8,2 278 tys. ocen
8,2 10 1 278300
8,2 64 krytyków
Człowiek z blizną
powrót do forum filmu Człowiek z blizną

Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny?
Al Pacino czy Robert De Niro?
Steven Bauer czy Joe Pesci?
Która fabuła jest lepsza?

Filmy o podobnej tematyce lecz chyba Chłopcy z Ferajny lepszy film moim zdaniem.

Czekam na wasze opinie...

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny = oczywiście Człowiek z blizną
Al Pacino czy Robert De Niro = oczywiście Al Pacino
Steven Bauer czy Joe Pesci = z lekka przewagą wygrywa Joe Pesci
Która fabuła jest lepsza ? - oczywiście w Człowieku z blizną.

Wynik = 3-1 dla Scarface ;]

Kuba_76

Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny? - Człowiek z blizną
Al Pacino czy Robert De Niro? - (młody) Al Pacino
Steven Bauer czy Joe Pesci? - Joe Pesci
Która fabuła jest lepsza? - Człowiek z blizną

Oba filmy zajebiste, lecz Człowiek z blizną zdecydowanie lepszy :).

pzdr/

baloo122

Młody Pacino to był w Serpico a nie w Scarface.

ocenił(a) film na 9
Kuba_76

Kurde dziwne pytanie...

Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny? Chłopcy z Ferajny

Al Pacino czy Robert De Niro? Al Pacino

Steven Bauer czy Joe Pesci? Joe Pesci

Która fabuła jest lepsza? Chłopcy z Ferajny

3:1 dla "Chłopców z Ferajny" i dobrze bo moim zdaniem to lepszy film.

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

Moim zdaniem trochę naciągnęli tą scenę kiedy Tony (na końcu filmu) dostaje w rękę a mimo to trzyma takiego wielkiego kałacha w jednym ręku i jeszcze strzela i zabija!

Trochę w to nie wierze ale po za tym film b.dobry.

użytkownik usunięty
Kuba_76

Człowiek z blizną
Al Pacino
Joe Pesci
Człowiek z blizną

ocenił(a) film na 9
Kuba_76

Po pierwsze, to nie był kałach, tylko chyba M-16 z granatnikiem (tak mi się wydaje). W porównaniu do kałacha bardzo lekki karabin.

Wydaje mi się, że mógł stać i do nich mówić nawet bez rąk. Po takiej ilości wciągniętych prochów i sposobu ich wciągania (kozak z niego:P). Człowiek pod wpływem adrenaliny nie czuje bólu z powodu złamanych kończyn, więc i on mógł nie czuć bólu postrzału po wciągnięciu połowy kokainy Ameryki północnej w ciągu 15 minut:P

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

Mam takie samo zdanie co Kuba_76 też mi się wydaje że jednak trochę przesadzili bo gdy zobaczyłam tą scenę to wydawała się taka nierealna...nie "zepsuła" mi tego filmu, ale jednak była trochę dziwna.Ale to nie zmienia faktu że film jest jednym z najlepszyh w historii kina i mi osobiście bardzo się spodobał i zaciekawił i uważam że zasługuje na 10:) a co do tego, który film jest lepszy czy Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny to minimalnie, ale dla mnie jednak Człowiek z blizną...

ocenił(a) film na 7
Kuba_76

Al Pacino czy Robert De Niro? Z niewielką przewagą Al Pacino

Steven Bauer czy Joe Pesci? Oczywiście, że Joe Pesci

Która fabuła jest lepsza? Moim zdaniem lepsza jest fabuła w ,,Chłopach z Ferajny".

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

Trochę za mała jest ta skala porównawcza i większość osób daje te same odpowiedzi. Raczej oczywiste jest, że to była lepsza rola Pacino niż De Niro, jak również lepiej wykazał się Pesci niż Bauer. Wystarczyłoby pytanie o to, który film uważasz za lepszy. W tym przypadku ja stawiam zdecydowanie na Człowieka z blizną zarówno jako lepszy film oraz, że ma lepszą fabułę.

użytkownik usunięty
Przemson_26

Al Pacino czy Robert De Niro? Robert De Niro

Steven Bauer czy Joe Pesci? Joe Pesci

Która fabuła jest lepsza? ,,Chłopcy z Ferajny".

