Strzelam reżyserowi karne za dziecinadę:
-Spike Lee traktuje go jako osobistą krucjatę
-oparcie filmu na słabej i stronniczej literaturze : "Black Klansman: Race, Hate, and the Undercover Investigation of a Lifetime". Nie ma tu miejsca na bardziej wyszukane i sprawiedliwe pozycje książkowe które wyrównają szanse
-miejscami mamy bardzo nachalną propagandę. Zmanipulowanie wypowiedzi D.Trump'a i innych procesów w USA.
-przedstawienie KKK (Ku Klux Klan) jako troglodytów myślących wyłącznie o mordzie
-nie pokazano lęku białych przed szybko postępującą integracją rasową i jej następstwami
-brak portretu skrajnych nastrojów w BPP (Black Panther Party) na przełomie lat 60 i 70 XX wieku. Prawda wymaga ukazania drugiej strony, tłumaczenie tego odwetem to za mało.
-Arcybanalne ukazanie moralności bohaterów, i klarowne rozdzielenie ich na tle rasowym
-reżyser nie prowadzi dyskusji z KKK, nie ma tu miejsca na głębsze zarysowanie ich motywów, spłycenie tematu
-użycie fragmentów Narodzin Narodu (1915) jako argumentu przemawiającego za rzecz czarnoskórych gdy tak naprawdę film ten był krytykowany przez NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) już po premierze.
-nagrody w Cannes z 2018 roku świetne ukazują zakłamane poczucie prawdy
-Harry Belafonte wyniesiony na ołtarz i modły do niego, tania sztuczka. Co on kolejny Jezus
Plusy:
-inspiracja autentyczną postacią Ron'a Stallwortha'a. To po prostu ciekawa, chwytliwa historia.
-specyficzny humor
-niezły kasting
-przyjemny motyw muzyczny w tle (subiektywna opinia)
PS: Chcecie lepszego kina? sięgnijcie po "Rób, co należy" (1989).
A czemu mnie? :)
Bardzo fajny atak personalny, że jeśli nie faszyści, to pewnie walczę o kaskę dla siebie. Tylko nietrafiony. Jest dużo organizacji zajmujących się ofiarami przemocy, pomocą psychologiczną, nawet bezpańskimi kotami. Wszystko lepsze od faszystów.
A mam na myśli każdą organizację, której członkowie, gdy się nie filmuje, podnoszą ręce w salucie hitlerowskim, na murach malują swasty i wklejają wlepki o białej sile. Czy to straż narodowa czy wszechpolacy, czy konfederacja czy onr. Nie ma znaczenia, czy partia czy siłownia w piwnicy bloku, tak czy inaczej ich finansowanie z budżetu jest problemem. ;)
Gdybyś nie wspierał ataków Putina i Łukaszenki na Polskę, byłbyś prawie materiałem na antyfaszystę.
Uważasz, że piszę na forum do swojego konta nazwanego Shadow...? :)
Może jednak ty pomyliłeś mnie z sobą?
Może opłać ze swojej kieszeni te mniejszości. A poza tym dlaczego nie wyemigrowałeś jeszcze na białoruś? Mógłbyś tam pomóc ofiarom polskiej SG.
Doniosłeś już do Hagi na zbrodnie polskiej SG? To zbrodnie przeciwko ludzkości, czy zbrodnie wojenne?
Niestety nie mógłbym tam pomóc ofiarom polskiej SG, Białoruś czerpie wzorce działań z Polski :)
A więc twierdzisz, że to Polacy pierwsi zaczęli sprowadzać imigrantów, brać od nich pieniądze i przerzucać do niemiec, albo do białorusi?
Twierdzisz więc, że łukaszenka czerpie wzorce z Polski? Z których dokładnie działań?
Nie, Łukaszenka wykorzystuje polski rasizm, a ja walczę z polskim rasizmem. Ty uosabiasz polski rasizm. :) Proste?
ty walczysz z Polskością. Nie z rasizmem. Polacy nie biorą od nikogo pieniędzy za przerzut z Bliskiego Wschodu.
:D
Koleś, nie wiem, kto ci dostarcza internet, ale jest mocno cenzurowany. Bardzo dużo polskich przemytników ludzi ostatnio wpada.
