Strzelam reżyserowi karne za dziecinadę:
-Spike Lee traktuje go jako osobistą krucjatę
-oparcie filmu na słabej i stronniczej literaturze : "Black Klansman: Race, Hate, and the Undercover Investigation of a Lifetime". Nie ma tu miejsca na bardziej wyszukane i sprawiedliwe pozycje książkowe które wyrównają szanse
-miejscami mamy bardzo nachalną propagandę. Zmanipulowanie wypowiedzi D.Trump'a i innych procesów w USA.
-przedstawienie KKK (Ku Klux Klan) jako troglodytów myślących wyłącznie o mordzie
-nie pokazano lęku białych przed szybko postępującą integracją rasową i jej następstwami
-brak portretu skrajnych nastrojów w BPP (Black Panther Party) na przełomie lat 60 i 70 XX wieku. Prawda wymaga ukazania drugiej strony, tłumaczenie tego odwetem to za mało.
-Arcybanalne ukazanie moralności bohaterów, i klarowne rozdzielenie ich na tle rasowym
-reżyser nie prowadzi dyskusji z KKK, nie ma tu miejsca na głębsze zarysowanie ich motywów, spłycenie tematu
-użycie fragmentów Narodzin Narodu (1915) jako argumentu przemawiającego za rzecz czarnoskórych gdy tak naprawdę film ten był krytykowany przez NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) już po premierze.
-nagrody w Cannes z 2018 roku świetne ukazują zakłamane poczucie prawdy
-Harry Belafonte wyniesiony na ołtarz i modły do niego, tania sztuczka. Co on kolejny Jezus
Plusy:
-inspiracja autentyczną postacią Ron'a Stallwortha'a. To po prostu ciekawa, chwytliwa historia.
-specyficzny humor
-niezły kasting
-przyjemny motyw muzyczny w tle (subiektywna opinia)
PS: Chcecie lepszego kina? sięgnijcie po "Rób, co należy" (1989).
Mas pontoniaży, nie Polaków. To co innego. Polacy nie płyną prze Morze Śródziemnne. Wiesz co to jest geografia. Bo jakiś ciemny jesteś. Nic nie wiesz, nic nie umiesz.
Nie Polacy, bo oni w ogóle nie płyną pontonami. Nawet do UK. pontoniarze to nie Polacy. Czy ty pracujesz w ,,Mińskiej >>prawdzie<<"?
Czy Polacy do mnie płyną Wisłą czy Odrą? Bo jeśli źle wybiorą, nie trafią. Mają polskie patriotyczne pontony ze skrzydłami husarii czy to lewackie pontony?
Ani Wisłą, ani Odrą. Pontony to własność przemytników. Żerują na pontoniarzach, biorąc od nich forsę za przemyt. Polacy nic na pontoniarzach nie zarabiają. Zarabia reżim lukaszenki.
Nienawidzisz Polaków, a do przemytników nic nie masz! Co z tobą nie tak? Nawet gdybym chciał pontoniarzowi pomóc dostać się do Niemiec (gdzie dają dużą forsę), to nie brałbym od niego forsy. Nie łamię prawa, nie przemycam ludzi. Nie biorę za to pieniędzy, że kogoś przemycam. Nie jestem lukaszenkowcem, nie jestem hyrkanem. Prawa przestrzegam.
Przemytnicy też są z Polski czy tylko pontoniarze?
Straż Graniczna w Polsce zadziałała dokładnie tak, jak chciał Łukaszenka, pokazując Polskę jako reżim walczący z prasą, prawami człowieka i ludźmi o innym kolorze skóry.
Ty, żeby było jasne, również pokazujesz Polskę w ten sposób. Gdyby w przyszłości jeszcze debatowano, czy to Polacy mordowali Żydów, wiesz co powiedzą ludzie na całym świecie? "Polacy w czasie II wojny byli tacy jak dziś, na pewno szerzyli antyżydowską propagandę, dziwną nowomowę i atakowali mniejszości jak tylko umieli".
Taki właśnie tworzysz, pod dyktando Łukaszenki, obraz.
Jednak wciąż ty. :)
Putinowcy są alty-lgbt. Ty i korwiniści też. Ja nie.
Putinowcy są przeciwko imigrantom. Ty i korwiniści też. Ja nie
Putinowcy są przeciwko unii. Ty i korwiniści też. Ja nie.
I tak dalej. Co pogląd - twoje są putinowskie, moje antyputinowskie. ;) To dość proste.
hyrkanku, to putinowcy podsyłają nam intruzów pod granicę. ciebie też nasłali na nas. ty w ogóle jesteś jakiś bardzo prosty.