użytkownik usunięty

~ Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny? - Człowiek z Blizną
~ Al Pacino czy Robert De Niro? - Al Pacino
~ Steven Bauer czy Joe Pesci? - Pesci
~ Która fabuła jest lepsza? - Człowiek z Blizną

ocenił(a) film na 10

oba filmy są rewelacyjne.jednak bardziej cenie sobie człowieka z blizną.
Al Pacino czy Robert De Niro? => remis
Steven Bauer czy Joe Pesci? => zdecydowanie Pesci
Fabuła jednak lepsza w Człowieku z blizną

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

Człowiek z Blizną
Robert De Niro
Joe Pesci
Chłopcy z Ferajny

ocenił(a) film na 8
ZeGaR_2

"You fuck with me, you fuckin' with the best!!"

użytkownik usunięty
Kadmus

http://pl.youtube.com/watch?v=B-SEnepk1lA mistrzostwo ;] oczywiscie ze goodfellas

ocenił(a) film na 10

Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny? => Chlopcy z ferajny.
Al Pacino czy Robert De Niro? Robert De Niro
Steven Bauer czy Joe Pesci? Joe Pesci bezkonkurencyjnie.
Która fabuła jest lepsza? Czlowiek z blizna

ocenił(a) film na 7
Kuba_76

Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny? Chłopcy z ferajny
Steven Bauer czy Joe Pesci? Joe Pesci (oczywiście)
Która fabuła jest lepsza? Chłopcy z ferajny

ocenił(a) film na 5
Captain_America

"Chłopcy z ferajny" bo to tym filmie przynajmniej można zrazić się do gangsterów, a nie robi z nich takich idoli jak "supercool" Tony.

ocenił(a) film na 8
Kuba_76

Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny? Człowiek z blizną
Steven Bauer czy Joe Pesci? Pesci mnie zawsze strasznie irytuje na ekranie, ale chyba takie ma role, więc powiedzmy, że on
Która fabuła jest lepsza? Scarface jakoś bardziej mnie wciągnęło, ale obiektywnie patrząc Chłopcy z ferajny chyba mają lepszą fabułę, chociaż momentami nudził mnie ten film

no i wychodzi takie niepewne 2:2
ale jak dla mnie i tak Scarface jest przed Chłopcami
Tony Montana, kultowa postać :P

ale w Chłopcach na plus piosenka George'a Harrisona, która leci w którymś tam momencie :DD

ocenił(a) film na 8
blumenkohl

po chwili zastanowienia stwierdzam, że Scarface ma chyba jednak lepszą fabułę :P

Kuba_76

Bez sensu, bo te filmy są zupełnie inaczej zbudowane.

Kuba_76

Jeżeli chodzi o porówanie ról Pacino i De Niro w tych filmach, moim zdaniem wygrywa Pacino, ale jeśli chodzi o ogólną ocenę to zdecydowanie
De Niro. Który film lepszy trudno ocenić. Chłopcy z ferajny lepiej odwzorowują gangsterski świat i reguły w nim panujące, między innymi dlatego ze jest to film oparty na faktach autentycznych. Jednak zakończenie Człowieka z Blizna jest genialne. Dlatego trudno wybrac między tymi dwoma filmami. Steven Bauer vs Joe Pesci. Lepszym aktorem jest ten drugi ;)

A tak w ogóle jako nowy user chciałem się z wszystkimi przywitac :)
PZDR

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

ja bym film Człowiek z blizną bardziej porównał do filmu Blow anizeli do Chlopców z ferajny i raczej zapodał bym takie porówania:
Człowiek z blizną: Blow
Al Pacino:Johny Depp
Michelle Pfeiffer:Penelope Cruz
Steven Bauer:Ethan Suplee
i no i formalnie która fabuła jet lepsza??

ocenił(a) film na 8
Kuba_76

I Chłopcy z ferajny
II Robert de Niro nie zagrał głownej roli w "Chłopcach", więc wybieram Ala Pacino
III Zdecydowanie Joe Pesci - rola życia
IV Ciężko porównać obie fabuły, gdyż przedstawiają one dwa różne typy gangsterów - porywczy Tony i ferajna z klasą(choć Pesci zagrał równie wielkiego zawadiakę jak Al:P), jak i dwa rózne środowiska(uwielbiam Miami:)) i okoliczności, mimo wszystko moim ulubionym filmem są
"Chłopcy", więc ich fabuła podoba mi się bardziej.

