Conan Barbarzyńca

Conan the Barbarian
1982
6,7 44 tys. ocen
6,7 10 1 43742
6,8 18 krytyków
Conan Barbarzyńca
powrót do forum filmu Conan Barbarzyńca

Czyli mało mowi a duzo robi , czyli walczy i pokazuje swoje wysportowane ciało. Jeżeli chodzi o sam film to po prostu trzeba lubic ten gatunek filmowy, gdyż trudno tu znaleźć coś dla fanów "Stowarzyszenia umarłych poetów" czy choćby "Misia" , to specyficzny rodzaj kinematografi majacy swoja zagorzała grupe wielbicieli do której ja osobiscie sie nie zaliczam. Wiec jezeli ktos ma cos lepszego do roboty to niech sobie ten film odpusci.

PINOKIO

Tobie sie chyba coś w głowe stało... Przecież to klasyk jest...

O_R_M_O_cat

i co z tego że klasyka, filmy z Chaplinem to tez klasyka a za nimi nie przepadam, to nie jest zaden argument , ten film po prostu nie ma przeblysków geniuszu , jest to zwykle filmidlo dla osob lubiacych ten gatunek czyli duzo walki , przemocy , przygody i fantazy.

ocenił(a) film na 10
PINOKIO

No właśnie ....duzo walki , brutalności , przygody , fantasy itd...... a powiedz mi , czego sie spodziewałeś w filmie FANTASY własnie ? ....bo z pewnością nie grupki poetów , o umarlych nie wspominając . Cos co nazwnane jest klasykiem gatunku nie podlega opiniom "film tylko dla fanów", jeżeli mielibysmy tak podchodzić do tych spraw, to wyjdzie na to , ze jedynymi filmami dla "wszystkich" będą kreskówki . Conan jest , byl i będzie klasykiem fantasy , swietną adaptacją ksiązki i niezapomnianą kreacją Arniego , któremu otworzylo to drogie do kariery i mżonek o np gubernatorstwie.......wiec czego tutaj szukałeś skoro nie lubisz fantasy ?

dragodmw

A ja nie jestem ani fanem fantasy, a nawet więcej bo nie wytrzymuje przed telewizorem filmów Harry Poter czy Władca Pierścieni, ale za to Conan to co innego, film ma ten klimat, oczywiście nie jestem obiektywny bo Conana oglądałem jako mały dziaciak wiele razy i byłem w tamtym czasie wielkim fanem Arniego, ale po tylu latach film nadal mnie wciąga i wczoraj to normalnie musiałem go zobaczć.

GIT

jeszcze raz powtazam ze trzeba lubic ten gatunek filmowy, mi ten film sie podobal jak mialem 10 lat, teraz moj gust sie zmienił i wole filmy bardziej ambitne, a jezeli chodzi o klasyke to ja juz bym dodał tu Władce pierscieni a o tym filmie zapomnial

ocenił(a) film na 10
PINOKIO

Władca Pierscieni klasyką ? ...troche przegiołeś ...na to miano jeszcze długo nie zasłuzy ...próba czasu wykarze ..jak na razie ...Conan Barbarzyńca nosi miano , .bez mała ...Best Fantasy Film Ever ......Koniec .

PINOKIO

A ja jeszcze raz piszę ża wcale NIE "trzeba lubic ten gatunek filmowy" bo ja go nie lubie, a nawet więcej nie znoszę, mój gust też się zmienił od czasów dzieciństwa(to chyba jasne), na wiele filmów które kiedyś uwielbiałem teraz nie mogę po prostu patrzeć ale nie na Conana, a to że Ty byś dodał Władce pierścieni do klasyki a nie Conana i o Conanie byś "zapomnial" to znaczy że nie masz pojęcia co to znaczy "klasyk" i na szczęście nie Ty decydujesz co nim jest, popatrz sobie na rok w którym wyszedł, spróbuj sobie wyobrazić jakie wdety musiał robić wrarzenie, a o "Władcy pierścieni" "zapomij".

GIT

władca pierscieni bedzie pamietany przez wiele lat a ten film o ktorym mowimy ze to klasyka to jaki nosi tytuł?