Jeżeli to co piszesz jest prawdą to mam nadzieję, że ich przyskrzynią. Ale nie piszesz prawdy. To tacy polacy jak ten co to dźgnął faceta w Brukseli za konsolę do gry. Poza tym nie słyszałem aby władze polskie brały pieniądze od migrantów.
Czy czasem nie przemycasz ludzi? Nie bierzesz za to pieniędzy?
I już atak personalny. Napisałeś nieprawdę, że nie przemycają, ja prawdę, że przemycają, to jak odpowiedziałeś? Że pewnie ja przemycam. :)
Poziom dyskusji prawicy.
Pytam, bo tak bronisz tych nielegalnie przekraczających granicę, że boję się, iż bierzesz od nich pieniądze. A bierzesz?
Bronię wartości cywilizowanej Europy. Zamiast wartości putinowskich. A ty, podejrzewam, masz poglądy dokładnie odwrotne niż ja.
hyrkanku, tu masz zbrodnię polskich pograniczników, wiesz jaką: przeżyli!!!
h t t p s : / / w w w . o n e t . p l / i n f o r m a c j e / o n e t b i a l y s t o k / s t r a z - g r a n i c z n a - k o l e j n a - p r o b a - s i l o w e g o - p r z e k r o c z e n i a - g r a n i c y / 9 8 4 3 6 6 8 , 7 9 c f c 2 7 8
Ciekawe, jakie by były relacje, gdyby rząd nie próbował odciąć mediom dostępu do regionu.
Obywatel Rumunii. Nie żaden Polak:
h t t p s : / / w y d a r z e n i a . i n t e r i a . p l / l u b u s k i e / n e w s - k o s t r z y n - n a d - o d r a - z a t r z y m a n o - b u s a - z - 3 4 - m i g r a n t a m i , n I d , 5 5 9 1 7 1 7 # i w a _ s o u r c e = n e w s f e e d _ n e x t
A czy ja gdzieś przeczyłem temu, że jakiś obywatel Rumunii też się znajdzie? Ty w ogóle rozumiesz, z jaką moją wypowiedzią się nie zgadzasz, czy tylko ci się zdaje, że rozumiesz?
Tobie wszystko się zdaje. Zastanawiam się tylko, dlaczego nie wyjechałeś jeszcze z Polski na białoruś. Tam mógłbyś pomagać ludziom z Konga uciekającym przed wojną syryjską.
Koleś, nie wiem, kto ci dostarcza internet, ale jest mocno cenzurowany. Bardzo dużo niepolskich przemytników ludzi ostatnio wpada.
h t t p s : / / w y d a r z e n i a . i n t e r i a . p l / p o d l a s k i e / n e w s - p o d l a s k i e - n i e l e g a l n i - i m i g r a n c i - p r z e w i e z i e n i - d o - o s r o d k a-w-k e t , n I d , 5 5 9 3 7 3 7 # i w a _ s o u r c e = n e w s f e e d _ n e x t
czeska rejestracja
h t t p s : / / w w w . f a k t . p l / w y d a r z e n i a / p o l s k a / p o z n a n / w y p a d e k - n a - a 2 - m i e d z y - b u k i e m - i - n o w y m - t o m y s l e m - p r z e w r o c i l - s i e - b u s - z - i m i g r a n t a m i / x e 6 l 5 t c
Dalej nie na temat. :) Naprawdę mnie nie dziwi, że donosiliście na Żydów. Dziwi, że zdarzał się w niektórych wsiach jakiś jeden, co nie donosił. Pewnie gdyby miał auto, to z czeską rejestracją.
Donosiłeś na żydów. Eee, żartowałem. To twoi starzy i dziadkowie. Pewnie na nkwd i ub też donosili. Więc przeszło na ciebie.
Słuchaj, jak tam z tym twoim donosem na zbrodnie polskiej Straży Granicznej. Doniosłeś już, czy dopiero zbierasz dowody?
A możesz mi to wyjaśnić jak antysemita, który głosi ciągle antysemickie brednie, ma czelność innym coś takiego zarzucać? :)
nikt tak nie eksterminuje (nie dyskryminuje) jak eskimosi Palestyńczyków. Widać dziadków mieli w eskimoskiej służbie porządkowej i nkwd. O ub nie wspomnę
:) Ależ bzdura :) Ciekawe, czy w jakimś innym kraju pełnym rasistów fora filmowe wyglądają jak tu: pełne prawicowych trolli naparzających na Żydów albo inną grupę etniczną.
