PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64487
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Nie lubię filmów historycznych, widocznie to gatunek, który nie jest dla mnie. Zatem nie umiem zbytnio ocenić jak wypadł scenariusz na tle historycznej prawdy. Mam 19 lat i aż wstyd się przyznać nie znam historii naszego kraju po II wojnie (za to świetnie pamiętam starożytność, o której uczyłam się już 3 razy...). Słyszałam coś, mówiło się o datach, o jakiś rocznicach, ale nie wiedziałam, ze było aż tak... jakby to ując "bestialsko". Ogólnie wiadomo, ze partia miała swoje poglądy, była nieugięta, wręcz nieludzka. Wiem, że i tak już nie dojdę do tego na lekcjach historii, a jeśli nawet- to znowu będzie podana jakaś data i do tego wydarzenie+ suche fakty. Dzięki temu filmowi trochę poczytałam. Wybierając się na niego ze szkołą, nie wiedziałam o co chodzi z tym Jankiem Wiśniewskim (krótko po seansie tez nie). Podsumowując, oby było jak najwięcej takich historycznych filmów, o dziejach mojego narodu, żebym nie musiała się wstydzić, że czegoś nie wiem... Wcześniej wspomniałam, ze nie lubię tego gatunku, może dlatego, ze nigdy nic ciekawego w takich filmach nie odkryłam? dzisiejszy seans w kinie to zmienił. pozdrawiam!

apffel

http://www.youtube.com/watch?v=cy7bfUJXiD4