Kuba_76

1.)Scarface
2.)Jednak Pacino mimo iz De Niro tez dał rade
3.)Pesci
4.) Obie ciekawe ale jednak z powodu ekkiej nutki histori Scarface

Scarface jest niesamowity szczegolnie musyka ktora tworzy niepowtarzalny klimat :()

ocenił(a) film na 7
Kuba_76

Chłopcy z ferajny
1) Oczywiście Robert De Niro
2) I tu, Joe Pesci
3) Fabularnie Chłopcy z Ferajny wypadają o niebo lepiej,

Właściwie pod każdym względem Chłopcy z Ferajny są filmem lepszym, reżyseria - po prostu majstersztyk.

Chlopcy z Ferajny 10/10

Człowiek z Blizną 7/10

ocenił(a) film na 8
Kuba_76

A dla mnie najlepsze zdecydowanie jest Prawo Bronksu.
Dopiero potem Scarface i Chłopcy z ferajny, w tej właśnie kolejności. Ale Prawo Brkoksu jest klasę wyżej. Jeśli chodzi o aktorów to dla mnie remis

ocenił(a) film na 10
jayjay89

Człowiek z blizną
Pacino
Pesci
Człowiek z blizną :)

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

1 Człowiek z Blizną 2 Al Pacino 3 Joe Pesci 4 Scarface

ocenił(a) film na 8
huberto98

Trzeba zaczac od tego ze Scareface nie ma tak naprwade wogole fabuly, tylko przeklinaja i strzelaja.

Ogolnie slaby film ale jak ''odstresowujacy'' bardzo dobrze spelnia swoja role

użytkownik usunięty
guciops

Mi ciężko zdecydować się, co jest lepsze, ale chyba leciutką przewagę ma "Człowiek z Blizną". Przede wszystkim dzięki genialnemu Pacino, choć De Niro w "Chłopcach z Ferajny" niewiele mu ustępuje. "Chłopcy..." przedstawiają typową włoską mafię, a "Scarface" to opowieść o Kubańczyku, który pnie się po szczeblach kariery na sam szczyt, z którego upada, a proces ten rozpoczyna się powoli. Kłotnia z Sosą, zabicie jego człowieka, zabójstwo Manola i w końcu szturm na posiadłość Tony' ego, który wiadomo jak kończy. Oba filmy mnie wciągnęły, ale "Scarface" ma w sobie coś, co pozwala oglądać go wiele razy, kupiłem na DVD, a do zakupu "Chłopców z Ferajny" jakoś mnie nie ciągnie, mimo iż nie zauważyłem, kiedy czas na filmie mi poleciał.

ocenił(a) film na 10

Jeszcze miesiąc temu wolałem Goodfelas ale teraz po 2-krotnym obejrzeniu i rozmyślaniu nad Człowiekiem z Blizną jednak doszedłem do wniosku,że oba filmy są b.dobre ale jednak Człowiek z Blizną jest u mnie wyżej.

ocenił(a) film na 9
Kuba_76

Nie umiem i co więcej - nie chcę wybrać. Bo po co? :) Oba filmy doskonałe, oba ocenione przeze mnie na 9/10 i oba w ulubionych. Na szczęście o Oscary nie rywalizują. ;)

Diana

Scarface wygrywa i to do zera.
Chłopcy z ferajny to dobry film, ale z Człowiekiem z blizną, mało która produkcja może się mierzyć...

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

Człowiek z Blizną czy Chłopcy z Ferajny?-- Ciezki wybor, ale stawiam na Chlopcy z ferajny :)
Al Pacino czy Robert De Niro?-- Al Pacino
Steven Bauer czy Joe Pesci?-- Joe Pesci :)
Która fabuła jest lepsza? remis :)

ocenił(a) film na 9
Kuba_76

Al Pacino czy Robert De Niro? De Niro
Steven Bauer czy Joe Pesci? Zdecydowanie i niepodwarzalnie Joe Pesci, Za to jak zagrał we Wsciekłym Byku,Chlopcach i Kasynie normalnie czapki z głów.
Która fabuła jest lepsza? Chłopcy z ferajny.

