PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=117981}

Che. Boliwia

Che: Part Two
2008
5,9 3,4 tys. ocen
5,9 10 1 3384
6,0 3 krytyków
Che. Boliwia
powrót do forum filmu Che. Boliwia

http://www.youtube.com/watch?v=LwMpoDcfE_o&playnext_from=TL&videos=B21qtX-Txlg

ocenił(a) film na 4
Mumin87

Dobry filmik.. niech dzieciaki wiedzą kogo noszą na koszulkach i jak wielu "pożytecznych idiotów" z pierwszych stron gazet robi to samo... Pytanie tylko - czy to brak wiedzy, ignorancja, czy też rzeczywiste poglądy?

Kazikowy

amerykańska propaganda

ocenił(a) film na 1
mariouszek

Sugeruje bardziej merytoryczny komentarz. Co konkretnie się koledze nie podoba w tym filmiku? I w jaki sposób kolega może dowieść, że przytoczone tutaj fakty, w gruncie rzeczy, nie są faktami?

Mumin87

nie chodzi o fakty, bo nie wiem jakie są fakty, ale w jaki sposób zostają one podane

ocenił(a) film na 8
Mumin87

Nie trzeba się rozwodzić nad faktami za i przeciw. Wystarczy jeden, jedyny argument. Che porzucił wszystko co miał, piękną narzeczoną w Buenos Aires, dom rodzinny, ojczyznę, zawód, który gwarantował mu wysoką pozycję i ogólny szacunek, a także ryzykował własne życie tylko po to aby tysiące kilometrów od własnego domu cierpiąc biedę, głód i niedostatek w górzystej dżungli swoją skromną osobą wspierać wysiłki obcych mu, narodowo i klasowo ludzi, którzy walczyli z krwawą, bezwzględną dyktaturą o godność i lepsze jutro.
Większość ludzi olałaby sprawę ciepłym moczem, zostawiłaby problem biedy i głodu biednym i głodnym a sama w czystym białym kitlu leczyłaby ludzi w stolicy zamożnej Argentyny, tak jak mógł to zrobić Guevara.

ullmayer

Bo to byl homo sovieticus

ocenił(a) film na 4
mariouszek

Filmik jest tendencyjny, to prawda, zwlaszcza ten motyw z rasizmem, ale poza tym niestety opiera sie na faktach historycznych. Che nadzorowal egzekucje kilkuset wiezniow, byl za cenzura, na przyklad chcial zakazac muzyki rockowej i jazzu, narzucal innym swoj swiatopoglad, a ci, ktorzy sie z nim nie zgadzali, czesto placili za posiadanie wlasnych pogladow najwyzsza cene. No i te nieszczesne dzienniki Che. Wylania sie z nich obraz czlowieka w zaden sposob nie przypominajacego wyidealizowana postac ze wspolczesnej popkultury. Okrutny, bezwzgledny, bezlitosny, bezkompromisowy czlowiek.
Wszystko jest kwestia wiedzy.

ocenił(a) film na 10
per333

Jesteś tylko efektem Amerykańskiej propagandy

ocenił(a) film na 4
Alpacinomilanisti

Dzienniki, ktore pisal Che sa efektem amerykanskiej propagandy?

per333

Na filmiku nie ma nic o listach do jego Ojca w których pisał jak bardzo lubi zabijać i jak zabijał małe dzieci strzelając im w szyję.

mariouszek

Tak samo jak holokaust to polsko-żydowska propaganda co?

Ottiss14

polsko? nie, ale żydowska jak najbardziej:)

mariouszek

Jak mam to rozumieć? Holokaust miał miejsce ,najpierw na Polakach potem na żydach (piszę z małej bo żydzi to wyznawcy judaizmu,a nie żaden naród). Owszem ,liczby żydowskich ofiar ustalali sami żydzi i są one równie wiarygodne jak "obliczenia" Grossa o Jedwabnem chociażby ,ale holokaust to fakt ,a nie propaganda.Ja TO mam na myśli ,a Ty?

Ottiss14

ja nie rozumiem co mają z tym wspólnego Polacy

mariouszek

Z czym? Kwestionujesz mordowanie Polaków w obozach?

Kazikowy

Kieruje nimi moda, a nie ideologia. Tepe strzały wszystkie w rzędzie noszą koszulki z " I love NY" a znaja to wielgachne miasto tylko z filmów karate. Wleeeeee

Kazikowy

Dzieciaki powiedzą, że zmontowane, zmanipulowane etc. By zrozumieć trzeba mieć wiedzę szerszą niż to co oferuje TVN, GW etc. Gdyby porównać wiedzę i inteligencję polskiego nastolatka z lat 30tych a obecnie, to człowieka wzięłoby na płacz.

użytkownik usunięty
Mumin87

Wszystko to CHEEEE