PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64487
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

10/10

ocenił(a) film na 10

Rewelacja, mistrzostwo w swojej klasie. Małolaty ogladajcie i uczcie sie jak kiedyś było w Polsce, bo tak mało się mówi o komunizmie. Ludzie po emisji filmu w kinie płakali i nie wychodzili przez chwile wryci w fotele. Dobre rzeczywiste kino.

ocenił(a) film na 4
hubertusok

Smutny film, Ci którzy mieli z tym bezpośrednią styczność mogli płakać ale żeby w sali ludzie to już trochę zbyt... musiał to być seans pełen bardzo wrażliwych ludzi. Czy rewelacja i mistrzostwo w swojej klasie? Na pewno nie. Film raczej nie jest dobrą formą nauki o historii Polski, ponieważ jest trochę ubarwiony. Bardzo dobre kreacje Członków Partii - Fronczewski i Pszoniak świetnie oddali grane przez siebie postaci. Za tę dwójkę oraz kilka momentów w filmie 7/10. "Janek Wiśniewski Padł" - teledysk i ballada Kazika idealnie obrazuję właściwie cały film i pasuje ale wykorzystuje wszystko co film ma do pokazania.

kordrum

ja płakałam ale nie były to rzewne łzy. to były łzy bezsilnej wściekłości. wściekłości, bo śmierć tych ludzi została zmarnowana. to co dzieje się dziś... nie o taką wolność walczyli. wynaradawianie Polaków trwa w najlepsze. w majestacie prawa. w blasku demokracji. dług publiczny mamy większy niż za Gierka, przy czym jesteśmy już na końcu drogi prywatyzacji (prawie wszystko zostało sprzedane, nasz majątek narodowy nie istnieje, przejął go obcy kapitał).
jestem dzieckiem stanu wojennego więc te wydarzenia znam jedynie z historii.
do teraz kiedy myślę o tym filmie/ o tych wydarzeniach, kiedy to piszę mam ściśnięte gardło.
moja ocena dla tego filmu jest wysoka i subiektywna.

ocenił(a) film na 6
drkd

twoja diagnoza dzisiejszej Polski jest w pełni chybiona i błędna. w kraju zle sie dzieje, rowniez dlatego ze wiele ludzi podobnie jak ty myli podstawowe pojecia.
film smutny, w miare dobrze zrobiony, choc czesto zle skomponowane szczególy. fryzury czy ciuchy do bani, były bardziej ubogie i tandentne.

drkd

Tylko widzisz, ta cała komuna to nie polegała na strzelaniu do robotników (to konsekwencja, nie założenie), a właśnie m.in na własności państwowej. Długu Gierka natomiast nie możesz porównywać bezpośrednio do obecnego długu, ponieważ było to głównie zadłużenie zagraniczne przy niewymienialnej złotówce. Państwo nie miało jak tego długu spłacać ponieważ nie miało dewiz na ich spłacenie, a jedynie g... warte na zachodzie złotówki

ocenił(a) film na 7
hubertusok

Film dobry, ale bez przesady. Jak dla mnie 6,5-7. Film uważany jest za dobry, bo przedstawia tragiczną historię, ale oprócz tego, jako produkt filmowy nie jest arcydziełem. Samo życie...