedziec, że KK nie wyklucza stosowania kary śmierci, a tym bardziej nie ma zakazu dla wyznawców KK dla jej popierania.

Na przyszłość troche więcej pokory.

Idąc tym tropem to i w polskim mamy osobne określenia "nie zabijaj" i "kara śmierci" - jednak co z tego? Chyba chodzi raczej o czyn który koniec końców prowadzi do uśmiercenia drugiego człowieka.

użytkownik usunięty
sabeot_2

No i kosciol nie wyklucza uzycia czynu ktory prowadzi do usmiercenia czlowieka poprzez zastosowanie KŚ. Czy to tak trudno zrozumiec?

A co do naszego polskiego tłumaczenia "nie zabijaj" to jest ono bardzo nieprecyzyjne i oprócz możliwosci zabicia mordercy wyklucza równie dobrze np. zabijanie zwierzat.

Nie chce tu być w żaden sposób inkwizytorem czy kolesiem z krzyżem na białej szacie, bo nie o to mi chodzi. Nie wiem jaki kościół? Może troszkę encyklik JP II poczytaj bo chyba strasznie mylisz pojęcia. Nie wykluczam jednak, że mogę się mylić ale w takim razie pokaż rozdział obecnie obowiązującego Katechizmu Kościoła Katolickiego (rzymsko-katolickiego, żeby nie było niedomówień).

A tak masz rację bo dekalog był stworzony w kontekście każdego zwierzęcia na Ziemi, nawet przepiórek które Jahwe zesłał Izraelitom w czasie wędrówki do ziemi obiecanej.

Chyba jednak nie tu czegoś nie rozumiem - ale jak powiedziałem nie jestem wyrocznią i mogę nie mieć racji.

Pozdrawiam

P.S. No i wyszła z tego dyskusja religijno-etyczna ;] Od Cheg do katolicyzmu ;)

sabeot_2

KKK: część trzecia, dział drugi, artykuł 5 podpunkt I, czyli paragrafy 2263-2267. Powstrzymam się od komentarza na temat Twojej wiedzy odnośnie podstawowych nauk KK, która to niewątpliwie skłoniła Cię do udzielenia się w tej dyskusji.

snw_con

No spoko, widzę, że trochę zajęło Ci dotarcie do źródeł, ale masz rację. Jednak tylko jeden paragraf się odnosi w zasadzie do kary śmierci (2267). Szczególnie ostatnie zdanie tego paragrafu: "Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale"."
Pozostałe paragrafy wymienione przez Ciebie mówią o samoobronie.

P.S.
Nigdy nie mówiłem że znam cały KKK, dlatego prosiłem o podanie konkretnego paragrafu i źródła.

Pozdrawiam

tego nie znałem, doskonałe, dziękuje przyda mi się w przyszłości w dyskusjach z motłochem wojującym religią.

sabeot_2

dla mnie che i jego pobratymcy to banda barbarzyńców, rubasznych ludzików, którzy dorabiają kilogramy ideologi to swoich kretyńskich poglądów.

zaś co do zgłębiania jego legendy, to nie wiem czy obiektywnie jest się kierować dziełami jego przyjaciół.

symbol pop kultury? buntu? a może zwyczajny rubaszny ludzik?

xledz

to się żeś koleś nagadał. a o walorach filmu dwa słowa... nie ten portal kolego

siemo_p

he ;) zauważyliście pewną ciekawostkę w wypowiedziach xledz??? ;)

"jak żydzi dla nazistów" i "wyspa Chile" :D coś mi się zdaje że to dopiero 1 faza patrioty ;) nabiera doświadczenia ;)

tak na marginesie gadajcie o filmie, a morały w klimacie postrzegania świata na najniższych instynktach " Polski katolickiej " lub zatwardziałego socjalizmu zostawcie dla siebie ;)

Vincent88LC_A

A gdzie napisał "wyspa Chile", bo nie widzę nigdzie. Chyba Ci się coś pomyliło. A poza tym do Chile należy parę wysp! :-)

xledz

Po czesci popieram,nawet jesli to na podstawie ksiazki, to ludzie po obejzeniu tego filmu mozliwe ,ze beda odbierac ten film jako prawde historyczna(np. dzieciak obejzy film a pozniej przyszpanuje tym na lekcji historii ;]- tyle ,ze tam przynajmniej to skoryguja). CO do panow mowiacych o KK i karze smierci- sam sie zdziwilem ,mialem o tym na etyce- nawet JP II niewykluczal stosowania kary smierci-tylko wtedy gdy nie ma innych mozliwosci obrony przed zbrodniarzami