PINOKIO

To wlasnie filmy "nie dla kazdego" staja sie klasykami gatunku - zostaja kultowymi produkcjami uwielbianymi przez fanow. "Conan" nalezy do takich filmow i bardzo dobrze. Dzieki temu przez jednych uwielbiany przez innych wyzywany od gniotow pozostaje w pamieci i nie daje o sobie zapomniec. A taki wladca? za kilka lat powstana filmy o niebo lepsze od niego i o ile film zapieral dech w piersiach samym rozmachem to niedlugo bedzie to norma a "cudowny wladca" (dzieki ktoremu nie potrafie juz przeczytac po raz kolejny ksiazki) po remaku zostanie zapomniany (bo za jakis czas jak efekty pojda do przodu ktos na pewno pokusi sie o remake) Tylko filmy z ktorymi rezyserzy beda sie bali zmiezyc po raz drugi nie doczekaja sie remakow i do takich filmow naleza np conan czy przygody flasha gordona. Wladca nie. Wladca jest tylko hitem pewnego okresu i nic pozatym

Niput

tylko ze te filmy zostana w pamieci tylko nielicznej grupy osob a taki wladca pierscieni w pamieci milinow kinomaniakow na calym swiecie. a propo ile oscarow dostal Wladca pierscieni a ile jaki kolwiek Conan?.

PINOKIO

Oscary nigdy ine byly i nie beda dla mnie wyznacznikiem jakosci filmu. Przydzielane sa przez ludzi i tez posiadaja skaze gustu osob ktore te nagrody nadaja.
Co do pamieci Conana to grubo sie mylisz. Zapytaj kogokolwiek czy zna film Conan z arnim. 80% odpowie ci ze tak. A wladca jest filmem mlodym bedacym dla nas wydazeniem ale za kilkanascie lat odejdzie w niepamieca conan bedzie ciagle pamietany

Niput

jezeli nie oscary sa wyznacznikiem wartosci filmu to moze sa nimi miliony widzow w kinach i przed telweizorami a jak wiadomo Wladca pierscieni bił rekordy popularnosci pod tym wzgledem

PINOKIO

Wiedz, ze scenariusz do Conana napisalsam Oliver Stone, a rezyser Milis stworzyl brutlany, okrutny swiat, ktory jest wiarygodny na ekranie. To utalentowany rezyser. Conan byl najelspzym filmem fantasy az do czasu Druzyny piersceinia. natomaist Powrot krola to jesden z najgorszych filmow w ogole.

fidelio

miliony widzow tez nie sa dla mnie wyznacznikiem. Ktos kiedys powiedzial ladnie ze w takim przypadku gowno to najlepsze zarcie bo szaleje za nim mialiardy much...
Kazdy ma swoje upodobania filmowe i w moim przypadku to one sa dla mnie wyznacznikiem wartosci filmu. gdy po raz pierwszy ogladalem Conana jako dziecko to juz wtedy widzialem ze ogladam cos monumentalnego w swojej dziedzinie. Podobne uczucie mialem ogladajac np Odyseje kosmiczna czy pierwszego obcego. To sie po prostu odrazu wiodzi i czuje. A we wladcy tak nie bylo wladce obejzalem i zapomnialem na 2 czesci nawet w kinie nie bylem

PINOKIO

Powiedzmy tak: Conan to classic rock a Władca to jednak pop;) Na serio: Jak można klasyką czy też "kultowym" nazwać nowy film??? Żeby użyć takiego określenia potrzebny jest upływ czasu, to jest jak z "nową" tradycją z "Misia". Wcale bym się nie zdziwił gdyby Conana oglądano za 20 lat a o Władcy jednak zapomniano, Władca musiał odnieść sukces siłą marketingu i fanów Tolkiena(sam czytałem książkę kilka razy a film mnie znudził i jeszcze go nie obejrzałem całego, ciągle planuję się za niego zabrać co być może skończy się kolejnym czytaniem a film pokryje się kurzem...), ale czy będzie ponadczasowy...hmm, nie wiem.

ocenił(a) film na 10
PINOKIO

CONAN super film w swoim roddzajuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!

konrii_2

PINOKIO po prostu zazdrości Conanowi muskułów :P