PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=807561}
6,9 53 tys. ocen
6,9 10 1 52674
6,9 90 krytyków
Czarne bractwo. BlacKkKlansman
powrót do forum filmu Czarne bractwo. BlacKkKlansman

Strzelam reżyserowi karne za dziecinadę:

-Spike Lee traktuje go jako osobistą krucjatę
-oparcie filmu na słabej i stronniczej literaturze : "Black Klansman: Race, Hate, and the Undercover Investigation of a Lifetime". Nie ma tu miejsca na bardziej wyszukane i sprawiedliwe pozycje książkowe które wyrównają szanse
-miejscami mamy bardzo nachalną propagandę. Zmanipulowanie wypowiedzi D.Trump'a i innych procesów w USA.
-przedstawienie KKK (Ku Klux Klan) jako troglodytów myślących wyłącznie o mordzie
-nie pokazano lęku białych przed szybko postępującą integracją rasową i jej następstwami
-brak portretu skrajnych nastrojów w BPP (Black Panther Party) na przełomie lat 60 i 70 XX wieku. Prawda wymaga ukazania drugiej strony, tłumaczenie tego odwetem to za mało.
-Arcybanalne ukazanie moralności bohaterów, i klarowne rozdzielenie ich na tle rasowym
-reżyser nie prowadzi dyskusji z KKK, nie ma tu miejsca na głębsze zarysowanie ich motywów, spłycenie tematu
-użycie fragmentów Narodzin Narodu (1915) jako argumentu przemawiającego za rzecz czarnoskórych gdy tak naprawdę film ten był krytykowany przez NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) już po premierze.
-nagrody w Cannes z 2018 roku świetne ukazują zakłamane poczucie prawdy
-Harry Belafonte wyniesiony na ołtarz i modły do niego, tania sztuczka. Co on kolejny Jezus

Plusy:
-inspiracja autentyczną postacią Ron'a Stallwortha'a. To po prostu ciekawa, chwytliwa historia.
-specyficzny humor
-niezły kasting
-przyjemny motyw muzyczny w tle (subiektywna opinia)

PS: Chcecie lepszego kina? sięgnijcie po "Rób, co należy" (1989).

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Dobrze, czyli prosisz mnie uniżenie, żebym ci podstawy polityki przedstawił.

Putin nie chce zjednoczonej, zgodnej Unii.
Ja chcę zgodnej Unii, ty nie.

Putinowi zależy na destabilizacji sytuacji, czyli na użyciu wszystkich możliwych strachów Polaków.
Ja jestem za tym, by sytuację rozwiązać praktycznie (dać uchodźcom pracę, niech wspierają rozwój Polski), ty natomiast jesteś w grupie panikarzy realizujących właśnie scenariusz Putina, wielkiego strachu z powodu kobiet i dzieci na granicy.

Ja bym chciał, żeby Polacy byli dobrzy, no ale wspieracie niszczenie Unii przez Putina. Jak tak dalej pójdzie to mu się uda.

Ty realizujesz w ten sposób cel, ale może niech to będzie komunikat do innych czytelników:

prosiłbym sobie wyobrazić, że mamy Unię na zachodzie i południu, Rosję i Białoruś na wschodzie, i dla kogo jesteśmy wtedy konkurentem? Jakie mamy możliwości wpływania na politykę jednej albo drugiej strony?

Wstawanie z kolan nie powinno polegać na tym, że się wkłada palce w uchylone drzwi, a dokładnie niczego, niczego innego nie robicie od lat. Putin, gdy będzie chciał, po takiej pozbawionej na własne życzenie sojuszników Polsce przejedzie jak walec po padalcu.

hyrkan

litwini i łotysze też nie chcą tych inzynierów i lekaży, których nam łukaszenka i putin podrzucają. Ale do nich ty nic nie masz.
Jak przyjmiemy tych pontoniaży to zjedzie się ich dziesiątki tysięcy. My na nich nie zarobimy. Zarobi łukaszenka i putin. Biorą po 5 tys. euro od łebka.
Może ty ich przyjmił pod swój dach. Dlaczego na mnie to zwalasz?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Mentalnie cały region jest podobny. Litwa, Rosja, Polska, Białoruś. Dlatego plan Putina działa, że w Polsce jest wielu rasistów. Bez rasistów plan byłby totalnym niewypałem.

I dalej: gdyby nie było rasistów, to byśmy zarobili ogromne pieniądze. Ba, gdyby Łukaszenka nie był rasistą, to by zatrzymywał inżynierów i lekarzy (masz orta, słaby ten wasz rosyjski kurs polskiego).

hyrkan

Nazywasz Polskę padalcem?
I gdzie to widziałeś te kobiety i dzieci na granicy?
A co do ,,wspierania rozwoju" przez pontoniarzy? No cóż, właśnie widzę ten ,,rozwój" na Zachodzie. Zaproś inzynierów i lekaży do siebie, niech twój rozwój wspierają, bo masz niedorozwój. lekaż ci się przyda.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Przecież są zdjęcia z granicy. Ze strażą graniczną i ich ofiarami. Zapraszam lekarzy i inżynierów do siebie. Niniejszym. Bo na pewno nie zaproszę nazisty Shadowa.

