PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=807561}
6,9 53 tys. ocen
6,9 10 1 52674
6,9 90 krytyków
Czarne bractwo. BlacKkKlansman
powrót do forum filmu Czarne bractwo. BlacKkKlansman

Strzelam reżyserowi karne za dziecinadę:

-Spike Lee traktuje go jako osobistą krucjatę
-oparcie filmu na słabej i stronniczej literaturze : "Black Klansman: Race, Hate, and the Undercover Investigation of a Lifetime". Nie ma tu miejsca na bardziej wyszukane i sprawiedliwe pozycje książkowe które wyrównają szanse
-miejscami mamy bardzo nachalną propagandę. Zmanipulowanie wypowiedzi D.Trump'a i innych procesów w USA.
-przedstawienie KKK (Ku Klux Klan) jako troglodytów myślących wyłącznie o mordzie
-nie pokazano lęku białych przed szybko postępującą integracją rasową i jej następstwami
-brak portretu skrajnych nastrojów w BPP (Black Panther Party) na przełomie lat 60 i 70 XX wieku. Prawda wymaga ukazania drugiej strony, tłumaczenie tego odwetem to za mało.
-Arcybanalne ukazanie moralności bohaterów, i klarowne rozdzielenie ich na tle rasowym
-reżyser nie prowadzi dyskusji z KKK, nie ma tu miejsca na głębsze zarysowanie ich motywów, spłycenie tematu
-użycie fragmentów Narodzin Narodu (1915) jako argumentu przemawiającego za rzecz czarnoskórych gdy tak naprawdę film ten był krytykowany przez NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) już po premierze.
-nagrody w Cannes z 2018 roku świetne ukazują zakłamane poczucie prawdy
-Harry Belafonte wyniesiony na ołtarz i modły do niego, tania sztuczka. Co on kolejny Jezus

Plusy:
-inspiracja autentyczną postacią Ron'a Stallwortha'a. To po prostu ciekawa, chwytliwa historia.
-specyficzny humor
-niezły kasting
-przyjemny motyw muzyczny w tle (subiektywna opinia)

PS: Chcecie lepszego kina? sięgnijcie po "Rób, co należy" (1989).

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

Obelgi, nic na temat, nic naukowego. Jesteś z prawicy? O. :)

hyrkan

Obelgi, nic na temat, nic naukowego. Jesteś z lewicy? O. :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
hyrkan

Nie ja jestem głupi. Pomyliłeś mnie z sobą.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

Ty wyssałeś antysemityzm z mlekiem matki i już. :)

hyrkan

Masz na nazwisko schamir czy katz?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

Przecież wszyscy inni ludzie myślą o tym mleku tak samo.

Wyobraź sobie, że jakikolwiek człowiek widzi, co piszesz. Ta różnica między nieporuszaniem tematów filmowych, które masz gdzieś, a ciągłym, nieprzerwanym atakiem na Żydów, świadczy o tobie lepiej niż cokolwiek.

hyrkan

,,wszyscy inni ludzie" - to niech oni im zapłacą za mienie bezspadkowe. Skoro tak dobrze oceniają górali ze wzgórz Golan, to też ich będą opłacali.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

to wiesz co - ty przestań protestować, a ja ci zapłacę 5 zł, które byś pewnie stracił jako swoją część tej rekompensaty :)

hyrkan

To wy filosemici poskładajcie się z jakieś 20 zł. Wtedy eskimosi dostaną ,,swoje" pieniądze. Ale dajcie spokój tym ludziom, którzy nic nie kradli i ciężko pracują.
Sam oddaj eskimosom za mienie bezspadkowe. I skrzyknij innych wielbicieli izraela. Jak wpłacicie po 20 zł to ponoć (według twoich słów) oddacie im te pieniądze. Choć słowo ,,oddacie" to bzdura, bo te pieniądze nigdy nie były ich. Spadkobiercy nie żyją. Majątki zostały przejęte zgodnie z prawem.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

Luzik. To prawica się składa po 2 dychy, a ludzie którzy nie kradli nie.

Mnie to pasuje.

Ale czemu coś oddawać Goralenvolk za zdradę?

hyrkan

Prawica nic nie kradła. To Polaków okradli we Lwowie, Grodnie czy w Wilnie.
Poza tym żydzi okradli Palestyńczyków.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

Kto okradł we Lwowie?

hyrkan

no powiedz jaki ten kac wspaniały, jakie prawdziwe, wspaniałe rzeczy powiedział, no napisz to:
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24466888,polacy-wyssali-antysem ityzm-z-mlekiem-matki-magierowski.html

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

Znów nie na temat.

hyrkan

ukraińcy

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

Mooooment, pisałeś, że nie ma Ukrainy, że to Polska. Czyli nie jacyś Ukraińcy, ale Polacy.

