PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64487
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Jestem dość młoda i nawet może i naiwna, ale ja nie rozumiem po jakie licho była ta cała zasadzka, że jednego dnia wiadomości, że ludzie mają iść do pracy, a następnego dnia rano strzelanie do robotników. Z politycznego punktu widzenia ta cała prowokacja była całkowicie bez sensu. Przynajmniej ja tak uważam.

ocenił(a) film na 8
hedwiga

Jak to po co? Przecież gdyby nie wymordowali kilkudziesięciu ludzi, to nie można byłoby usunąć Gomułki i wstawić na jego miejsce tego drugiego bandyty, tym razem ze Sląska. To były tzw. rozgrywki w najwyższych kręgach. A że się przy tym zabiło jakiegos Drywę, czy stu innych, to co ich to obchodziło? Przecież prawdizwa rewolucja zabiła 30 czy 50 milionów ludzi, tak że o Katyniu nawet nie ma co w tej skali mówić (taki argument często podają Rosjanie).
Zaiste, teraz mamy inne czasy i nie przychodzi nam to do głowy. Ale przecież przyjaciel Gierka, Gomułki i Jaruzelskiego ciągle zabija w Libii ludzi i nie widzi w tym nic niestosownego.

ocenił(a) film na 7
losoid

Ok, dziękuję.

Rozgrywki wewnątrzpartyjne.

hedwiga

Właśnie, dla głupiego Gierka ostrzelali z karabinów maszynowych pociąg...

hedwiga

Ostatnia scena filmu :) - Widąć Naukę Jazdy :)

kris1980wawa

To Tylko jedna z nieścisłości i małych błędów w filmie. A tak poza tym film naprawdę Rewelacyjny !!! Gorąco polecam .

ocenił(a) film na 6
kris1980wawa

a to nie było przypadkiem ukazanie tego mejsca w teraźniejszosci ?

użytkownik usunięty
kris1980wawa

Ostatnia scena była ukazaniem współczesnej Gdyni. Trzeba było naprawdę być nieuważnym by tego nie załapać.

ocenił(a) film na 7
kris1980wawa

Czy to ma istotny związek z prowokacją? Co z tego że było widać "eLkę"?

ocenił(a) film na 8
hedwiga

Jako ciekawostka
Na Troi widać samolot:)
Hedwiga wracając do twojego postu
W PZPR były układy i układziki
Jeden drugiego podsrywał