hyrkan

,,Ofiarami" powiadaż...? To donieś na prokuraturę o ,,zbrodniach" straży granicznej - wszak straż graniczna jest od niestrzeżenia granicy.
P.S. dobrze, że ty w tej straży granicznej nie pracujszesz.
A i jeszcze jedno. ,,straż" to liczba pojedyńcza. Nie mnoga. Masz problemy z j. polskim.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Prokuraturę Ziobry? :) Coś ci ciągle umyka, ma rozmiary rzeczywistości i mówimy na to "rzeczywistość".

hyrkan

Coś ty taki nie kumaty? Przecież jest jeszcze Międzynarodowy Trybunał do spraw zbrodni wojennych w Hadze. Idź, powiedz, że Polacy popełniają zbrodnie przeciwko ludzkości. A hetmani im Minister Zbigniew Ziobro. No idź. Donieś, że Polacy mają na sumieniu masowe zbrodnie na bidulach przy granicy. Donieś, że w Polsce Straż graniczna chce pilnować granicy. Wszak to zbrodnia. Dlaczego jeszcze do tej Hagii nie pojechałeś? Dlaczego jeszcze nie doniosłeś?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

:) Musiałbym mieć lepszą dokumentację, a nie "idź i powiedz". Ale spokojnie, powoli się zbiera.

Nie dziwi mnie, że naród, który cię wydał, tak donosił do gestapo na Żydów.

hyrkan

Ty bidulo, ty dokumentacji nie masz. A gdybyś miał to dawno byś doniósł do Hagi. Czy wiesz co grozi za fabrykowanie dowodów. Skoro nie było zbrodni, to i dowodów nie ma. Ale skoro ty je masz, lub będziesz je miał, to widocznie je fabrykujesz. A skoro fabrykujesz, to powinieneś trafić do pierdla.
Cała straż graniczna trzęsie się ze strachu przed twoimi ,,dowodami". Boją się, że hyrkan ujawni zbrodnie przeciwko ludzkości w Polsce na bidulach.
Twoi przodkowie donosili na gestapo, czy na nkwd?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Myślę, że przestępcy czują się bezkarni, nie trzęsą się ze strachu.

hyrkan

A więc nie trzesiesz się ze strachu. Nie jesteś galareta.
Kto cię osłania? Kto cię chroni przed odpowiedzialnością karną?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

OMG nieźle odpływasz. Prawica, nie? :)

hyrkan

Podeślij mi te zdjęcia.

ocenił(a) film na 6
hyrkan

Prześlij link. Niech inni też je zobaczą. A w ogóle to te zdjęcia co były w ,,Mińskiej prawdzie"?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Nie wiem, może jakaś prasa je przedrukowała.

W "Mińskiej prawdzie" była kiedyś kulista Ziemia. Uważasz, że jest płaska?

hyrkan

Uważam, że Skandynawie cofają się w rozwoju. Cały świat przeszedł na broń palną, a oni łukami strzelają.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

I znów okazja do szowinistycznej wypowiedzi, uhm

hyrkan

Gdzie ty, hyrkanku, najjaśniejsza gwiazdo, która nigdy nie zgaśnie, widzisz szowinizm?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Tam gdzie on jest.

hyrkan

A masowe groby na Podlasiu też widzisz?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Nie pisałem o masowych. Wiem, że są groby.

hyrkan

Co z tymi grobami?

ocenił(a) film na 7
hyrkan

Ale widać że niektórzy patrzą przez klapki na oczach i tylko "biedny murzyn" może być dyskryminowany, biały nie może?może, jak najbardziej! Kobieta może być?tak, mężczyzna także! Można dyskryminować seksistów? Zgoda, można też i seksistki! Wszystko działa w dwie strony ☺️

ocenił(a) film na 6
BohseOnkelz

Ja nie piszę, kto może być dyskryminowany. Piszę, kto jest.

Działanie w dwie strony ma taką śmieszną właściwość, że w jedną stronę to na przykład 99,8%, a w drugą stronę 0,2%.

Ta strona, która jest ofiarą w 0,2% bardzo lubi się powoływać nie na liczby, które obrazują prawdziwą skalę problemu, ale na to, że przecież kij ma dwa końce, wszystko działa w dwie strony. :)

ocenił(a) film na 7
hyrkan

Piszesz, kto jest dyskryminowany? Wedle Twego uznania ☺️ nie każdy musi podzielać Twoje zdanie na ten temat, powiem więcej gros ludzi ma odmienne zdanie ☺️ wg mnie dyskryminowany jest kto inny

ocenił(a) film na 6
BohseOnkelz

Wg Ciebie chodzi tu o zdania. Moim zdaniem Ziemia jest mniej więcej kulą, Twoim zdaniem jest płaska i na tym kończymy.

