PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=340899}

Conan Barbarzyńca 3D

Conan the Barbarian
2011
5,4 41 tys. ocen
5,4 10 1 40647
4,6 20 krytyków
Conan Barbarzyńca 3D
powrót do forum filmu Conan Barbarzyńca 3D

Długo odkładałem seans najnowszej adaptacji prozy Roberta E. Howarda, ktorym jako dzieciak zaczytywałem się po uszy. No ale skoro jest obecnie dostępna na Canal + to już sobie nie odmówiłem. Kiedy ostatnie napisy zniknęły z ekranu byłem w pełni usatysfakcjonowany i bardzo mile zaskoczony. Obawiałem się, że tym razem tworcy nie stana na wysokosci zadania i musze przyznac , ze wywiazali sie z swojego zadania znakomicie. Kompletnie nie rozumiem szeregu bardzo negatywnych opinii o tym filmie. Milosnicy festiwalu w Sundance czy kina moralnego niepokoju nie maja tu oczywiscie czego szukac. Takze fani emerytowanego gubernatora Kalifornii nie powinni przesadzac w doszukiwaniu sie analogii z "hawajskim" miesniakiem i jego miazdzacej krytyce. Jak dla mnie Momoa zrobil to co mial zrobic - pokazal Conana takim jakim widzi go wielu fanow Howarda. Na plus dla niego moge zaliczyc swietne sceny walk (widac ze rola Khala w Game of Thrones nie poszla na marne), absolutnie genialne pozy jakie zajmuje w pauzach pomiedzy kolejnym cieciami cimmeryjskiego miecza. Jest kwestią oczywistą, że jego rola to nie występ na kształt Ala Pacino w Zapachu kobiety, ale czy tego ktokolwiek oczekiwał ? Czy gra aktorska Arniego w adaptacjach z lat 80-tych naprawde kogos powalila na kolana ? Dla mnie Momoa jest po prostu Arnoldem naszych czasów i nie spisał się gorzej od swojego poprzednika. Urzekła mnie genialna scenografia, kostiumy, fryzury, maikjaże (trybale na twarzach rewelacyjne) i świetnie dopasowana muzyka. WIdać, że twórcy spędzili sporo czasu na podgladaniu dzieł Petera Jacksona i z powodzeniem kopiują mistrza. Efekty specjalne są właściwie wyważone i jednocześnie na wysokim poziomie.Jedyne czego zaluje to fakt, że roli ojca Conana nie powierzono Mickiemu Rourke - patrząc na rolę Hyperiona w Immortals mam wrażenie, że byłby lepszy od Hellboya Perlmana (którego prywatnie bardzo lubię). Ogólnie rzecz biorąc z czystym sumieniem i wbrew tabunom krytyków polecam Conana każdemu miłośnikowi fantasy.
PS Ogladalem wersje 2D wiec nie zabieram glosu w kwestii wersji trojwymiarowej.

MC24

Musisz przyznać ,ze motywacja do dzialan jaka jest chec przezycia jest dużo bardziej logiczna i ludzka niż zemsta. Zemsta i to taka bez większego konkretnego celu ,taka niekonczaca sie ,to domena psychopatów którzy nie zachowują sie ,nie myślą i nie czuja jak ludzie zdrowi. A co do wyglądu to moja siostra uważa ,ze "Mamoa jest paskudny" ,a Arnie mlodziutki wtedy ,ze byl "calkiem seksowny".

ocenił(a) film na 8
Ottiss14

:) motywacja jak motywacja, moim zdaniem każda jest dobra jeżeli prowadzi do dobrych czynów. A z kolei moja dziewczyna uważa całkowicie odwrotnie :)

ocenił(a) film na 7
Batman_7

nie powiedziałbym że mistrzowska.
6/10
sam aktor nie wzbudza respektu. bardziej pasuje na księcia persji niż na conana.
arnie to jednak arnie był - nie zastąpiony :)

aha, najgorsze co w tym filmie - zbyt okrutny. krew lała się co chwila. psuło to film po brzegi.
baaaa, najgorsze w tym jak się lała. zje.banie.
najgorszy banał, jak robnięto głową mnicha o posadzkę. krew chlasła jakby mu łeb eksplodował. d e b i l n e.
inny przykład, walnięcie młotem w klatę a krew żygała w górę na boki. parodia...

nowy conan a ciągle brakuje pewnej postaci. WRAARL'a . myślałem że może teraz się pojawi. no niestety.

błąd w filmie. zauważcie jak młody conan grubasowi odcina nos. niby przy samej nasadzie twarzy. w takim przypadku miecz poranił by czoło, policzki, brodę, wąsy. tym bardziej że miecz conana był owalnie kuty.
w normalnym przypadku odciąłby mu tylko czubek nosa a nie cały.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
ZlyBurek

ZlyBurek uczy się pisać jak człowiek... Trochę mu się łapy ślizgają po klawiaturze, stąd taka pisownia. Konstrukcja "temu co sie podoba jest niedorozwiniety" świadczy zaś o tym, że albo pisze o sobie (rzeczywiście jest niedorozwiniĘty) albo z niego NierasowyBurek.

ocenił(a) film na 10
ZlyBurek

Poszczekaj sobie gnojku. Spotkalbys mnie w realu to bys cienko skamlal. W necie mozesz byc bohaterem

ocenił(a) film na 7
Batman_7

Zgadzam się, film bardzo udany i dobrze oddaje klimat opowiadań, ciekawsza fabuła, sceny walki, oczywiście mam sentyment do wersji z Arnoldem, mimo pewnego kiczu kiepskiej gry aktorskiej gdzie w sumie cały film spaja genialna muzyka. Nowy Conan jest o wiele lepszy mimo iz nie porusza w nas sentymentalnych strun. To tak jak z grą planszową z lat 80 Magia i Miecz jej dzisiejsza "druga młodość" w nowej odsłonie głównie wynika z sentymentu za "wspomnieniami z dzieciństwa" mimo iż gra jest mało grywalna i w sumie kiepska. Podobnie z tym filmem starego Conana oglądamy nieco przez filtry emocji i wspomnień.

Batman_7

I ten i klasyczny Conan to przeciętne filmy. W tym starszym nuda i prowizorka, a w tym przesada z efektami i także nuda w pewnych momentach - bez sensu.