Zdecyduj się.

Albo Ukraińcy są tam u siebie, więc nie kradli, albo to nie Ukraińcy tylko Polacy. :D

hyrkan

Skoro są u siebie, to nie kradli? Zaraz, zaraz, my kradli (wg. ciebie) więc... nie jesteśmy u siebie?

Dla twojej wiadomości. Polska została bezprawnie pozbawiona Lwowa. Grodna i Wilna zresztą też.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Kto my? :)

Szczęśliwe każde miasto, którego została bezprawnie pozbawiona!

hyrkan

Widzimy to szczęście na białorusi.
Skoro ci się tak nie podoba w Polsce to pozbaw się mieszkania tutaj.
Insynuujesz, że w swoim domu nie można nikogo okraść. Ale wymyśliłeś.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Przepraszam, ewidentnie masz większe doświadczenie w temacie.

hyrkan

Przepraszaj, przepraszaj, bo jest za co. Jesteś za pan brat z łukaszenką i putinem. Ale co ciekawe nie chcesz nikogo pod swój dach przyjąć.
Przeproś też za promowanie eugeniki.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Ależ oczywiście, że chcę przyjąć pod swój dach. Co ciekawe. :)

Bo wśród nas dwóch jest tylko jeden hipokryta. Niejaki shadow. Znany na filmwebie z wsparcia dla Putina.

hyrkan

hyrkanie, hyrkanie. Mieszkańcy uk z Bangladeszu tak bardzo szanują wolność słowa, że aż zabronili Rafałowi Ziemkiewiczowi postawić nogę na brytyjskiej ziemi. Powód: chcieli żeby jechał do Bangladeszu. Gdy przybędzie do Bangladeszu, to wtedy okaże się, że Bangladesz to oaza wolności, sprawiedliwości, humanitaryzmu itd. Wolność, wolność słowa ponad wszystko. Dla każdego. Dla Rafała Ziemkiewicza też.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Nikt ci nie powiedział, że terroryzm to nie wolność słowa? Ludzi z takimi poglądami powinno się zatrzymywać. :) Dobrze zrobili.

hyrkan

Nie wiedziałem, że Rafał Ziemkiewicz to terrorysta! A ty kim jesteś? Gołąbkiem pokoju?
Do twojej wiadomści: nikt nie nie powiedział, że Rafał Ziemkiewicz, to terrorysta. Gdyby naprawdę był terrorystą, to by go aresztowali, a nie pozwolili zwiać z powrotem do Polski. A tę co ,,skazała" Fieldorfa-Nila chronili. Nie pamiętasz?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Nie jestem gołąbkiem. ;)
A to, że czegoś nie wiedziałeś, to twój problem.

Zdaje się, że padło określenie "zagrożenie dla bezpieczeństwa".

Aresztowanie wymaga podstawy prawnej. Za działalność terrorystyczną na terenie objętym jurysdykcją by można. Za mentalność terrorysty się chyba nie aresztuje.

hyrkan

Nie rozumiem co piszesz:
,,Za działalność terrorystyczną na terenie objętym jurysdykcją by można" - twierdzisz, że Rafał Ziemkiewicz nie dokonała zamachów terorystycznych w UK? A gdzie dokonał? W Polsce?
,,to, że czegoś nie wiedziałeś, to twój problem" - nie tylko ja nie wiedziałem. Brytyjczycy też chyba nie wiedzieli. Tylko ty wiedziałeś. Aresztuj Rafała Ziemkiewicza.
,,Za mentalność terrorysty się chyba nie aresztuje" - to chyba ty czegoś nie wiesz. Bo to ,,chyba". Ale wiesz co? Idź do brytyjskiej ambasady. Tam ci powiedzą jak to jest z tą ,,mentalnością".
No to jak w końcu jest z tym Rafałem Ziemkiewiczem? Jest terrorystą, czy tylko ma mentalność terrorysty?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Nigdy nie rozumiałeś, co piszę.

:) Może spróbuj jeszcze raz przeczytać? Bo pisanie tego samego dlatego, że nie rozumiesz, a potem nie rozumiesz, w końcu nie rozumiesz, jest stratą mojego czasu.