Putinowcy chcą, żeby migranci powodowali chaos.
Wpuszczenie kilku tysięcy ludzi, a nawet najlepiej umożliwienie im pracy, nie powoduje chaosu.
A debile z prawicy powodują.
Wniosek: to debile z prawicy właśnie tak reagują, jak chce Putin.
,,Wpuszczenie kilku tysięcy ludzi, a nawet najlepiej umożliwienie im pracy, nie powoduje chaosu" - pewnie. Pontoniarz złoży wniosek o azyl w Polsce, a później ucieknie do Niemiec, aby tam żyć z socialu. Oni nie chcą pracować.
https://tvn24.pl/polska/straz-graniczna-471-cudzoziemcow-przekazanych-do-polski- z-panstw-unii-europejskiej-wyjechali-wbrew-przepisom-6505291
ty nie chcesz pracować :)
A w ogóle to zdaje się, że SG się zabawnie skompromitowała nie kontrolując przemytu broni przez policję.
Naprawdę pozbycie się SG i policji poprzez wymianę ich na nieco imigrantów byłoby z wielką korzyścią dla tego kraju.
Chyba że masz jakieś dane z jakiejś gwn-strony prawicowej, że to migranci przemycają granatniki i strzelają z nich w komendach policji.
Bo może się mylę, że robią to policjanci.
Róbcie ta dalej, wariaty https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/9664622,wypadek-samochodu-str azy-granicznej-funkcjonariusze-oraz-migranci-w-s.html. To znowu ktoś zginie. Nachodźcy się przedzierają, pożyteczni idioci ich bronią, hyrkany drą japę, trzeba ich przewozić, wypadki się dzieją.
Jeśli chodzi o to, że znowu ktoś zginie, to więcej osób zabijają policjanci (świeża sprawa ze Szczucina, szczęśliwie TYM RAZEM nie chodzi o wielokrotny upadek z krzesła gdy wszyscy policjanci w okolicy mają awarię kamerek) i oczywiście SG, niż te tysiące ludzi rzekomo stwarzających zagrożenie.
Widać sytuacja, że policja jest bardziej niebezpieczna niż "tysiące terrorystów", to jakaś katolicka tradycyjna polska wartość patriotyczna.
Zastanawia mnie, czemu próbujecie wmawiać światu, że Polacy nie wydawali masowo Żydów gestapo, skoro na każdym kroku pokazujecie dumę ze swojego rasizmu.
Może konsekwentnie, pokazuj też dumę z tego, że twoi przodkowie dorobili się na wydawaniu sąsiadów?
I to jest świetne podsumowanie :)
Wartości prawicy - fajnie że ktoś zginął.
Zbrodnie lewicy - ktoś nie odpowiada na zagadkę.
CO TY BREDZISZ, ŻE JEDYNE ,,Zbrodnie lewicy - ktoś nie odpowiada na zagadkę. A PRZECIEŻ TERAZ ZOSTAŁ ZAMORDOWANY KSIĄDZ LACHOWICZ. CHOĆ TU NIE WIADOMO, CO BYŁO MOTYWEM, TO NIE PRZESĄDZAM. POCZEKAMY, ZOBACZYMY. A Robert Chrząszcz. NA PEWNO ZABIŁ GO TAKI SZALONY, ANTYKLERYKALNY LEWAK. A ZABICIE W BYDGOSZCZY Zdzisława, ,,wiecznego ministranta". ZBRODNIE LEWICY SIĘ ZACZĘŁY WRAZ Z REWOLUCJĄ FRANCUSKĄ, A NAJBARDZIEJ KRWAWY WYMIAR LEWACKI TERROR PRZYBRAŁ ZA TAKIEGO STALINA, MAO CZY POL POTA. Wartości prawicy - fajnie że ktoś zginął - KTO I KIEDY TAK TWIERDZIŁ? NA PEWNO NIE JA.
TE WASZE SŁODKO PIERDZENIA O ,,WOLNOŚCI, RÓWNOŚCI", ZA KTÓRYMI KRYJE SIĘ TOTALITARYZM. PRZECIEŻ SAM CI PISAŁEM O Pimie Fortuynie. TY TWIERDZISZ, ŻE ON POWINIEN SIEDZIEĆ ZA POGLĄDY (NOTA BENE BYŁ PEDERASTĄ - SIC!), A NIE WRZESZCZYSZ O SKANDALICZNY WYROK KILKUNASTU LAT DLA JEGO MORDERCY. TY UWAŻASZ ŻE LEWAKOM WSZYSTKO WOLNO, ŻE WOLNO IM MORDOWAĆ Z PREMEDYTACJĄ. JESTEŚ CHORY.