Wg mnie chodzi tu natomiast o fakty. Fakty mówią, kto jest dyskryminowany (i jaki kształt ma Ziemia), wobec czego przestaje to być kwestia opinii. Są ludzie, którzy jak ja, dowiadują się czegoś o dyskryminacji i są tacy, jak Ty, którzy po prostu narzekają, że nagle trasą uprzywilejowaną pozycję wobec tej czy innej mniejszości, więc rzucają "komuchami" albo "zwyrolami" na prawo i lewo. Niemerytorycznie, niecelnie, ale może chodzi o to, żeby rzucać w króliczka, a nie go trafić. Kto was tam wie.

ocenił(a) film na 7
hyrkan

Moim zdaniem jest płaska? Wow, super podchodzisz do sprawy ☺️ a propos mam pytanie bo ciągle wywołujesz "białych rasistów"...czyżby kompleksy z dzieciństwa? Jakiś Wszechpolak kanapkę zabrał lub dał w buzię?ojoj...a może kredki tęczowe zabrali??? Nie? To pewnie jesteś aż tak czarnym rasistą że mleko wymagasz aby było tylko czarne a prześcieradło czarne lub najlepiej czerwone? :) Hmmm...widzę jakąś zadra została podejrzewam gnębienie w szkole/na ulicy i nienawiść do wszystkiego co białe łącznie z czekoladą

ocenił(a) film na 6
BohseOnkelz

:)
Cóż, ja nadal o faktach, a Ty nadal o swoich fantazjach o przemocy. Nie dziwi mnie, że uważacie naukę za komunistyczną. :)

ocenił(a) film na 7
hyrkan

Kto uważa ten uważa, skończ walić stereotypami i wysil się na zapytanie mnie, co ja uważam wtedy Ci odpowiem.

ocenił(a) film na 6
BohseOnkelz

Przecież piszesz, co uważasz. Wszędzie komuniści. :D
A wymieniasz przy tym kwestie, które od lat lewica w Polsce traktuje w nawiązaniu do badań naukowych (rasizm, feminizm, lgbt), podczas gdy prawica w nich akurat (obok szczepionek, historii i klimatu) jest od nauki najdalej.

BohseOnkelz

Ładnego dziubeczka na profilowym zrobiłeś . Czy jesteś jednym z tych ukrytych gejów którzy się tak boją własnego "ja" że wpadają w psychozę i kreują na "twardego" homofoba ? Nie bój się wyjść z szafy.

fanatiq

ciebie to On się na pewno nie boi.

Shadow_dawnego_gggggg

Czyli przyznajesz że jest gejem i się boi przyznać ? Może ciebie się boi twardzielu internetowy z kominiarką w ava XD

fanatiq

Ja nie jestem twardzielem ani na takowego nie pozuję. BohseOnkelz nie jest homoseksualistą. A ty nie jesteś dobrze wychowany.
P.S. kominiarkę noszę żeby mnie nie rozpoznano. Bo jak mnie rozpozna na ulicy jakiś fanatyk to po mnie.

ocenił(a) film na 7
hyrkan

Aha no i proszę przytocz mi te swoje mityczne "Fakty" panie Prawilny Lewilny Czarny Bojowniku dyskryminowany na każdym kroku ☺️ P.S. Ku Klux Kler czarna Puma antynazi tylko czarna czekolada i krótkowłosa feministka ą ę

ocenił(a) film na 6
BohseOnkelz

Możesz bez nowomowy? Translator googla się przegrzewa. :)

hyrkan

A może bez ciebie? Bo filmweb się przegrzewa.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Ja nie umiem bez siebie. A ty nie umiesz bez nowomowy? :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Znów próba ataku przez przypisanie mi twojej ideolo. :) Bardzo mi daleko do prawicy, przykro mi.

hyrkan

Jak daleko? Przecież promujesz eugenikę, tak jak iii rzesza?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Nie :)

Tłumaczyłem wiele razy, lewica nie promuje eugeniki, prawica tak.

Ale prawica oprócz tego jest niezdolna do nauczenia się, czym jest eugenika. Jest głucha jak pień i nie zdałaby biologii w szkole podstawowej.

hyrkan

Eugenikę promuje i lewica (stalinowcy w Polsce) i prawica (iii rzesza z hitlerkiem). Ale też Szwecja w latach 30-tych XX w. Ja mam rozumieć, że ty jesteś szwed?
Bo ja ze eugeniką nie chcę mieć nic wspólnego.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Eugeniki nie promuje lewica. :)

Już ci tłumaczyłem.

W zasadzie tłumaczyłem kilka razy.

Ale ty jesteś z prawicy, więc po prostu gdy ci się tłumaczy, ty nie słuchasz, przez co możesz powtórzyć swój atak bez sensu. :)

Dlaczego wspierasz eugenikę całym sercem, każdego dnia, cokolwiek robisz?

BohseOnkelz

Tak ogólnie to strzałek jest trójka. Do buzi, do łapy i do dupy. Tak lubimy, tak się bawimy, a brunatne cw*le liczyć nie potrafią.

ocenił(a) film na 7
KlakierPLNY

Czerwone c*ele to standard w Anti mydło FA

ocenił(a) film na 7
BohseOnkelz

A antiFA lubi schylać się po mydełko

hyrkan

twoim zadnie poglądy polityczne przenoszą się z mlekiem matki. Więc jak tu z twoją ,,nauką" polemizować.