Lepiej na forach internetowych pisać prawdę niż zakładać łagry, służyć w nkwd, ss, wermachcie, ub i mordować Palestyńczyków. Tacy jak ja robią dużo dobrego.
Dla czarnych w juesej też. Tak jak nasz rodak Tadeusz Kościuszko.
Oczywiście!
Szczęśliwie dzisiejsza lewica jest przeciwko podziałom rasowym, dyskryminacji, umieszczaniu w obozach. Natomiast antysemityzm wiecznie żywy jest na prawicy.
To jest po prostu doskonałe: w Polsce, która doświadczyła ogromnych zniszczeń z powodu antysemityzmu i nazizmu, ludzie, którzy się mają za patriotów, są nazistami i antysemitami. :)
A teraz jeszcze widać wyraźnie, że podobni prawicowi "patrioci" w Stanach również są rasistami i antysemitami, mimo tego, że żołnierze USA ginęli na wojnie przeciwko nazistom i rasistom. To jest tak głęboko chore, żeby w Polsce czy USA prezentować poglądy rasistowskie!
,, Szczęśliwie dzisiejsza lewica jest przeciwko podziałom rasowym, dyskryminacji, umieszczaniu w obozach" - hyrkanku, w obozach umieszcza zarówno kim dzon un, reżim kubański, chiński, jak i w historii stalin, pol pot czy rakosi. Nie rozumiesz tego? Tak więc lewica umieszcza, i umieszczała w obozach. Nic się nie zmienili.
A po drugie, ile ci mam tłumaczyć, że ci z pontonów gwałcą, np. we Frankfurcie, i wcale nie są z lewicy. To wy, lewaki, ich kochacie. Oni jak przejmą władzę to zlikwidują aborcję a homoseksualizm będzie penalizowany. A o wolności słowa to sobie tak będziecie mogli marzyć jak ten francuski nauczyciel.
armia czerwona masowo gwałciła niemki pod koniec II w.św. i bezpośrednio po niej. Czy oni byli z prawicy?
Dzisiejsza lewica. :)
A nie reżimy. Dzisiejsza lewica jest przeciwko reżimom, które wymieniasz, a dzisiejsza prawica bierze z nich przykład.
Proste. To znaczy proste dla ludzi wykształconych, studentów, uczniów liceum, uczniów podstawówek, ludzi czytających książki, ludzi obserwujących świat.
No ale nie dla wszystkich. :D
Z tego co wiem ten barak który twierdził, że obozy były polskie (on też coś czyta? pewnie grosa) był dumny że nawiązał kontakty z reżimem komuszym na Kubie.
Z tego co wiem lewica nienawidzi Polaków. Wszystkich innych wielbi. Zwłaszcza pontoniarzy, gurali ze wzgórz Golan którzy okupują nie swoje terytoria i mordują ludzi.
A łukaszenka to niby jest prawak?
Przed chwilą, coś o baraku nawiązującym kontakty albo nienawiści do Polaków.
To są zwyczajne baśnie, w których budynki nawiązują kontakty (!), a twoja grupa jest znienawidzona przez Snape'a i wielkie spiski. :D
Nie podziwiasz mojego poczucia humoru? Był tutaj taki, niejaki jaki. Kłóciłem się z nim pod filmem ,,Październik".Lewak, taki jak i ty. On przynajmniej doceniał mój humor.
A do co baraka. Ten to dopiero wykształciuch, taki jak i ty. Wie, że ,,obozy były polskie".
Mówisz o tym, jak Polacy zachowali po wojnie obozy koncentracyjne, żeby ich dalej używać?
Zachowali je eskimosi, którzy przyjechali w sowieckich czołgach i przejęli władzę. Prawdziwi Polacy z lasów prowadzili walkę z tymi eskimosami, rzekomymi Polakami. Poczytaj sobie kto był załogą w tych ,,polskich" obozach.
Część tych obozów nawet nie była pod kontrolą prl, tylko zsrr.
Acha, to ci ,,przestępcy z lasów" którzy walczyli z wspaniałymi, domokratycznymi eskimosami z nkwd i ub. I pewnie polskich chłopów w obławie augustowskiej wymordowali.