Swoją drogą: fajnych masz idoli.

hyrkan

hyrkanku, ciebie nie da się zrozumieć.
Tego nie rozumiesz?

Dobrze, że ty nie jesteś moim idolem.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Dobrze dla kogo?

hyrkan

Dla mnie.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Wolisz morderców idoli. Ciekawe. Ale nie zaskakujące u twojej opcji politycznej.

Lewacy by jednak wybrali kogoś wykształconego, a nie degeneratów morderców.

hyrkan

Kto to są ci ,,mordercy"? Chcesz kogoś wykształconego? To ty wykształciuch jesteś. Kto to są ,,degeneraci mordercy"? Pisałbyś otwarcie o co ci chodzi. Bo nie mam pojęcia. Cały czas piszesz o jakichś mordach, ale nie piszesz kto morduje i kogo.
P.S. Twierdzisz, że nie jestem nieprzewidywalny. To dobra. Zdradzę ci sekret. Jestem z tych co to głoszą hasło: ,,jestem murem za polskim mundurem". Zaskoczony?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

W Polsce prawo nie przewiduje, żeby karą za nielegalne przekroczenie granicy było wyrzucenie zimą do lasu, odmówienie opieki medycznej etc.

Karą za przestępstwo zająłby się sąd. Wyrzucenie kogoś do lasu, żeby zamarzł, jest celowym pozbawieniem życia. Morderstwem.

Proste.
Gdyby ciebie ktoś wywiózł do lasu, byłoby to morderstwo. Poprawnym działaniem jest osądzenie przez sąd i zamknięcie w pace.

hyrkan

Możesz sobie iść do lasu. I cofnij się w czasie do średniowiecza. hyrkana podróże w czasie i przestrzeni - hit lata.

hyrkan

A to ty nie na białorusi? Jeszcze nie wyemigrowałeś?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

przecież tam mentalność jak w Polsce, żadna zmiana

hyrkan

Czyli insynuujesz, że w Polsce prześladują mniejszość białoruską, tak jak łukaszenka prześladuje mniejszość polską?
Na litwie to dopiero Polaków prześladują. Masz jakieś informacje, że Polska prześladuje mniejszość litewską w Puńsku? Jeżeli tak, to masz niezłe omamy. Żal mi ciebie.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Mentalność ta sama. Tak napisałem? :) Nie napisałem, że stolica się tak samo nazywa albo trolle na Białorusi też mają tyle samo roboty. Swojej mamy żałuj. ;)

hyrkan

A więc Polacy gorsi. Bo trole popełniają zbrodnie. Ciekawe tylko skąd w Polsce tyle pieniążków na szkolnictwo litewskie. Nawet szkołę średnią mają. W Polsce zawsze znajdą się pieniążki na mniejszości narodowe.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

"pieniążki" :D
Kupujesz za pieniążki w sklepiku jogurcik? Dorośnij.

hyrkan

Unikasz odpowiedzi na moje pytanie. Skąd w Polsce tyle pieniążków na działalność kulturalną mniejszości narodowych?

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Pomyliłeś pieniążki i mrówki. Dużo jest w Polsce mrówek. Na działalność mniejszości mało się wydaje.

hyrkan

A więc to litwa, białoruś i ukraina wydaje pieniądze na polską mniejszość? Nic o tym nie wiem. A może to ty wydajesz... ludzi na gestapo czy nkwd?
ty mrówka jesteś? Oooo..... antman.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

W Polsce wydaje się mało na działalność mniejszości.

A reszta twojej wypowiedzi się z tym stwierdzeniem mija.

hyrkan

hyrkanku, najlepiej oddaj im cały całoroczny budżet. Cały budżet państwa polskiego za cały rok na działalność mniejszości polskiej. A i tak powiedzą, że za mało.
Ale jak oddamy im cały budżet, to jak spłacimy roszczenia wynikające z 447? Poradźże coś, hyrkanku.

Shadow_dawnego_gggggg

A widzisz hyrkanie. Przez pośpiech, to mi się coś myli. Chciałem napisać ,,mniejszości niepolskiej", a napisałem ,,mniejszości polskiej". Jak człowiek się spieszy, to diabeł się cieszy.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_gggggg

Zamiast finansować faszystów by można komuś sensownemu dać.

hyrkan

tobie np.? Ile byś chciał, jeśli mogę wiedzieć, hyrkanku?
Finansowanie faszystów powiadasz? O szulisów ci chodzi, czy tych spod znaku tryzuba?