Chłopcy z ferajny zajebisty film fajny :)jak to spiewa Kazik.

ocenił(a) film na 8
Alpa_Chino_84

Zgadzam się z tym co powyżej! Dokładnie tak samo myślę...
A Joe Pesci jest naprawdę WIELKI ;)

"Chłopcy z ferajny" widziałam już ileś razy, i za każdym razem uświadamiam sobie od nowa jak świetna jest to produkcja (ten film mi się nigdy nie znudzi)… Można się spierać i roztrząsać czy lepszy jest "Człowiek z blizną” a może i tak nic nie przebije „Ojca chrzestnego” ale to nie jest istotne… myślę że ten film po prostu trzeba obowiązkowo obejrzeć.. nie wyobrażam sobie żeby tego filmu nie zobaczyć choć raz :)

ocenił(a) film na 9
SaiTai

"Człowiek z blizną" czy "Chłopcy z ferajny" - NIEZNACZNIE "Scarface" :-)

Al Pacino czy Robert De Niro? Porównując role w tych 2 filmach to zdecydowanie Pacino, Scarface to chyba jego najlepsza rola. Ale ogólnie bardziej lubię De Niro :-)

Steven Bauer czy Joe Pesci? Pesci jest bezkonkurencyjny ;-D

Która fabuła jest lepsza? Remis.

użytkownik usunięty
Kuba_76

nie wiem ale dla mnie to raczej oczywiste że "Chłopcy z ferajny".
Aaa Czy przypadkiem "Człowiek z blizną" nie otrzymał złotej maliny? : ] poza tym Joe Pesci i ten jego 'charakterek'...

"Chłopcy z ferajny" 8/10, "Człowiek z blizną" 5+/10

użytkownik usunięty

Chyba dostał, albo był nominowany nie pamiętam już. Tak to bywa z kultowymi dziełami, że dopiero po czasie zostają docenione.

ocenił(a) film na 10
Kuba_76

trudno jest porownywac dwa tak wspaniałe dzieła. Moim zdaniem jednak obraz Martina Scorsese zrobił na mnie większe wrażenie. Dlatego też spośród tych dwóch filmów wybieram ,,Chłopcy z ferajny''.

Al pacino czy Robert de niro?? Oczywiście Robert de Niro który jest aktorem wybitnym.
steven bauer czy Joe Pesci?? Joe Pesci, który za role w ,,chłopcach'' otrzymał oskara.
Jesli chodzi o fabułe moim zdaniem jest ona różna w obu filmach. ,,Człowiek z blizna'' ukazuje upadek człowieka natomiast ,,chlopcy'' pokazuje obraz gangstera który postanawia skonczyc z wlasna kryminalna przeszłością. Przede wszystkim oba obrazy mialy ukazac wplyw mafii na zycie (rowniez prywatne) gangstera.

ocenił(a) film na 6
tomislav1990

Scarface to fajny kiczowato-błazeński film, GOODFELLAS to ARCYDZIEŁO. Porównanie bez sensu, Scarface to maliny, film całkiem spoko no ale jednak niezamierzenie komiczny .

użytkownik usunięty
GhostFace

Jak dla mnie Scarface jest słabszy od Chłopców, jednka jeśli chodzi o grę Pacino kontra De Niro ten wygrywa ten pierwszy.

ocenił(a) film na 6

http://www.youtube.com/watch?v=FmF_Phk6eIE&feature=related

ta jedna scena zjada dla mnie kultową przekrzyczaną i przeszarżowaną kreacje Pacino.

użytkownik usunięty
GhostFace

jak deniro popatrzy sie kiedyś tak na was to wiecie że będziecie skasowani hehe

użytkownik usunięty
GhostFace

cały klimat tej sceny jest oparty w 70% na tym kawałku co leci w tle(swoją drogą jeśli ktoś wie co to za numer proszę napisać !!!) reszta to Deniro którego kocham/y : ) uprzedzam pytanie. nie, nie jestem pedałem ;] takich scen w "Chłopcach z ferajny" jest od groma

co do Pacino, ta ostatnia scena z tekstem "you fuck with me, you fucking with the best!" jest po prostu zajebista i rozwala wszystko ! (doslowniei w przenosni)

ale dalej twierdze ze "Chłopcy z ferajny" biją na głowe "Scarface" i nic tego nie zmieni nawet gdy Tony Montana będzie rozwalał wszystko granatnikami wokoło

użytkownik usunięty

Czy ktoś wie jak nazywa się ta piosenka podczas której Pan Robert pokazuje swój warsztat aktorski ??

użytkownik usunięty

odpowiadam niestety na swojego posta,to Sunshine of your love

ocenił(a) film na 10

http://www.youtube.com/watch?v=RZBAvBNlnMg

Ostatni 20 minut filmu Scarface powala na deski - Al Pacino mistrz nad mistrzami.