Widzisz, ty musisz zmyślać motywy, a działalność SG jest jasna. :)
Ale spokojnie, zawsze się tak rozmawia z prawicą, mówi się im fakty, a oni odpowiadają zmyśleniami innych faktów, jakby żyli wewnątrz filmów o Harrym Potterze. :D
Widzisz, właśnie ja z nas dwóch uważam, że mordować nie można i dlatego jestem przeciwko działalności rasistów, którzy mordowanie popierają.
Na tym polega lewica, że my jesteśmy przeciwko mordowaniu.
A na tym prawica, że wam to przeszkadza. :D
Nie dość że trupa trzaska to cyrk na kółkach, to jeszcze obwoźny cyrk: https://www.youtube.com/shorts/gIDF9se2Fxs
Widzę jednego pajaca, który uważa filmik z youtube za sensowny argument. Gdzie reszta cyrku? :)
Lepszy złodziej, niż bandyta, wracaj hyrkanie do koryta: https://wiadomosci.wp.pl/awantura-o-zmarlego-zolnierza-szef-mon-odpowiada-ochojs kiej-7108621983062784a DO OBWOŹNEGO CYRKU, W KTÓREJ JAK MAŁPECZKA JESTEŚ ,,GWIAZDĄ"
Widzisz, ja się dwie dekady temu zastanawiałem, jak to możliwe, że normalni ludzie poszli za Hitlerem. Także normalni Polacy.
A dziś po prostu rozumiem, że normalni Polacy po prostu poszli za Hitlerem, bo to normalni Polacy. Normalni Polacy atakują dziś migrantów, bo nie mają gestapo pod ręką, żeby wydawać Żydów.
Jesteś taki jak twój ojciec i dziad, normalny, patriotycznie nastawiony Polak, reprezentujący typowe polskie wartości.
Usłyszeć od ciebie obelgę, to jak usłyszeć obelgę od małpy. Człowiek jest pod wrażeniem, że małpa mówi. :)
Dla mnie ten film jest zwykłą agitką polityczną (proszę zwrócić uwagę na zakończenie filmu). A skoro agitka, to postacie proste i schematyczne, temat z oczywistym morałem, żadnych głębszych przemyśleń, bo jeszcze sobie ktoś źle skojarzy. Spike Lee kiedyś miał dar, teraz potrafi płynąć z falą i tylko tyle.
Masz rację lecz "tłum" jest bardziej skłonny wysłuchać kogoś neutralnego (ocena 5). A nuż, widelec ktoś skrajny (ocena >7) zajrzy tutaj i trzeźwiej spojrzy na cały film. Bo te osoby ewidentnie nie ogarnęły tematu.
Jeśli agitką polityczną nazywasz dokumentalne ukazanie do czego prowadzi przemilczanie wzrostu agresji i nienawiści jednej grupy względem drugiej to prewencyjnie powinieneś odrabiać ciężkie prace przymusowe gdyż najprawdopodobniej coś jest z tobą bardzo nie w porządku.
Ja czekam aż szanowny Lee nakręci realistyczny film o Czarnych Panterach, feminazistkach, antifie , Baader Meinhoff Brigade, komuchach i innych tego typu "prawilnych bojowników o wolność"
Jeśli kiedyś będzie miał poważną demencję, może uznać, że to biali rasiści i seksiści są dyskryminowani. Wtedy nakręci.
to 2?:)
Statystyka to nie to samo co "czytałem o jednym czy dwóch przypadkach na blogu prawicowym"
Rasizm w RPA polega mordowaniu a nie na jakichś urojonych wymysłach dyżurnych łowców białych Europejczyków.
A ja ci przypomniałem, że sam pisałeś o sytuacji na polskiej granicy.
Ogólnie jestem pod wrażeniem, że pamiętasz jeszcze poprzedni swój komentarz, to wcale nie jest u ciebie regułą.
Więc twierdzisz, że na polskiej granicy kogoś mordują? Chyba łukaszenka? I to po swojej stronie granicy. Na razie. Bo już niedługo z pomocą pożytecznych idiotów będzie wchodził na nasze terytorium.
Właśnie, ty. ;)
Chyba mi nie odpowiedziałeś, ile dostajesz za wspieranie polityki Putina (i Łukaszenki) w Polsce