PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32385}

Cube 2

Cube 2: Hypercube
2002
5,8 39 tys. ocen
5,8 10 1 39329
4,1 15 krytyków
Cube 2
powrót do forum filmu Cube 2

Pomysł na hiperkostke w 4 wymiarach świetny, ale film wyszedł troche za bardzo paranormalny, np zmienne czasy w szescianach...

Novogothika

Wbrew pozorom film jest realistyczny:) ale tylko w teorii fizyki kwantowej. PAP kiedys podalo informacje jakoby japonscy naukowcy chcieli stworzyc wszechswiat za pomocą nowej generacji akceleratorow(to były tylko ich teoretyczne rozważania). Taki wszechswiat wyrosłby w innym wymiarze i byl polaczony tylko tunelem. Poza tym wszechswiat ma 10 wymiarow w porywach 11(ech ci nukowcy nie moga sie zdecydowac;). Ci co to wszystko wymyslaja chyba jada naostrych dragach:D, ale coz taki jest wszechswiat:)

ocenił(a) film na 6
stragor

Wszechświat ma 24 wymiary, tak przynajmniej wynika z teorii superstrun. Chodzi o to, że wszystko, co istnieje, istnieje dzięki drganiom czasoprzestrzeni, które odbywają się właśnie w 24 wymiarach. Ale żeby mnie już nikt nie przebił, dodam, że popularna jest również teoria nieskończonej liczby wymiarów (w każdej sekundzie wszechświat dzieli się na miliard do potęgi miliardowej do potęgi miliardowej wszechświatów wzajemnie prostopadłych, każdy o odmiennym stanie kwantowym ;))
(Żeby było jasne: nie biorę żadnych dragów :)

radoslaw_4

Z tego co pamiętłem teoria superstrun zakładała istanienie 10 wymiarów, ale pogrzebałem w wikipedi i wyszło, że równie dobrze może mieć 26 jak i 10. Ale od superstrun nowsza jest M-teoria, która zakłada istnienie 10 wymiarów a 11-nastego wymaga tylko grawitacja. To ja dodam, żeby nikt mnie nie przebił:p, że jest teoria w której czas jest tylko efekem ubocznym działania grawitacji na materię. Dlatego przy dzieleniu czasu na bardzo małe częsci nie można ich podzielić równo i każdy kawałek czasu ma inną długość.( to nie ja birę dragi tylko kolegi naukowcy;)